tiistai 12. maaliskuuta 2013

Aamuaerobinen, lopullinen totuus?

Erityisesti tuolla fitness- ja laihdutusblogeissa esiintyvä aamuaerobiseen liittyvä keskustelu tuntuu olevan loputon suo. Vaikka aihe ei itseäni juurikaan koske niin se on kuitenkin aika mielenkiintoinen myytti jota on pakko täälläkin vähän analysoida ja perata. Lihastohtori Juha Hulmin kirjoitus, "Tyhjällä mahalla tehty aamuaerobinen – totuus?", on hyvä lähtökohta tälle keskustelulle, muutenkin miehen bloggaukset ovat täynnä erinomaista tutkittua tietoa harjoittelusta.

Useita treenaamiseen liittyviä asioita, harjoitteita, lisäravinteita jne. ei ole hirveästi tutkittu tai ainakaan tutkimukset eivät ole lopulta tarpeeksi kattavia tai riippumattomia. Aamuaerobinen on eri juttu, asiaa on tutkittu todella paljon. Ongelma on että eri tutkimukset ovat päätyneet hyvinkin erilaisiin lopputuloksiin. Joissain tutkimuksissa paaston jälkeinen lenkki on selvästi kiihdyttänyt rasva-aineenvaihduntaa ja toisissa ihan mihin tahansa vuorokauden aikaan tahansa tehty lenkki on vienyt samaan lopputulokseen.

Minusta ei ole näiden tutkimusten jälkeen väittelemään siitä kumpi koulukunta on oikeassa vaan lähestyisin asiaa toiselta kantilta. Onko merkitystä polttaako aamulenkki 15g vai 10g rasvaa jos homma ei tunnu hyvältä?


Aika usein nimittäin törmää siihen että aamuaerobinen ei ole varsinaisesti suosikkijuttu vaan pakollinen paha. Jos näin on niin minusta kannattaa ehdottomasti siirtyä hölkkäilemään muuhun vuorokauden aikaan tai ainakin pienen ravinnon turvin. Jos teet jotain mikä ei tunnu hyvältä niin ennemmin tai myöhemmin homma loppuu. Miten monessa blogissa kituutetaan aamuaerobisia viikon tai pari kun joku käskee niin tekemään? Lopulta homma tyssää ja ollaan masentuneita omasta laiskuudesta. Tietysti kilpailevalle kehonrakentajalle ja sille jonka on pakko olla rantakunnossa kuukauden päästä on tärkeää polttaa rasvaa 105 grammaa viikossa 102 gramman sijaan mutta tavallisen pulliaisen onnistumisen ratkaisee ihan muut tekijät treenaamisessa ja ravinnossa.

Aamulenkki tyhjällä vatsalla voi olla hyvä juttu aikataulusyistä. Jos menee kahdeksaksi töihin ja haluaa käydä lenkillä ennen sitä, pitäisi herätä todella aikaisin jotta ei tarvitsisi lähteä juoksemaan suoraan aamupalapöydästä. Itse taidan olla aika onnekas koska voin juosta melkein heti syömisen jälkeen, ei ole mitenkään harvinaista että puoli tuntia aamupuuron ja parin voileivän jälkeen kipitän lenkkipolkuja. Tuo voi olla synnynnäinen taito mutta varmasti osittain opittua, ainakin se kannattaa opetella jos suunnittelee osallistumista johonkin pitkään juoksukisaan jonka aikana tulisi syödä jotain kiinteää.


Jos haluaa terveen vartalon niin suosittelen liikkumaan monipuolisesti. Voimaharjoittelua, reippaita kävelylenkkejä, hitaita hölkkälenkkejä, nopeita vauhtijuoksuja, intervalleja. Terveellistä ja monipuolista ravintoa. Lepoa. Vaihtoehtoisia tapoja tehdä asioita on miljoonia, kannattaa yrittää löytää se josta itse tykkäät eikä tehdä sitä mitä kaikki muut tekevät. Jos tykkäät juosta aamulla tyhjällä mahalla niin sitä kannattaa ehdottomasti jatkaa mutta iltalenkki päivällisen ja iltapalan välissä ei pilaa onnistumisen mahdollisuuksia. Pysyvyys ja jatkuvuus ratkaisee.

Aamuaerobisen lopullinen totuus taitaa jäädä mysteeriksi. Jokaisen rasva-aineenvaihdunta toimii eri tavalla ja jokainen päivä ja harjoitus on erilainen. Tässäkin asiassa suosittelen siis löytämään sen oman totuuden. Kaikkea kaikille kun on yleensä lopulta ei mitään kenellekään.

4 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Itse teen joskus aamulenkkejä ennen aamupalaa keväisin ja kesäisin, koska tykkään raikkaista ja valoisista kesäaamuista. Tuntuu että päivä lähtee energisesti käyntiin. Sen sijaan pimeinä ja kylminä syksyn ja talven aamuina en lenkkeile koskaan, koska en siitä yhtään tykkää. Tämä tapa toimii mulla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just noin! :) Aamuvirkuille sopii aamulenkit ja monille muille iltalenkit, tärkeintä on se että liikkuu eikä se koska se tapahtuu.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus!

  Minäkin kokeilin aamuaerobisia tässä taannoin. Luin useastakin eri paikasta, että kannattaa käydä tyhjällä vatsalla tunnin lenkki. Kävin kolme kertaa ja sitten en enään jaksanut. Jotta ehtisin käydä arkiaamuna tunnin kävelemässä jättäen myös aikaa rauhalliselle aamiaisen valmistukselle, minun olisi herättävä 5.15 aamulla. Kyllähän se päivä lähtee pirteämmin käyntiin kun käy ulkona reippailemassa heti aamusta mutta ei se jotenkin tuntunut hyvältä ja sittenhän se jäikin kokonaan pois. Kylmä, harmaa ja pimeä aamu ei houkuttele minua kävelylle.

  Odottelenkin niitä raikkaita kasteisia kesäaamuja ja viileitä tunnelmallisia kesäiltoja, silloin on vaikea keksiä miellyttävämpää ajanviettoa kuin lenkkeily :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Olen pari kertaa käynyt lenkillä aikaisin aamulla, askel kyllä kulki ihan mukavasti mutta silti mieluummin teen aamutoimet rauhassa ja syön aamupalan.

   Kohta on upeita lenkkeilykelejä!

   Poista