torstai 11. helmikuuta 2016

Liikkeen taidetta.

Jotkin liikuntamuodot ovat kaiken liikkumisemme ja samalla myös eri urheilulajien perusta. Juokseminen, hyppääminen, voimailu, voimistelu. Ne ovat lähtökohta kaikelle itsensä liikuttamiselle, ne hallitsemalla on valmis lähes mihin tahansa. Erityisesti kehonhallinta on olennainen osa kaikkea, ellei osaa käyttää oikeita lihaksia oikeassa järjestyksessä juuri oikeaan aikaan, mikään ei onnistu. Yksinkertaisemmissa liikkeissä lihasten välinen koordinaatio on tietysti helpompaa mutta haastavammissa ponnistuksissa kaiken pitää onnistua täydellisesti. Esimerkiksi yleisurheilun heittolajeissa tai vaikkapa painonnostossa tulisi vetää täysillä kaikin voimin mutta silti lihakset rentoina sillä jännittynyt lihas on hidas. Mitä räjähtävämmin ponnistaa tai heittää sitä suuremman tehon saa haluttuun suoritukseen ladattua.

Voimistelulliset ja tanssilliset lajit ovat mitä hienoimpia esimerkkejä lihasten ja liikkuvuuden hallitsemisesta. Lajit joita useinkaan ei pidetä urheiluna - kuten baletti, akrobatia tai nykytanssi - ovat äärimmäisen haastavia oppia ja hallita ja ehkä juuri siksi niin kiehtovia. Mikä tahansa urheilu on hienoimmillaan taidetta mutta ne ovat sitä jo lähtökohtaisesti.

Katselin Yle Teemalta viime viikonloppuna ranskalaisen koreografin Mourad Merzoukin huimaa teosta Pixel. Se yhdistää kekseliäällä tavalla rap-henkisen nykytanssin ja videotaiteen. Heijastukset ja tanssijoiden liike sulavat tarkan ajoituksen myötä yhdeksi ja lumoava illuusio on valmis. Merzouki on aiemmin tehnyt yhteistyötä myös muinoin täällä blogissa hehkuttamani nykysirkuksen ykkösryhmän Cirque Eloizen kanssa.

Pixel löytyy Yle Areenasta maaliskuun alkupuolelle asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti