tiistai 18. helmikuuta 2014

Kylmästä lämpimään.

Tammikuussa mulla kertyi plakkariin harvinaisen vähän ulkoliikuntaa. Treenejä kertyi komeat 22 mutta kun suurin osa nistä oli voimaharjoituksia salilla ja juoksuistakin puolet tapahtui sisäradalla niin lopulta ulkona tuli tassuteltua vain pari lyhyttä lenkkiä. Jää, lumi ja pakkanen tuovat mielenkiintoisen lisämausteen ja uuden elementin juoksuun ja muuhun ulkoliikuntaan mutta eipä niistä oikein ole päässyt nauttimaan ainakaan täällä länsirannikolla.


Onko kuva otettu lokakuussa vai viime toukokuussa? Ei kumpaakaan vaan pari tuntia sitten ja tältä on näyttänyt melkein koko talven..

Marraskuun keskilämpötila oli 3.6 C ja joulukuun 1.5 C. Tammikuun keskilämpötila oli -8.1 C, silloin oli parin viikon tyly pakkasjakso mutta lunta ei satanut juuri ollenkaan, muutamia hassuja senttejä. Kuukauden vaihtuessa helmikuuksi pakkaset katosivat ja alkoi kuramos, etelän oma kurainen kaamos.

Ihan kiva ettei tarvitse liukastella eikä lenkillä ole kylmä edes alussa. Mutta oishan se oikea talvikin hieno juttu, vaihtelevat vuodenajat on yksi niistä jutuista jotka tuo elämään hienoa vaihtelua ja tekee Suomesta niin mahtavan paikan elää ja asua. Mitä enemmän ulkona liikkuu ja juoksee, sitä enemmän vuodenaikoja ja erilaisia sääilmiöitä arvostaa. Ulkona töitä tekevät on varmasti mielissään näistä keleistä ja toki tammikuun sähkölasku oli sellainen että vähempikin riittäisi :D

Täällä on kuulemma ollut viimeksi yhtä vähän lunta vuonna 1961. Kymmenestä mittaushistorian (muistaakseni 1850-luvulta alkaen) lämpimimmistä vuodesta yhdeksän on ollut 2000-luvulla. Yhdysvalloissa on ollut sellainen talvi kuin mihin me ollaan totuttu, tosin aika rajuilla ääri-ilmiöillä kuten jäämyrskyillä kuorrutettuna. Jossain Miamissakin on satanut lunta - niin ja Egyptissä.

Joululauluja ei saa enää laulaa, poikaa rupeaa harmittamaan ettei ole enää joulu. Talvilaulujakaan ei saa tosin laulaa, iskälle kun tulee paha mieli.


Koska luistellaan ihan muuten vaan
kun maassa on lunta ja pakkasta,
koska luistellaan ihan muuten vaan
no tietenkin talvella.


Koska hiihdetään pitkin metsiä,
kun maassa on lunta ja pakkasta,
koska hiihdetään ihan muuten vaan
no tietenkin talvella.


Koska lasketaan kelkkamäkeä,
kun maassa on lunta ja pakkasta,
koska lasketaan ihan muuten vaan
no tietenkin talvella.


Koska tehdään taas lumiukkoja,
kun maassa on lunta ja pakkasta,
koska tehdään taas lumiukkoja
no tietenkin talvella.


Hiihtoloma ei tosiaan ole hiihtoloma. Voisko tätä sanoa vaikka olympialomaksi - paitsi että kisoja katsellessa tulee kateelliseksi lumisista maisemista. Karu totuus paljastuu kun siirrytään kisakatsomosta ulkoilemaan ja joka paikka on täynnä kuraa ja hiekkaa.. Imuroisin hiekkaa paljon mieluummin vasta sitten kun se tarttuu varpaisiin helteisenä päivänä hiekkarannalla. Nyt kelpaisi luminen pipo joka laitetaan patterin eteen kuivumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti