torstai 27. helmikuuta 2014

Juoksukengät testissä: New Balance 880.

Mulla on ollut viimeisen noin sadan kilometrin ajan käytössä New Balance M880-tossut, tarkemmin ottaen versio 3, ja ajattelin nyt naputella vähän ensimmäisiä fiiliksiä niistä.Ihan aluksi pitää todeta että olen tosi huono arvioimaan juoksukenkiä. Kaikki parit joita olen juoksussa käyttänyt ovat olleet mielestäni hyviä. En tiedä onko juoksutyylini jotenkin karkea vai mistä johtuu etten juurikaan huomaa eroja eri kengissä. Usein moni kertoo miten uudet kengät tuntuvat jalassa taivaallisilta ja lenkit on kuin pilvien päällä pomppimista. En huomaa isoakaan eroa kun vaihdan yli 1000 kilometriä juostut kengät uusiin. Enkä siis myöskään juuri huomaa kun kenkien vaimennukset kuluvat loppuun.

Toinen huomio on se että en juurikaan pidä kenkätesteistä ja -arvosteluista. Mun mielestä kengät on niin yksilöllinen juttu ettei kenenkään pitäisi hankkia uusia popoja sen perusteella että joku kehuu niitä jossain juoksulehdessä tai blogissa. Kenkiä pitää sovittaa ihan oikeassa kaupassa omaan jalkaan. Jokainen jalka ja jokainen juoksija on erilainen. Se mikä toiselle sopii voi olla toisen kintuille myrkkyä.Päädyin näihin kenkiin koska halusin kokeilla jotain vähän tuntemattomampaa merkkiä aiemmin käyttämieni Niken, Reebokin ja Asicsin jälkeen. Yhtäkkiä NB tuntui tulevan joka paikassa vastaan. Moni käyttäjäkommentti kertoi erinomaisesta hintalaatusuhteesta, näillä pystyy paitsi treenaamaan niin myös juoksemaan jopa ultramatkoja.

 NB:n suomalaiset sivut kertovat tästä mallista seuraavaa:

"Uudistunut 880 versio 3 on aktiivijuoksijan neutraali juoksukenkä normaalilla lestillä.

880 versio 3 on aktiivijuoksijan neutraali juoksukenkä normaalilla lestillä. Kannan hiilikumipala (Ndurance) lisää kestoa ja ohjaa askellusta. Kaksiosainen välipohjarakenne lisää kestävyyttä. Uusi kevyempi välipohjan materiaali (Actevalite) lisää joustavuutta ja parantaa juoksutuntumaa. Kokopitkä Abzorb-levy vaimentaa iskuja ja poistaa tärähdykset. Kiskotyyppinen, kevyt jäykistinsilta (Tbeam) tukee ja ohjaa jalan luonnollista liikettä.
Istuu hyvin jalkaan, sillä vuorissa ei ole neuloksia. Puhalletusta kumista tehty ulkopohja lisää joustoa ja on 40 % kevyempi kuin raakakumi. Kengässä on vettähylkivä pintamateriaali (Lightning Dry) sekä täysvaimennus kantapäästä varpaisiin. Made in UK."

Melkoista jargonia iso osa tekstistä, mitä helvettiä on kiskotyyppinen kevyt jäykistinsilta Tbeam? :D  Mainosmiehet osaa, kun on paljon hienoja termejä niin kengänkin pitää olla todella tekninen ja erikoinen eli hyvä.


Kenkä istuu hyvin jalkaan, ihan kuin sukka. Olen tykännyt juoksennella näillä tossuilla - ihan kuten muidenkin valmistajien. Mulla on ollut ongelmia vereslihalle hiertyvien sisäsyrjien kanssa eikä tämäkään kenkämalli tuonut asiaan muutosta. Ehkä vika on sukissa tai askelluksessani, kengissä vika ei ainakaan ole.

New Balancessa ja tässä nimenomaisessa tossussa on monia hienoja piirteitä. NB:lla on tehtaita Aasiassa kuten kaikilla tämän päivän valmistajilla mutta myös Yhdysvalloissa ja Englannissa. Omat tossuni on tehty Englannin Flimbyn kylässä.

Valmistajan tossut ovat myös yleensä aika edullisia, isojen brändien laadukkaat juoksukengät maksavat usein 150-200 euroa mutta omat kenkäni maksoivat kotimaisessa urheilukaupassa tasan satasen, netistä saattaa löytää vielä halvemmallakin.

Ekojen kokemusten perusteella voin lämpimästi suositella New Balancea vaihtoehdoksi uusia juoksukenkiä hankittaessa.

[ Huom! Sain kengät joulupukilta. Pukki ei pakottanut minua kirjoittamaan tätä juttua vaan kirjoitin sen omasta vapaasta tahdostani. ]

8 kommenttia:

 1. Samat asiat pyörii täälläkin mielessä, uusien popojen hankkiminen olisi lähitulevaisuudessa ajankohtaista.

  Mä oon jotenkin oppinut tunnistamaan vaimennuksen / sen puutteen, jo kaupassa jotkut kengät vaan tuntuu kimmoisammilta ja jopa jotenkin "lennokkaammilta" kuin toiset.

  Harmi kun sun rakko-ongelmat jatkuvat, toivottavasti löytyy joku ratkaisu. Sukillakin kuvittelisin voivan olevan vaikutusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupassa sen ehkä huomaakin parhaiten kun voi samalla kerralla vertailla tarkemmin useampaa eri mallia. Sitten kun pari on hankittu ja on polulla niin jotenkin unohtaa että jotain muitakin kenkiä on olemassa :)

   Sukat ovat seuraava juttu jolla yritän tuohon vaikuttaa :E Toivottavasti ratkeaa joskus..

