keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Vuosi 2014: kevyitä kilometrejä & ei-niin-raskaita rautoja.

Moni on jo ehtinyt kirjoittaa kosteen omasta vuodestaan. Niitä on mukava lukea ja muistella niitä hetkiä joita on päässyt itsekin myötäelämään. Uudenvuodenaaton kunniaksi päätin myös kirjoittaa yhteenvedon siitä mitä on tullut tehtyä.

TAMMIKUU

Tammikuun ekoina päivinä soitin paikallisen painonnostoseuran puheenjohtajalle ja kyselin lisätietoa aikuisten painonnostokoulusta. Pari päivää myöhemmin menin vuoden ensimmäisiin harjoituksiin ja sille tielle myös jäin. Paria poikkeusta ja salin sulkeneita lomia lukuunottamatta olin paikalla vuoden jokaisena keskiviikkona. Tammikuu oli todella vaikea, kaikki oli uutta ja todella haastavaa. Ainakin pari kuukautta meni ihmetellessä miten huonosti pystyn omaa kroppaani käyttämään ja annettua tietoa viemään lihaksiin. Olisin varmasti lopettanut ellei valmentajat ja treenikaverit olisi tsempanneet niin hyvin. Suuri kiitos heille.

Tammikuussa juoksin vielä todella vähän. Yhdeksän lenkkiä joista kaikki alle kymmenen kilometriä, yhteensä 35km. Vedin joka torstai kovia intervalleja sisäradalla. Harjoituspäiviä kertyi yhteensä aika hurjat 23.

HELMIKUU

Helmikuussa aloin pidentää juoksulenkkejä, juoksin vain kahdeksan lenkkiä mutta niiden keskimääräinen pituus oli jo reilu kymppi. Harjoituspäiviä yhteensä 20.

Crossfit SM 2014 - Kolme hulkkia nimeltään Mikko ja Teräsnainen. & Viikonloppu ja kisat yhteen: painonnostoa, ultrajuoksua ja olympialaisia. Kuten ympäri vuoden, seurasin myös helmikuussa paljon urheilua.

MAALISKUU

Maaliskuussa juoksin vuoden ekan yli 100 kilometrin kuukauden, tarkalleen 105 km. Lenkkejä oli jälleen tasan kahdeksan joten lisäsin jälleen vähän pituutta jokaiseen lenkkiin ja juoksin mm. pari kertaa 18km ja kerran 20 kilometriä. Elämäni pisimmät harjoituslenkit.

Cooperin testi merkkipäivän kunniaksi. Syntymäpäivänäni juoksin cooperin testissä 2950 metriä eli suunnilleen saman kuin edellisenä syksynäkin.

Harjoituspäiviä oli 21.

HUHTIKUU

Nostin kierroksia ja juoksin elämäni kovimman kuukauden, 200 kilometriä. Siihen tarvittiin 14 lenkkiä. Salilla kävin 8 kertaa eli tasaisesti kaksi kertaa viikossa.

Giro-juoksuhaaste: 345 kilometriä juoksua 24 päivässä.  Valmistauduin elämäni kovimpaan liikunnalliseen suoritukseen josta kerroin teille pari päivää ennen vappua.

TOUKOKUU

Kuukausi jolloin kaikki oli toisin. Ekan viikon aikana kävin vielä tekemässä punttia ja juoksin jonkun kympin pitääkseni tuntumaa yllä. 9. toukokuuta Giro d' Italia starttasi poikkeuksellisesti Pohjois-Irlannista ja minä lähdin matkaan.

Juoksin 21 etapin aikana 345 kilometriä.

KESÄKUU

Giro-juoksuhaaste: 21. etappi - Maalissa! 345 kilometriä 24 päivässä!  Kesäkuun ensimmäisenä päivänä pääsin vihdoin maaliin. Tein itselleni mahdottomasta mahdollista. Se oli valtavan suuri helpotus.

Tuntui hyvältä ettei tarvinnut enää juosta. Katselin futiksen MM-kisoja ja nautin kesästä. Kävin puntilla ja palauttelin kroppaa joka ei ihme kyllä ollut kärsinyt juuri yhtään.

Kehonkoostumusmittaus juoksujen jälkeen. Rasvaa oli palanut mutta kesän mittaan yritin kovasti hankkia sitä takaisin :D

HEINÄKUU

Nautin paitsi kesästä niin myös kolistelin painoja. Treenipäiviä kertyi 20, juoksua vain 58 kilometriä. Sattuneesta syystä polut eivät juuri kiinnostaneet ;)

ELOKUU

Tiesin että syksy lähestyy ja maraton olisi jälleen kiikarissa. Juoksumääriä piti alkaa nostaa ja juoksinkin 118 kilometriä.

Elämäni pisin pyörälenkki. Poljin fillarilla lähes maratonin verran koska en ole koskaan tehnyt mitään vastaavaa. Voisin tehdä saman joskus toistekin.

