keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Crossfit Games Open - ratkaisut lähestyvät.

Kolmas viikko Crossfit Gamesien karsinnoista on ohi ja taas kilpailijat odottavat jännityksellä mitä lajeja on tällä viikolla luvassa. Kolmas karsintalaji oli erittäin rankka ja pitkäkestoinen, ja sen huipennus todella karsi jyvät akanoista.

12 minuuttia aikaa, niin monta kierrosta (ja toistoa) kuin ehtii:

150 x kuntopalloa seinään: miehet heittävät 305cm korkeuteen 9kg palloa, naiset 275cm korkeuteen 6kg palloa.

90x tuplanaruhyppy

30x voimavetoa (muscle-up) renkailla


Kuvassa näkyvä muscle-up on crossfitin klassikkoliikkeitä joka monelta onnistuu vasta vuosien harjoittelun jälkeen, monilta ei silloinkaan. Lähtöasennossa roikutaan voimistelurenkaissa jonka jälkeen vedetään ensin itsensä ylös ja  työnnetään kädet suoriksi. Liike vaatii paitsi erittäin kovia käsivoimia niin myös tekniikkaa. Telinevoimistelua harrastaneet kilpailijat saavat tässä ison hyödyn taustastaan.

Kun laji julkaistiin, tiesin että naisten sarjassa pitää saada tehtyä edes yksi muscle-up jotta voi menestyä kokonaiskisassa, miesten pitäisi puolestaan pystyä tekemään lähes kaikki eli 30 toistoa renkailla jos haluaa olla kärkikahinoissa mukana.

Viiden open-karsintalajin jälkeen 48 parasta miestä ja naista selviytyvät aluekarsintoihin, Euroopan karsinnat ovat toukokuussa Tanskassa.

Kolmen lajin jälkeen miesten karsintatilanne Euroopassa (suluissa sijoitus kahden lajin jälkeen):

1. Mikko Salo (1.) CrossFit Pori
18. Mikko Aronpää (19.) CrossFit Tampere
52. Jonne Koski (47.) CrossFit Pori
60. Jussi Mutikainen (51.) CrossFit Lappeenranta

Salo ehti tekemään kaikki 30 muscle-uppia ja sen päälle vielä 27 pallonheittoa, 297 toistoa oli toiseksi paras eurooppalaisen miehen tekemä suoritus. Salo on todella kovassa iskussa, maailman listalla hän nousi nyt toiseksi kaksi edellistä mestaruutta voittaneen Rich Froning jr:n jälkeen.

Aronpää teki 22, Koski 21 ja Mutikainen 19 muscle-uppia. Viime viikolla Euroopan listalla sijalla 6. ollut CrossFit Porin päävalmentaja, parin vuoden takainen CrossFit Games-kilpailija Tuomas Vainio ei saanut yhtään muscle-uppia ja putosi tämän vuoksi sijalle 415. Mitä mahtoi tapahtua? Vainiolla on ollut aiemmin ongelmia olkapäänsä kanssa, se mm. esti viime vuoden karsintoihin osallistumisen.

Naisten puolella suomalaiset olivat kovassa iskussa. Kahden lajin jälkeen sadan parhaan joukossa oli kolme suomalaista, mutta nytpä onkin viisi!

25. Essi Koskinen (42.) CrossFit Oulu 
51. Saara Laaksonen (84.) CrossFit Turku
67. Heidi Horelli (71.) CrossFit Pori
86. Sari Rautiala (113.) CrossFit Lohja
92. Janika Jalonen (125.) CrossFit Pori

Sijoitukset nousivat siis humisten ja mahdollisuus saada jopa useampi suomalaismimmi Tanskaan näyttää täysin mahdolliselta. Upeita suorituksia: Essi Koskinen 11 muscle-uppia, Saara Laaksonen 14(!), Horelli 3, Rautiala 4, Jalonen 5... Janikalla oli suuria vaikeuksia saada MU:ta kasaan CrossFit Winter Warin finaaleissa tammikuussa mutta nyt näyttävät nekin sujuvan.

Ei ole muuten epäilystä mikä on Euroopan ykkösmaa crossfitissä, erityisesti naisten puolella. TOP10-listalla on seuraavat kilpailijat: Thorisdottir, Helgadottir, Davidsdottir, Óskarsdóttir, Sigmundsdottir, Hilmarsdottir... Pitääkö tässä nyt ottaa valas omaankin ruokavalioon?

Vaikuttaa varmaan siltä että seuraan näitä kisoja kovinkin fanaattisesti mutta hei - en ole vielä kertaakaan herännyt ke-to yönä katsomaan suorana uuden lajin julkistamista CrossFit Gamesien kotisivuilta. Toki heti kun aamulla herään katson millaisen lajin kimppuun kilpailijat tällä kertaa usutetaan... :-D

6 kommenttia:

 1. En ole varma, mutta itse spekuloin että Tuomas jätti luultavasti muscle upit tarkoituksella tekemättä. Haluaa ehkä säästellä vielä olkapäitään? Hän varmaan luottaa siihen, että saa viimeisissä lajeissa niin kovan tuloksen, että nousee vielä regionals-joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomas tippui nyt niin kauas että vaikka voittaisi loput lajit niin kisapaikka jää kyllä haaveeksi :-(

   Neljäs laji vaikuttaa erinomaiselta Salolle.

   Poista
  2. Ai, onko näin? Harmi juttu sitten, ehkä olkapää ei ollut vielä toipunut riittävän hyvin. Itse en ole jaksanut perehtyä pistelaskuun tarkemmin, ajattelin että huipputuloksilla olisi vielä mahikset päästä mukaan.

   Poista
  3. Tuomas ei ilmeisesti tehnyt enää neljättä lajia ja on jättänyt openin kesken...

   Poista
 2. Itse veikkaan, että Tuomaksen olkapää ei kestänyt eikä aio tehdä muitakaan liikkeitä enää läpi tai leikkauspöytä odottaa toistamiseen.

  Salon Mikon kunnosta olen tietyllä tavalla yllättynyt. Uskoin hänen yltävän 20 joukkoon mutta kärkikahinoissa olo on todella kova suoritus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenkit sanoisi tässä vaiheessa että Mikko todellakin on "force to be reckoned with".

   Poista