perjantai 28. helmikuuta 2014

CrossFit Open 2014 - 174 000 urheilijan kilpailu alkoi.

Crossfitin MM-kisojen eli Gamesien ensimmäinen vaihe, Open, alkoi Suomen aikaa viime yönä. Openiin rekisteröityi tänä vuonna yhteensä 174 000 harrastajaa, nousua viime vuoteen verrattuna lähes 50 000 osallistujan verran.

Open kestää perinteiseen tapaan viisi viikkoa. Lajien suorittamiseen on vähän vähemmän aikaa kuin ennen, uusi karsintalaji julkistetaan aina torstain ja perjantain välisenä yönä ja tulokset pitää ilmoittaa viimeistään maanantaina. Käytännössä ainakin suomalaisilla crossfit-saleilla lajit tehdään joko lauantaina tai sunnuntaina.

Openista siirrytään 17 aluekarsintaan joista oma huomioni kiinnittyy tottakai eniten Euroopan karsintaan joka järjestetään edellisten vuosien tapaan Tanskassa toukokuun puolivälissä. Aluekarsintoihin pääsee 48 parasta miestä ja naista sekä 30 parasta joukkuetta (salia). Aluekarsintojen 43 parasta miestä ja naista pääsee Kaliforniaan varsinaisiin Gameseihin jotka käydään heinäkuun lopussa. Euroopasta Gameseihin valitaan aluekarsinnan kolme parasta miestä, naista ja joukkuetta. Masters-kilpailijoille (yli 40-vuotiaat) ei järjestetä yhteistä aluekarsintatapahtumaa vaan Openin jälkeen 200 parasta jokaisessa ikäluokassa tekee omilla saleilleen neljä lisälajia joiden perusteella valikoituvat Gamesien masters-kilpailijat.

Ensimmäinen karsintalaji eli Open Wod 14.1 (vuoden 2014 ensimmäinen laji) julkistettiin todellakin viime yönä. Se on 10 minuutin AMRAP jonka aikana suoritetaan mahdollisimman monta kierrosta, ja siis toistoa, seuraavia liikkeitä:

30 tuplanaruhyppyä
15 raakatempausta, miehillä painona 34 kiloa ja naisilla 25 kiloa

Liikestandardien mukaan itse asiassa raakatempausta ei vaadita vaan mikä tahansa maasta -> suorille käsille liike hyväksytään. Näin kevyellä painolla raakatempaus on toki selvästi nopein tapa mutta silti minusta on vähän hämäävää että liikettä kutsutaan raaka tempaukseksi vaikka esimerkiksi rinnalleveto + työntö on sallittua.

Open-lajit pyritään yleensä valitsemaan niin että lähes kuka tahansa harrastaja pystyy ne tekemään, tällä pyritään siihen että karsinta olisi mahdollisimman monelle sopiva tapa testata itseään ja peilata omia suorituksiaan muihin. Painot ovatkin yleensä melko maltillisia ja vaikeimmat liikkeet kuten muscle-up ja käsinseisontapunnerrus jätetään pois open-lajeista.

Tuplanaruhyppy on kuitenkin monelle aloittelijalle haastava liike ja jo nyt on kuultu purnausta siitä miksi niin vaikea laji on valittu "koko kansan" kisaan. Toisaalta tuplanaruhyppyjä tehdään saleilla paljon eri harjoitteissa joten jos motivaatiota lajia kohtaan todella on niin eiköhän ne onnistu, vaikka sitten ykkösinä.

Lajit julkaistaan nykyään suorina lähetyksinä joissa kaksi huippukilpailijaa ottavat toisistaan mittaa heti uuden lajin julkistamisen jälkeen. Viime yönä vastakkain olivat Garrett Fisher ja Marcus Hendren jotka sijoittuivat viime vuonna Gameseissa sijoille 5. ja 6.Tässä video tuosta lajin julkistamisesta ja Fisher vs Hendren kisasta.

Molemmat jaksavat paahtaa täysillä neljä minuuttia jonka jälkeen Marcus Hendren joutuu rikkomaan jokaisen tempaussarjansa. Viiden minuutin kohdilla Hendrenin sarjat muuttuvat vitosiksi ja lopulta kuuden ja seitsemän minuutin välissä kolmosiksi. Fisher pääsee lähes kahdeksaan minuuttiin ennen kuin tanko putoaa kesken raakatempausten.

Nämä kaverit ovat kuitenkin huipputekijöitä ja eroa on lopulta vain 15 toistoa, Fisher ehtii aloittaa tuplahypyt ennen kun aika tulee täyteen.

