torstai 20. helmikuuta 2014

Gladiaattorien viikonloppu - Endurance 24h ja Painonnoston SM.

Mielenkiintoinen sattuma on tehnyt ensi viikonlopusta todellisen urheilun superviikonlopun, Sotshin olympialaisten huipentumisen lisäksi Suomessa kilpaillaan nimittäin kahdessa erittäin paljon arvostamassani ja tarkasti seuraamassani lajissa, ultrajuoksussa ja painonnostossa.

Ultrajuoksun kotimainen kerma ja nippu kovia kansainvälisiä tekijöitä kokoontuu seitsemännen kerran Espooseen Esport Arenalle Suomen kovatasoisimpaan ultrajuoksutapahtumaan. Nopeasti loppuunmyydyssä tapahtumassa on mukana noin 130 juoksijaa joista lähes puolet tulee tällä kertaa ulkomailta, Endurance 24h VII lieneekin kansainvälisin yleisurheilukilpailu joka Suomessa on koskaan järjestetty jos isoja arvokilpailuja ei oteta lukuun.

Osallistujalistalla on todella kovia nimiä. Naisten kisan neljänä edellisenä vuonna voittanut Japanin Sumie Inagaki on jälleen hakemassa ykkössijaa, vuonna 2010 Sumie juoksi hurjat 241,426 kilometriä joka on edelleen myös voimassa oleva maailmanennätys. Se on niin raju tulos että sillä olisi voitettu useampana vuonna myös miesten sarja.

Miesten kisassa mukana on mm. kolme edellistä voittajaa Pasi Penttinen (2013, 237.652 km), Juha Hietanen (2012, 243.467 km) sekä Jari Soikkeli (2011, 247.944 km). Sakari Haka juoksi loppiaisena pohjoismaiden ennätyksen 48 tunnin mattojuoksussa (318,54km) ja onkin mielenkiintoista nähdä miten mies on palautunut. Maratoneista palaudutaan päiviä tai joitain viikkoja riippuen juoksijasta mutta ultrajuoksut saattavat vaatia jopa useamman kuukauden palautumisen.

Maratoonareista mukana on todellisia legendoja eli yli 1800 maratonia juossut Horst Preisler sekä vajaan 1700 maratonin Kalevi Saukkonen. Maailman kaikkien aikojen ranking-listalla Horst taitaa olla kakkonen ja Kalevi nelonen.

Paras tapa seurata kisaa on varmasti mennä paikan päälle Espooseen, voisin kuvitella että esimerkiksi aamuyön tunteina tai viimeisenä tuntina tsemppaavat kannustukset ovat paikallaan. Kilpailu alkaa lauantaina 22.2. klo 12 ja päättyy sunnuntaina tietysti samaan aikaan. Juoksijat vaihtavat juoksusuuntaa kuuden tunnin välein. Erinomainen tapa kilpailun etenemisen seuraamiseen löytyy nettisivuille http://endurance.fi/24/ ilmestyvien tuloslinkkien kautta. Tuloslistat päivittyvät tunnin välein läpi kilpailun ja tarjoavatkin lähes reaaliaikaisen seurantamahdollisuuden halki pitkän taipaleen.

Se toinen supertapahtuma on Parkanossa järjestettävät painonnoston SM-kisat. Mukana on ilahduttavasti enemmän nostajia kuin viime vuonna, syynä on luultavasti monille lyhyempi kisamatka (viime vuonna kilpailtiin Kalajoella) ja toisaalta lajin kasvanut suosio. Esimerkiksi crossfit on tuonut lajille valtavasti lisää näkyvyyttä ja harrastajia ja suosittujen salikisojen kautta moni on saanut mainion ponnahduslaudan kohti isompia nostolavoja.

Mukana on kaikki maamme kärkinostajat ja mm. jokainen viime vuoden suomenmestari nostaa myös tämän vuoden kisassa. Eniten nostajia on tutusti keskisarjoissa, naisissa 58-, 63- ja 69-kiloisissa ja miehissä 69-, 77-, 85- ja 94-kiloisissa.

Kisat jakautuvat kahdelle päivälle, lauantaina on sekä naisten että miesten kevyemmät luokat ja sunnuntaina raskaammat.

Yksi mielenkiinnon kohde tulee kärkinostajista jotka valmistautuvat samalla jo Tel Avivissa huhtikuussa käytäviin EM-kisoihin. Viime vuosina nimittäin SM-kisojen ja EM-kisojen tulokset ovat monilla nostajilla olleet lähes identtiset. Everin Anna oli eilen tekemässä meidän salilla omia viimeistelyharjoituksiaan ja valmentamassa painonnostokoululaisia, keskityin tosin sen verran tarkasti omaan räpeltämiseeni etten osaa vielä sanoa Annan tämän kevään nostotasosta sen enempää. Parkanossa se sitten nähdään :)

Jos ei pääse Parkanoon niin kisoja voi seurata myös netin kautta suorana lähetyksenä, linkki löytyy täältä: http://bambuser.com/channel/parkanonpuntti


Viikonloppuna kokoontuu omiin tapahtumiinsa mielestäni todelliset gladiaattorit, hyvin erilaisia urheilijoita lähes vastakkaisista lajeista, mutta minusta näissä on paljon yhteistä. Äärimmäisiä suorituksia, hurjaa latautumista, oman suorituskyvyn mittaamista. On kyse sitten pään kestämisestä ja henkisen kantin riittävyydestä kun kierretään 24 tunnin ajan vajaa 400 metriä pitkää sisärataa tai erittäin teknisen ja helposti haavoittuvan tempausnoston tekemisestä kovassa paineessa tärkeässä paikassa - molemmat ovat todella hurjia suorituksia.

Tämän viikonlopun jälkeen on taas täynnä inspiraatiota ja motivaatiota tavoitella niitä omia rajoja!

4 kommenttia:

 1. Kiva kun aina pidät meitä ajan tasalla, mitä missäkin tapahtuu. On kyllä tosiaan ääripäiden huippuja tositoimissa. Ihan hurjaaa, huh! Toi 24h juoksu olis sellainen, mikä olis kyl hieno nähdä, miten loppu noi ihmiset on sen juoksun aikana.. en oo koskaan nähnyt ihmisiä, jotka olis juossut vaikka 12 tuntia alle... hurjaa touhua! HUH!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. E24 on muuten ehkä katsojaystävällisin kestävyysjuoksutapahtuma, maratoneilla näkee vain vilahduksen juoksijoista mutta tuolla pystyy seuraamaan kärkijuoksijoita tai ketä tahansa niin paljon kuin haluaa.

   Varmaan melkoisia zombeja juoksuradalla aamulla :D

   Poista
 2. Kiitos tuosta linkistä, täytyykin muistaa viikonloppuna katsoa olympialaisten lisäksi myös painonnostoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, tulossa on tosi kovatasoiset SM:t!

   Poista