tiistai 18. marraskuuta 2014

Vähän erilainen hedelmäsalaatti.

Tänään on jälleen vuorossa KKRR:n kokkinurkka jossa ainesosia on korkeintaan yhden käden sormilla laskettava määrä ja annoksen valmistumista odotellessa voi tehdä vaikka vatsarutistuksia. Ei siis mitään gastronomista rakettispagettitiedettä!

Keskiössä on tällä kertaa hedelmät. Hedelmäsalaatti on ehkä kaikista piristävin ja ainakin vitamiinipitoisin jälkiruoka koskaan. Se on saavuttanut meidän perheessämme legendaariset mittasuhteet isäni vuoksi. Hänellä on nimittäin tapana ennen mitä tahansa juhlaa tai merkkipäivää ostaa noin kymmenen kiloa hedelmiä, yleensä luomuna, ja sen jälkeen tuntikausia näperrellä niistä veitsen kanssa lähes millimetrin tarkkoja palasia valtaviin lasikulhoihin. Sen enempää hedelmien määrä kuin niiden paloittelukaan ei ole yhtään liioiteltua, aina kun hedelmäsalaatin ääreen pääsee joku uusi vieras niin leuat loksahtavat auki. Aika moni on sanonut ettei ole nähnyt tai maistanut ikinä mitään vastaavaa kun hedelmäsalaateista tulee puhe ja se on kyllä helppo uskoa, sen verran paljon isäni käyttää aikaa myös sopivien hedelmälajikkeiden valitsemiseen jotta makeus ja hapokkuus ovat just eikä melkein.

En ole kulkenut isäni jalanjäljissä yhtä pedanttisen kokkailun merkeissä mutta nyt bongasin jostain sen luokan reseptin että pakko oli kokeilla hedelmäsalaatin tekoa sunnuntai-illan ratoksi.

1 iso banaani
1 iso omena
100 grammaa rypäleitä
purkillinen ananasta valutettuna

Mutta mikäs se juju on?


Hedelmät paistetaan pannulla! Olen kyllä tehnyt uuniomenoita ja uunibanaaneita ja joskus jopa pilkkonut ison nipun erilaisia hedelmiä uunivuokaan mutta paistinpannussa en ole kyllä koskaan pyöritellyt hedelmän hedelmää.

Ei muuta kuin pari reilua ruokalusikallista voita kuumalle pannulle ja sitten kun se alkaa ruskistua hedelmät laitetaan paistumaan. Pyöritellään rasvassa ja annetaan ottaa väriä ja makua oman maun mukaan. Kun sopiva määrä vatsarutistuksia on tehty keittiön lattialla on aika kaataa hedelmät jälkiruokakulhoihin, jäähdyttää hetki ja alkaa nautiskelemaan.

Minusta paistetut hedelmät toimivat ihan loistavasti noinkin mutta mikäänhän ei estä tarjoilemasta niiden kanssa vaikka jäätelöä, rahkaa tai jotain kastiketta.

Kannattaa testata! Varmaan jotain muitakin hedelmiä voisi paistaa, ehkä ihan kaikki ei kuitenkaan toimi kuumennettuina yhtä hyvin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti