maanantai 27. lokakuuta 2014

Tuomarikoulutuksessa.

Jo keväällä meidän painonnostoseurassa oli puhetta siitä että syksyllä voitaisiin järjestää tuomarikoulutusta halukkaille. Olin innoissani jo silloin, painonnoston parissa toimiminen ja erilaisen tiedon oppiminen lajista houkuttaa kovasti.  Pari kuukautta sitten tuli lopullinen tieto tuomarikoulutuksesta ja merkkasin sen kalenteriin. Tulostin liiton sivuilta yli 70 sivua materiaalia ja aloin syventymään lajiin erilaisten sääntöjen ja määräysten kautta.

Säännöt löytyvät toki myös netistä
On helposti nähtävissä miksi moni urheilulaji on pulassa kun kilpailutapahtumiin ei riitä toimitsijoita tai vaikkapa tuomareita. Meitä ilmestyi tuonne koulutukseenkin lopulta vain pari vaikka se oli maksuton ja kesti vain muutaman tunnin.

Painonnostossa on viisi tuomariluokkaa, kaksi kansainvälistä ja kolme kansallista. Korkein taso on kansainvälinen ykkönen jolla voi tuomaroida olympialaisissa ja MM-kisoissa. Kansainvälinen kakkonen on myös vaativa taso, sen myötä voi toimia tuomarina esimerkiksi nuorten kansainvälisissä arvokisoissa. Kotimaisista tuomariluokista ykkösellä voi tuomaroida vaikkapa SM-kisoissa ja kakkosluokassa muissa valtakunnallisissa kilpailuissa.

Itse lähdin tietysti lauantaina pohjalta eli kyseessä oli kolmosluokan tuomarikoulutus. Sillä voi toimia piirinmestaruuskisoissa ja pienissä paikallisissa seuran jäsenten välisissä kilpailuissa eli ns. salikisoissa.

Puhuttiin sääntöjen pääkohdista noin puolitoista tuntia jonka jälkeen vuorossa oli koe. Kymmenkunta kysymystä painoluokista, eri nostomuotojen virheistä ja tuomareille kuuluvista tehtävistä. Helppoa kamaa, vastaamiseen ei montaa minuuttia kulunut. Ellei jotain ajatusvirhettä tapahtunut niin kolmosluokan tuomarikortti pitäisi olla plakkarissa.

En ole koskaan ollut mikään opiskelijatyyppi eikä pulpetissa istuminen, luennot tai tentit sovi mulle yhtään. Aihe oli kuitenkin nyt sellainen että olisin voinut kuunnella ja osallistua opetukseen vaikka koko päivän ajan.

Kolmoskortin voi korottaa kakkostason tuomarikortiksi kun on toiminut viidessä kisassa tuomarina. Ikävä kyllä suurin osa kisoista on valtakunnallisia ja pienempiä skaboja on todella vähän. Ilmoitin heti koulutuksen jälkeen meidän seuran puheenjohtajalle että toivoisin pääseväni tuomariksi kaikkiin kisoihin jotka alimmalla tasolla järjestetään jotta saan kerättyä nuo viisi tuomaritehtävää kasaan.

Olen koko ajan varmempi siitä että haluan toimia lajin parissa, on se sitten levynvaihtajana tai tuomarina.  Ei muuta kuin tavoitteeksi kansainvälinen ykkösluokan tuomarikortti ja kesän 2028 olympialaiset! :D

4 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa :) Meillä oli just eilen salilla Vuohijoen Annin järkkäämät Ghetto snatch -painonnostokisat (joissa mm. Miika Antti-Roiko työnsi huikeet 205 kg). Itse olin lähinnä keittämässä kahvia ja punnitsemassa naisia (ja tietty katsomossa), mutta olipahan siistiä.

    Joskus vois vaikka vielä jossain höntsäkisoissa nousta ihan lavalle nostamaankin, mutta mielenkiintoiselta vaikutti kyllä tuomarointikin (näin sivustakatsojana ja CF-tuomarointikokemukseen rinnastaen). Tosin ei ehkä ihan tonne ykkösluokkaan asti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ghetto snatchissa olikin tuttuja nimiä nostamassa ja just tutkin tuloksia. Olen nähnyt Miikalta pari 200 kilon työntöä livenä mutta en 205 kiloa! Ihan älyttömät raudat, kovassa kunnossa mies on ennen MM-kisoja. Crossfit-puolelta Kosken Jonnen lisäksi näköjään Vihonenkin nostanut pn-lisenssillä.

      Ykkösluokkaan vaan mennään tuomaroimaan! :)

      Poista
  2. Hienoa että teitä aktiivisia ja innokkaita kuitenkin löytyy, vaikkakin vain pari kappaletta. Toivottavasti pääset pian tuomaroimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, eiköhän niitä sopivia kisoja talven aikana löydy :)

      Poista