Mielenkiintoisia nimiä on mukana Openin osallistulistoilla - mm. Mikko Salo. Salo oli viime vuonna Openissa maailman toiseksi paras Rich Froningin jälkeen ja sijoittui toiseksi myös Tanskan aluekarsinnassa. Sen jälkeen häneltä repesi vatsalihas ja paluu Gameseihin parin vuoden tauon jälkeen jäi tekemättä. Mikolla on ollut melkoisia murheita ja jopa tragikoomisia loukkaantumisia, toivottavasti tämä on suuren legendan vuosi.

Yksi on Euroopan karsinnoista poissa, se kaveri joka on ainoana selviytynyt kolme kertaa peräkkäin Euroopasta Gameseihin eli tietysti Mikko Aronpää. Mikko osallistuu nimittäin Aasian karsintoihin muutettuaan Arabiemiraatteihin helmikuussa! :-)

Aasian karsinnoista vain yksi urheilija pääsee Gameseihin. Toivottavasti kuitenkin itse kisoissa nähdään ainakin kaksi Mikkoa, Winter Warien perusteellahan siellä voisi olla vaikka neljä!

8 kommenttia:

 1. Olipa kiva ja selkeä esitys Openeista. Itse en ihan vastaavaan pystynyt, syytän liian pitkiä työpäiviä. Itsellä koitos olisi käsillä sunnuntaina, tosin otin jo tänään treenin lopuksi vähän tuntumaa liikkeisiin. Petollinen viritys, painoahan ei tosiaan ole paljoa ja tuplatkin periaatteessa sujuvat hyvin, mutta arvelen, että luvassa on erittäin pitkältä tuntuva kymmenminuuttinen. Hyy :D

  No, onneksi itsellä ei ole mainetta ja kunniaa kummempaa panosta pelissä (pitäis varmaan vaihtaa etunimeksi Mikko niin alkais tulla menestystä), ja tavoitteenakin on lähinnä selvitä hengissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tyyppisiin harjoitteisiin on kyllä hyvä laatia kunnon suunnitelma. Itse lähtisin ehkä yrittämään sellaista että sarjat alkaa aina täydellä minuutilla ja loppuaika on huilia, eli vähän kuin EMOM. Tällä tavalla saisi tehtyä viisi täyttä kierrosta eli 225 toistoa. Liian kova alkuvauhti kostautuu aina ellei ole todella hyvä palautumaan suorituksen aikana.

   Meillä on kuitenkin hyvä tilanne kun nimi on niin lähellä Mikkoa! Ollaan melkein yhtä kovia.

   Poista
 2. Itseäni hämmens kans toi et mikä tahansa "from ground tonoverhead" sallitaan. Liekö painolastia vuodelta 2011 kun laji oli ekaa kertaa Openeissa mukana ja haluttiin varmasti varmistaa et mahdollisimman moni pystyy lajin tekemään. Käyn itse tekemässä tän tänään illalla ja tavoite on ainakin parantaa vuoden takaista tulosta eli silloin tuli 3 rundia ja risat päälle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti teet ainakin ton viisi kierrosta, on sellaset lasten painot sulle ja tuplahypytkin kulkee.

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus, mutta pieni virhe tossa yhdessä kohtaa, nimittäin muscle uppeja on ollut open-lajeissa viime vuosina ainakin pari kertaa (12.4 ja 13.3). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeassa ja muistinkin sen heti kun olin ton kirjoittanut.. Muscle-upit tosiaan ovat olleet mukana mutta noissakin lajeissa kai vasta kierroksen lopuksi? Ja sitä ennen haettiin eroja kilpailijoiden välille "väliajoilla"? Menee games-vuodet ja lajit jo sekaisin enkä jaksa nyt alkaa tarkistamaan :D

   Hyvä kun olit tarkkana! Ootko mukana openissa?

   Poista
  2. Jep, näin se meni. Ekaksi oli jotain muita liikkeitä (wall ball ja tuplanarut ehkä?), sitten MU. Jakaa kivasti porukkaa. :D

   Joo olen mukana tänä vuonna ekaa kertaa. Ensimmäinen laji meni heikosti kun en noita tuplanaruhyppyjä oikein osaa. :D

   Poista
 4. Hei!


  Minun nimeni on Aino ja olen freelancer Promo logic:lla, netti media toimistolla. Olisimme kiinnostuneita lisäämään 2-3 lausetta ja linkin teidän sivullenne sovittuun hintaan vuodeksi.

  Olkaa hyvä ja ilmoittakaa jos tämä kuullostaa kiinnostavalta ja annan lisätietoja. Jos omistatte myös muita sivuja, olkaa hyvä ja liittäkää niiden URL osoitteet jotta voin käydä myös ne läpi mahdollista sopimusta varten.

  Kiitos ja pikaisiin kuulemiin!

  Ystävällisin terveisin

  Aino Nurminen
  nurmien.aino@gmail.com

  VastaaPoista