Painonnostokoulu alkoi kesäloman jälkeen. Olin yhtä hukassa kuin ennenkin.

SYYSKUU

Kilpapainonnostoa harvinaisen läheltä. Päädyin yllättäen levynvaihtajaksi painonnoston Etelä-Suomen mestaruuskilpailuihin. 

Juoksin jo 138 kilometriä eli useita 12-18 kilometrin siivuja. Testailin eväitä maratonia varten. Harjoituspäiviä perusmäärä eli 20.

LOKAKUU

Hangon Itämerimaraton 2014. Maraton oli seikkailu niin kuin mulla aina tuppaa olemaan. Olin siihen silti kaikesta huolimatta tyytyväinen ja olen edelleen. Se oli hyvä askel jälleen kohti hieman valmiimpaa ajatusmaailmaa mitä tulee kestävyysjuoksuun.

Maratonin jälkeen näytti selvältä että tavoitteeni 1200 kilometrin vuodesta täyttyy kuin itsekseen ja aloin hölläämään. Keskityin puntteihin juoksun sijaan.

Tuomarikoulutuksessa. Vaikka olin painonnostajana edelleen täydellinen aloittelija niin halusin toimia lajin parissa entistä enemmän ja suoritin kolmosluokan tuomarikortin.

MARRASKUU

1200 kilometriä kasaan pakkaslenkillä! Olen asettanut itselleni nyt kolmesti vuositavoitteen ja onnistunut siinä joka kerta, tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin. Rajapyykin ohitettuani keskityin koko ajan enemmän ja enemmän voimaharjoitteluun.

Erinomaisen huono cooper. Juoksin cooperin kuten keväällä ja edellisenä syksynäkin. Se oli oikeasti ihan sitä samaa metrejä myöden.

JOULUKUU

Joulukuussa tein 21 harjoitusta. Tänään niistä viimeisen kuntosalilla.


Vuoden eka päivä oli keskiviikko ja kävin salilla. Tänään on vuoden viimeinen päivä, keskiviikko, ja olin salilla. Ympyrä sulkeutui. Tässä välissä kengät olivat vaihtuneet uusiin ja salikin muuttanut parisataa metriä toiseen suuntaan.


Vuoden aikana juoksin lopulta 1266 kilometriä. Kevät oli omaa luokkaansa, alku- ja loppuvuoden määrissä näkyy se miten painotan talvella enemmän lihaskuntoharjoittelua kuin juoksua.


Jos olisin lähtenyt juoksemaan Hangosta niin 1266 kilometriä tarkoittaa sitä että tänään olisin Inarinjärven rannalla Kaamasessa. Käytännössä jokaisen askeleen otin yksin, paitsi henkisesti niin myös ihan fyysisesti. En jutellut muiden kanssa tai kuunnellut musiikkia, olin omien ajatusteni keskellä. Suosittelen parin sadan tunnin liikunnallista yksinäisyyttä kaikille.

236 harjoituspäivää on sellainen määrä johon olen täydellisen tyytyväinen. Olin lopulta todella terve enkä rikkonut itseäni edes kovimmilla rasituksilla.

Illalla kun lähetän taivaalle tulikukkia, ei tarvitse katua menneestä vuodesta mitään. Toivottavasti ensi vuonna löydän taas oikeita polkuja, hienoja seikkailuja ja ihan tavallisen tasaista elämää.

Kiitos kaikille myötäelämisestä tämän vuoden aikana. Nähdään taas ensi vuonna niin täällä blogeissa kuin ihan oikeastikin.

Innostavaa ja inspiroivaa vuotta 2015 kaikille!

4 kommenttia:

 1. Onnea hienosta liikuntavuodesta! Olen käynyt täällä aika ajoin lueskelemassa edelleen, mutta vähemmän tulee jostain syystä kommentoitua. Mutta josko nyt vuodenvaihteen kunniaksi jättäisin kommentin! ;) Toivon sulle vielä entistäkin parempaa uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, usein tulee lueskeltua joitain blogeja mutta tajuaa ettei ole pitkään aikaan kommentoinut.

   Toivottavasti sullakin olis parempi uusi vuosi! :)

   Poista
 2. Hieno vuosi joka tulee etenkin siitä, että sen eläjä kokee onnistuneensa. Sehän se on kuitenkin aina päätavoite, tehdä oma mieli tyytyväiseksi liikunnalla. Olet onnistunut. Onneksi olkoon! Tsemppiä ja terveyttä tulevaan vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja tsemppiä myös sinne! Hurjan määrän liikuntaa olet itse harrastanut ja seuraankin suurella mielenkiinnolla näitä viimeisiä kuukausia ennen kuuden vuorokauden kisaasi. Terveyttä ja kylmiä hermoja vaaditaan!

   Poista