   Poista
 2. Komea seinä! Asutteko hirsitalossa?

  Mulle tuli myös mieleen sukat, millaisilla pistelet menemään? Jos pääsee liikaa liikkumaan sukka/jalka sukassa, varmasti niitä tuleekin. Auttaako mitkään teippaukset, laastarit yms?

  Jösses mikä tuotekuvaus, on siinä pistetty kaikki sanat jonoon ja kahjolta kuulostaa. Kevyestä jäykistinsillasta voisi pervompi löytää muita merkityksiä, mutta kiltit miehet ei sellaisia kelaile.

  Mä käytän ulkojuoksussa kaksia skloboja, toiset on minimalistiset ohuella pohjalla, toiset ilmatyynypatjalliset enkä huomaa niissä mitään eroa, vaikka toisaalta näin suurikokoisena(114 kg) pitäisi luultavasti tuntua pitkienkin lenkkien jälkeen kipua, kankeutta tm, mutta ei oo merkitystä kun ei tunnu.
  Helmeä on se, että lumen narskuminen jalaksen alla on vaihtunut soraääniin, kirjaimellisesti. Kevät on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asutaan sata vuotta vanhassa puutalo-osakkeessa, olohuoneessa on yksi seinä jätetty kokonaan alkuperäiskuosiin. Mainio juttu, kesällä kun on oikein lämmin ilma niin olkkarissa tuoksuu puulta :)

   Käytän tavallisia marketin perus-urheilu/juoksusukkia, alan kyllä itsekin jo epäillä että ne voisivat olla syyllisiä koska kengillä ei ole vaikutusta. Toisaalta miksi sitten vasen jalka pysyy ehjänä? Onkohan mulla eroa jalkojen askelluksessa?

   Kevät on kiva, saa juosta ihan missä vaan ja samoilla kengillä kuin muutenkin. Metsistä alkaa vapautua tosi hienoja reittejä juostavaksi ilman että tarvitsee kahlata lumessa. Vaikka sekin on joskus oikein passelia!

   Poista
 3. Olen itsekin miettinyt, josko seuraavaksi ostaisin New Balancen kengät, ja olen miettinyt tuota 890-mallia. Se on ilmeisesti hiukan tuota sun 880-mallia kevyempi. Tässä viimeiset puoli vuotta olen juossut pääosin kevyillä ja pienen dropin (eli kannan ja päkiän korkeuserolla) omaavilla Asicseilla, ja tuntuu, että tuo kevyt kenkä sopii mulle paremmin kuin enemmän vaimennetut.

  Mä itseasiassa tykkään tosi paljon lukea erilaisia testejä ja vertailuja, ja ottaa itse selvää niin kengistä kuin kaikesta muustakin. Nuo Asicsitkin ovat sellaiset, jotka tilasin nettikaupasta ihan vaan kenkien ominaisuuksista selvää otettuani. Sitä vastoin mun vaimennetummat kengät, Niken Vomerot, ostin urheiluliikkeestä, kun ne istuivat siellä hyvin jalkaan ja tuntuivat alkuun mukavilta. Mutta enemmän juostessa nuo tuetummat kengät eivät enää olletkaan lainkaan niin hyvät ja saattoivat jopa edesauttaa tuon mun lonkan bursiitin syntyä...

  Täydellisten kenkien valinta ei ole kyllä mitenkään helppoa! Kenkien hyvyys selviää usein vasta kymmenien jos ei satojen juoksukilometrien myötä. Ja jos nuo tuotekuvaukset ovat kauheaa jargonia, niin myös eri kenkien vertailu on rakettitiedettä, kun valmistajat tuovat markkinoille sen seitsemän sorttia kenkiä vuodessa vain epämääräisillä mallinumeroilla ja vaihtuvilla nimillä varustettuna. Näytönohjaintenkin vertailu on helpompaa kuin juoksukenkien!

  New Balancet ovat tosiaan olleet viime aikoina paljon tapetilla, ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Koska isompien merkkien lippulaivakenkien hinnat hipovat kahtasataa, tuo satanen hyvistä tossuista kuulostaa suorastaan edulliselta! Kiitos tästä postauksesta, tuli itsellekin intoa lähteä pian kenkäshoppailemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkäkaupassa saa lähinnä vahvistuksen sille sopiiko jonkun mallin lesti omaan jalkaan, vaikka siinä linoleumilla ottaisi pari juoksuaskelta niin ei se kyllä kerro yhtään mitään siitä miten juoksu tositilanteessa kulkee.

   Mielestäni edelliset Asicsini (Gel-Nimbus 14) ja nämä New Balance 880v3:t ovat todella samanlaiset kengät. Harmi vain että Asicseissa ei mun mielestä lue missään kokoa eikä laatikko ole enää tallessa joten en voi kertoa miten tarkasti koot täsmäävät. New Balancessa mun koko on 44, veikkaan että Asicsissa oli sama tai korkeintaan numeron pienempi. Asicsit maksoivat melkein 200 euroa, nämä puolet vähemmän..

   Poista
 4. Hej itse ostin just uudet popot syksyn puolimaratoonia tähdäten. Päädyin NB kenkiin koska ne tuntuivat kaikista sovittamistani kengistä mieluisimmilta jalkaan... kaiken pomppimisen ja hyppimisen jäljiltä. Itsellä ollut samoja ongelmia ja sukan kun vaihdoin räätälöityyn, ne loppuivat... olihan se tietty satsaus mutta maksanut itsensä takaisin. Terkuin Ume

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   NB:t on tosiaan mainiot tossut, nyt kun takana on useampi sata kilometriä olen koko ajan vain tyytyväisempi. Kalliilla erikoisjuoksusukilla minunkin hiertymäni ja rakkoni loppuivat!

   Poista