maanantai 8. joulukuuta 2014

Todellista suomityyliä tänään telkkarissa - Finnsurf!

Pikkunassikkana muistan miten cool ja myyttinen laji surffaus oli. Petyin aina kun törmäsin sanaan surf koska Suomessa sana tarkoitti purjelautailua. En tajunnut sitä yhtään, pelkkä lauta oli se juttu. Pikkuhiljaa aloin ymmärtää että lainelautailu ei ole suomalainen harrastus. Jossain mökkijärvessäkin voi sopivalla tuulella edetä purjelaudan kanssa mutta pelkällä surffilaudalla - ei mitään tsäänssiä. Havaijilla, Australiassa, Polynesiassa, Kaliforniassa, Etelä-Afrikassa.. siellä missä palmupuut on puita vaan.

Jossain vaiheessa tajusin että itse asiassa surffaus Suomessa on mahdollista jos vain löytyy asennetta ja kärsivällisyyttä.

http://www.finnsurf.fi/photos/
Näistä ihmisistä kertoo erinomainen dokumentti Finnsurf. Yle esitti sen vuosi sitten itsenäisyyspäivänä ja olin myyty.

Finnsurf on loistava dokkari intohimoisista ihmisistä jotka tekevät kaikkensa jotta pääsevät aallonharjalle. Eräs dokumentin henkilöistä tekee ympäripyöreitä duunipäiviä 2-3 eri työpaikassa jotta voi asua kuukausia rannoilla joissa täydelliset aallot ovat arkipäivää. Suomen pimeässä ja kylmässä seurataan myös tarkasti sääennustuksia koska kun syysmyrskyt jylläävät, suunta otetaan kohti tarkoin valittuja spotteja joissa paksuimmilla märkäpuvuilla pystyy monen tunnin ajomatkan jälkeen ottamaan ehkä parinkymmenen minuutin vedon.


Finnsurf Trailer from PABLO FILMS on Vimeo.

Finnsurf on niin visuaalisesti, äänimaailmaltaan kuin sisällöltäänkin huikea paketti. Se iski muhun suuren kipinän, ei vain surffaamiseen vaan myös elokuvantekoon! Jos mulla olisi mahdollisuus lähteä tekemään elokuvaa niin se olisi todennäköisesti monelta osin juuri sitä mitä Finnsurf edustaa. Jos lukijoiden joukossa on elokuvantekijöitä ilman aihetta niin mulla olisi käsikirjoitus mielessä valmiina! :)

Yle Teema esittää Finnsurfin tänään 8.12. epäinhimilliseen aikaan, maanantain ja tiistain välisenä yönä klo 0.35. Jos silmäluomet ei pysy auki tai digiboksi ei tallenna niin ohjelma ilmestyy myös Yle Areenaan.

Keskiviikolle on lupailtu syksyn kovinta myrskyä, voi olla että märkäpuvut ja laudat on jo monella valmiina tositoimiin.

2 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Yks miun kaveri surffaa, siis Suomessa. Kyllä, sen typerän maston kanssa. :D
  Olin ite aluks että What!? surffaat. Mut sit ku oon seurannu ite ni näyttää hiton kivalta. Haluisin iteki kokeilla sitä. Lämpöpuku vaan päälle ettei jäädy järvi-tai merivedessä. Lappeenrannassa (mistä oon kotoisin) on ainakin yks hyvä mesta, missä pitkä hiekkaranta ja siihe tuulee usein. Siellä on Lpr:n parhaat surffausmestat kuulemma. :) Iskän mökki samalla saarella, rannan toisella puolella, joten vois joskus olla hurja ja lähtee kokeilee. Tosin tiedän että innostuisin niin paljon, että joutus säästää rahaa ja ostaa oma lauta itellee - purjeen kera... :D Heh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai oot Leprasta! :) No siellä ei kyllä tosiaan voi surffata ilman sitä purjetta vaikka Saimaa onkin järjettömän iso järvi. Ilman purjetta onnistuu kai vain parissa paikassa meren rannalla ja sielläkin vain jos on myrsky jossa tuulee sopivasta suunnasta. Tai näin olen käsittänyt, en ole itse vieläkään koskaan surffannut...

   Täällä ois purjelautakeskus joten pakko ottaa itseä niskasta kiinni ja testata ens kesänä!

   Poista