keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Juoksemisen taito.

Eräänä alkuvuoden tuikitavallisena arki-iltana avovaimo oli käynyt alennusmyynneissä. Hän ei ollut löytänyt itselleen yhtään mitään mutta minä ja poika saimme lahjapaketit. Ihan muuten vaan, paras yllätyshän on silloin kun ei odota yllätystä. Pojan paketissa oli messevä vesipyssy kylpyleikkeihin ja minun availemistani käärepapereista kuoriutui tietysti.. juoksukirja! :)

Kyseessä ei ollut Larry Shapiron mainio, juoksun henkisiä puolia esiinnostava Zen ja juoksemisen taito jonka lainasin kirjastosta pari vuotta sitten ja josta kirjoitin myös tänne blogiin, vaan puhtaasti kotimainen opus. Marko Kantanevan Juoksemisen taito (Docendo, 2011) keskittyy ennen kaikkea juoksemisen tekniseen puoleen.


En ole koskaan perustanut juoksutekniikoiden harjoittelusta mutta olen tottakai samaa mieltä Kantanevan kanssa siitä että huonolla ryhdillä, hartiat lysyssä ja ikään kuin istuvassa asennossa juokseminen on paitsi hidasta ja elimistöä rasittavaa niin myös altistaa vammoille.

Yllättävää onkin että vaikka Kantaneva ja kirja on tekniikkaorientoitunut - toisin kuin minä - niin hän kiinnittää kuitenkin paljon huomioita samoihin asioihin. Liikkuvuuteen keskitytään heti kirjan alkusanojen jälkeen ja se onkin todella tärkeä asia juoksijoille. Moni juoksija suorastaan tuhoaa oman liikkuvuutensa keskittymällä pelkästään juoksuun ja rapauttamalla samalla oman kehonsa toimintakyvyn joka lopulta altistaa jopa pitkäkestoisille vammoille ja vammakierteelle. Heikko liikelaajuus estää paitsi tehokkaan myös turvallisen liikkumisen.

Kirjassa on paljon kuvia ja erilaiset venytykset esitellään kuvina ja kuvasarjoina. Melkoinen yllätys oli kun "Juoksijan liikkuvuus"- ja "Juoksijan voima"-kappaleiden välistä löytyy ohjeet ja kuvat painonnoston keppijumppaan, siis siihen tismalleen samaan jolla lämmittelemme ja valmistaudumme painonnostoon harjoituksissamme. Etukyykyt, tempaukset, valakyykyt ja rinnallevedot käydään läpi ja niitä onkin melko turvallista tehdä kepillä näiden ohjeiden mukaan, jos ja kun alkaa tehdä mieli siirtyä raskaampaan tankoon niin silloin suosittelen kokeneempaa lajin harrastajaa ohjaamaan tekniikoiden kanssa.

160-sivuisessa kirjassa on todellakin paljon kuvia ja teksti on harvaan ladottua joten sen lukaisee läpi vaikka yhdessä illassa. Verryttelyn, venyttelyn, voimaharjoittelun ja koordinaatioharjoitteiden kuvaaminen sanoin ja kuvin vie suurimman tilan mutta muutakin mielenkiintoista löytyy. Kantaneva on kääntymässä kokeiluidensa myötä paljasjalkajuoksun kannattajaksi ja antaa siihenkin hyviä harjoitteita joilla voi kokeilla olisiko se oma juttu.

Kirjan lopussa on mielenkiintoisia huomioita: Kantaneva on pyytänyt neljältä kokeneelta kestävyysurheiluvalmentajalta ajatuksia omista suosikkiharjoitteistaan. Useampi näistä valmentajista toteaa että suositut loikkaharjoitukset ovat jopa huippujuoksijoille liian suuri riski vammautua eivätkä he suosittele niitä tavallisille juoksuharrastajillekaan. Näiden kommenttien vuoksi kirjan kirjoittaja onkin poistanut teoksesta loikkaharjoitukset kokonaan.

Viimeisiltä sivuilta löytyy myös juoksuohjelmat aloittelijoille, harrastelijoille ja edistyneille juoksijoille kympille, maratonille ja cooperin testiin. En ole itse seurannut mitään juoksuohjelmia mutta niistä saa mielenkiintoisia ajatuksia siitä mitä kehittävä harjoittelu voisi olla. Kantanevan ajatuksen mukaan juoksija joka taittaa kympin tuntiin voisi tähdätä viiden tunnin maratoniin ja kympin alle 45 minuuttiin juokseva kolmen tunnin loppuaikaan maratonilla. Itse juoksen kympin noin 45-50 minuuttiin päivästä ja olosuhteista riippuen mutta en tottavie ikinä kuvittele juoksevani kolmen tunnin maraa! :D  4 tunnin loppuaikaan tähtäävän ohjelman harjoitusvauhdit kuulostavat aikalailla passeleilta omalle tasolleni.

Jos on skeptinen voimaharjoittelun tärkeydestä juoksijalle, tämä kirja toivottavasti auttaa kääntymään toiselle kannalle. Esimerkiksi juuri painonnoston käyttäminen juoksun oheisharjoitteluna on varmasti nouseva trendi. Minun lisäkseni mm. pääministeri Stubb on hurahtanut lajiin ja hän kertoi eilen lukemassani lehtihaastattelussa että painonnosto on parantanut hänen triathlon- ja maratonaikojaan 10 prosentilla.

Marko Kantanevan Juoksemisen taito kannattaa napata vaikka kirjastosta mukaan jos liikkuvuuden ja voimaharjoittelun parantaminen kuulostaa hankalalta ja haluaa saada niistä tietoa. Kaikkien ei tarvitse opetella juoksutekniikoita, tehdä koordinaatioharjoitteita, seurata juoksuohjelmaa tai ryhtyä harrastamaan painonnostoa. Yksittäisilläkin muutoksilla voi kuitenkin parantaa merkittävästi oman tekemisen tasoa ja sitä myöten kehittää juoksua ja ehkäistä vammoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti