torstai 14. maaliskuuta 2013

Crossfit Games - maailman kovakuntoisinta etsimässä.

Crossfit Games on jokavuotuinen kilpailu joka alkoi vuonna 2007. Tapahtuma on paisunut joka vuosi ja tänä vuonna karsintoihin osallistuu huikeat 130 000 miestä ja naista. Loppukilpailu, varsinainen Crossfit Games, käydään aina heinäkuussa Kaliforniassa.

Jotta noista 130 000 urheilijasta ja kuntoilijasta saadaan seulottua kaikkein kovimmat, käydään kaksiosainen karsinta. Ensimmäinen osa on nimeltään Crossfit Open, joka alkoi viikko sitten. CrossFit Openissa julkaistaan viisi harjoitusta, yksi joka viikko, joka pitää tehdä virallisella salilla tuomarin valvovan silmän alla tai videoida tarkkojen ohjeiden mukaan ja lähettää järjestäjille. Crossfit Openista parhaat kutsutaan alueellisiin karsintatapahtumiin touko-kesäkuussa. Eurooppalaisten kilpailijoiden aluekarsinta, Crossfit Regionals, järjestetään viime vuoden tapaan Tanskassa. Sinne selviytyy 48 naista ja 48 miestä sekä parhaat joukkueet. Euroopasta alkukarsinnoissa on mukana yli 2500 naista ja 6500 miestä joten karsinta on todellakin kova.

Aluekarsintoja järjestään kaikissa maanosissa ja esimerkiksi Yhdysvallat ja Kanada on jaettu useisiin karsinta-alueisiin. Euroopasta lopullisiin CrossFit Gameseihin, eli lajin MM-kisoihin, pääsee kolme naista ja kolme miestä. Suomalaiset ovat olleet hyvin edustettuna Gameseissa, viime vuonna mukana oli Mikko Aronpää ja vuonna 2011 peräti kolme kilpailijaa: Aronpää, Mikko Salo ja Tuomas Vainio. Vuonna 2009 mestaruuden ja tittelin "World's Fittest Human" voittanut Salo tosin joutui silloin keskeyttämään jo avauspäivänä. Ensimmäisenä lajina oli avomeriuintia ja suuri aalto iski Saloon ja hänen tärykalvonsa puhkesi. Vainio oli samoissa kisoissa lopulta 19. mitä voidaan pitää erittäin kovana saavutuksena. Viime vuonna Salo ja Vainio eivät olleet mukana loukkaantumisten vuoksi. Mikko Aronpää oli Gamesien lopputuloksissa 2011 34. ja 2012 32. Suomalaisia naisia ei ole koskaan selviytynyt loppukilpailuun, viime vuonna Tea Tähtinen oli 19. ja Essi Koskinen 29. Euroopan Regionals-turnauksessa.

Tämän vuoden kisakausi todellakin starttasi viikko sitten kun ensimmäinen Open-laji julkaistiin. Se oli hurja 17 minuutin AMRAP jossa vuoroteltiin tempauksia ja burpeita. Parhaat suomalaiset ensimmäisen lajin jälkeen Euroopan karsinnoissa:

1. Mikko Salo, CrossFit Pori
2. Mikko Aronpää, CrossFit Tampere
3. Tuomas Vainio, CrossFit Pori
31. Jussi Mutikainen, CrossFit Lappeenranta
51. Jonne Koski, CrossFit Pori

27. Essi Koskinen, CrossFit Oulu
76. Saara Laaksonen, CrossFit Turku
86. Emilia Leppänen, CrossFit Turku

Salo oli ainoa eurooppalainen mies joka pystyi tempaamaan edes kerran 75 kilolla harjoituksen lopussa. Se tulos riitti myös koko maailman listalla 10. sijaan.

Open on pitkä kilpailu, viiden viikon ja viiden harjoituksen aikana tuloslista elää rajusti mutta jos meinaa selviytyä 48 parhaan joukkoon ja Tanskan aluekarsintoihin pitäisi olla sadan joukossa jokaisessa lajissa. Jos jossain lajissa jää muista jälkeen pitäisi sitten muissa neljässä sijoittua aika korkealle.

Suomalainen crossfit-osaaminen on Islannin ohella Euroopan parasta ja USA:n jälkeen maailman huippua, niin kuin miesten tämän hetkisestä tilanteesta voi päätellä, ja on täysin mahdollista että Tanskassa nähdään kaikkien aikojen isoin joukko suomalaiskilpailijoita.

Vannoutuneena penkkiurheilijana CrossFit Games on ollut mielenkiinnon kohteenani jo useamman vuoden ja on selvää että se tulee näkymään myös täällä blogin puolella. Tulen päivittelemään suomalaisten tilannetta viikoittain Openin ajan ja Regionalsien sekä itse Gamesien lähestyessä.

Mainio, joskin aika lyhyt, video siitä mitä on CrossFit Games:


Kaikki harjoitukset, tulokset ja aikataulut löytyvät CrossFit Gamesien sivuilta.

2 kommenttia:

 1. Suomesta tulee kyllä erittäin kovia tekijöitä tähän lajiin.
  Itse en voi kun ihailla tuota moottoria mikä Salolla kehossa pörrää.
  Oli jo jalkapallo aikana melkoinen himotreenaaja, kuullun perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se kertoo aika paljon asenteesta että lopettaa jalkapallon koska oli "vain" hyvä liigatason pelaaja jolla olisi ollut mahdollisuus siirtyä ulkomaillekin mutta uupui ominaisuudet olla hyvän sijaan paras. No, crossfitissä Mikko ei ollut "vain hyvä" vaan se maailman paras. Onnistunut lajinvaihto.

   Poista