perjantai 5. helmikuuta 2016

CrossFit Winter War nyt, painonnoston SM ihan kohta!

Mielenkiintoisia urheilutapahtumia on taas vyörymässä kohti ryminällä, crossfitin kuumin kisakausi on alkamassa ja myös painonnoston isoin kotimainen tapahtuma on vain parin viikon päässä.

Lauantaina 6. helmikuuta Tampereella käydään crossfitin epäviralliset SM-kilpailut eli Winter War 2016. Mukana on joulukuussa käydyn karsinnan perusteella valikoituneet 32 miestä ja 32 naista sekä ensimmäistä kertaa myös pieni määrä masters-sarjan kilpailijoita.

Mukana on jotain uutta ja jotain vanhaa. Uutta edustaa se että miesten mestariksi kruunataan ensimmäistä kertaa joku muu kuin Mikko Aronpää. Neljä ensimmäistä vuotta titteliä pitänyt Aronpää ei ole mukana. Moni ehti jo uumoilla että Mikko on uudenkin mestarin nimi kun mukana ovat esimerkiksi Ojala ja Salmela mutta järjestäjät ilmoittivat varsinaisen karsinnan jälkeen että Euroopan ykkös-crossfit-urheilija Jonne Koski lähtee mukaan villillä kortilla. Samalla Jonne nousi täysin ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi. Jonnen ekat crossfit-kisathan olivat vuonna 2013 Tampereen Winter Warit mutta sen jälkeen hän on keskittynyt Gameseihin.

Naisten puolella karsintoihin osallistui myös aikoinaan lajin kaksi ensimmäistä mestaruutta vienyt Essi Koskinen - joka sittemmin on kilpaillut enimmäkseen painonnostossa - mutta häntä ei lopullisilta kilpailijalistoilta kuitenkaan löydy. Kaksi edellistä mestaruutta vienyt turkulainen Saara Laaksonen puolustaa kuitenkin asemaansa Suomen ykkös-naiscrossfittaajana. Dubaissa Aronpään tavoin nykyään vaikuttava Emilia Leppänen ei ole tällä kertaa kirittämässä Laaksosta. Saara voitti tänäkin vuonna kisojen karsintavaiheen, miesten ykkönen oli Eppu Vilpponen.

Kilpailun lajeista osa on jo julkistettu. Tänään perjantaina on luvassa ainakin ergotriathlon jossa pitää edetä maksimimatka, kulkuvälineinä on kolmen 20 minuutin erän verran skiergo, wattbike ja soutulaite. Neloslaji on erittäin mielenkiintoinen, siinä pitää tehdä maksimitulos rinnallevedossa, penkkipunnerruksessa ja valakyykyssä. Penkkiä tehdään crossfitissä erittäin vähän, kisoissa ei juuri koskaan, joten tällaista lajia olen itsekin ehdottanut jo pitkään. Tasatilanteessa kilpailijoiden paremmuus ratkaistaan painonnostotyyliin vaa'alla, kevyempi kilpailija päihittää painavamman. Muut lajit julkistetaan vasta kisojen aikana.

Winter War-kisoja voi seurata Fanseat-palvelun kautta netissä ja se näkyy käsittääkseni myös Elisan kaapelitv-paketeissa.

Kansainvälisen crossfit-kauden lähtölaukaus on puolestaan 25. helmikuuta kun CrossFit Open alkaa. Viiden viikon openin jälkeen saadaan selville ketkä matkaavat eri maanosien alueellisiin karsintakisoihin ja lopulta varsinaisiin CrossFit Gameseihin. Osa kilpailijoista jättää Winter Warin väliin ja keskittyy pelkästään Openiin, imerkittävä osa kotimaisista kilpailijoista on toki mukana molemmissa. Crossfit-kilpailut ovat raakoja rypistyksiä joiden sijoittaminen keskelle harjoituskautta on aina jonkinlainen kompromissi.

Jotta tämä yhtälö ei olisi yhtään helpompi ja kevyempi niin moni crossfit-urheilijoista on mukana myös painonnoston SM-kisoissa jotka käydään 27-28. helmikuuta Porissa. Kisat osuvat siis suoraan openin ekaan karsintaviikkoon.

Olen ehtinyt viime aikoina seuraamaan melko vähän crossfit-kilpailuja enkä ole niistä juuri blogiinkaan kirjoittanut. Suurin syy on siinä että juuri painonnosto on vienyt aikaani ja mielenkiintoani todella paljon ja varsinkin SM-kisat ovat olleet iso rypistys koko alkuvuoden ajan. Viime viikkoina olen joka ainoa päivä hoitanut tavalla tai toisella kisojen käytännön järjestelyjä.

Viime sunnuntaina kisojen ilmoittautumisaika umpeutui ja kisaamaan on tulossa lähes 130 nostajaa, 73 naista ja 55 miestä. Naisnostajien suuri määrä kertoo siitä miten paljon naisia on tullut painonnostoon mukaan viime vuosina. Tämän voi todeta ihan kaikilla lajin tasoilla, esimerkiksi eilen vetämissäni junnutreeneissä oli noin 10 tyttöä ja pari-kolme poikaa!

Erityisesti naisten sarjoista voi todeta myös crossfitin vaikutuksen, mukana on lukuisia cf-kisoista tuttuja nimiä. Alina Friman, Laura Pihkala, Maaren Ali-Marttila, Heta Ojanen, Nelli Nurmi, Noora Åberg ja Saara Laaksonen kilpailevat kolmen viikon sisällä sekä crossfitin että painonnoston mestaruuksista. Miesten osallistujalistoilta en nopeasti löytänyt molempiin kisoihin osallistuvia mutta ainakin Vihosen Aleksi on tuttu kaveri crossfittia seuranneille.


Onneksi en itse joutunut tarttumaan Painttiin ja värkkäämään Comic Sansilla raapustettua mainosta vaan kaverini loi kisoille komean visuaalisen ilmeen. Kisajulisteet tulevat ensi viikolla painosta ja tilasin myös teemaan sopivia kisapaitoja, eipä jaksaisi odottaa miten komeita niistä tuleekaan :)

CrossFit Winter War on myymässä Areenansa loppuun mutta meille mahtuu - eikä maksa mitään! Kisapäivistä tulee pitkiä mutta antoisia, rauta liikkuu molempina päivinä ison kilpailijamäärän vuoksi aamupäivästä iltaan saakka.

Jos et vielä tiedä mitä teet helmikuun viimeisenä viikonloppuna niin tule Poriin! Infoan tapahtumasta ehkä myöhemminkin täällä blogissa mutta parhaiten kisoihin pääsee valmistautumaan seuraamalla facebook-tapahtumaa: http://www.facebook.com/events/525218880990055/

Urheilu on parasta paikan päällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti