perjantai 24. lokakuuta 2014

Ekaa kertaa uudella salilla.

26. syyskuuta. Niin kauan siitä on aikaa kun olin viimeksi kuntosalilla. Ihan järkyttävän pitkä aika. Tasan kuukausi!

Ensin keventelin treenejä kun valmistauduin maratonille. Sitten oli maratonin jälkeinen kevyt viikko. Sitten piti palata täydellä tohinalla treeneihin mutta olin vähän flunssainen ja skippasin. Ja sitten tulikin tämä viikko. Maanantaina ja tiistaina kävin juoksemassa, keskiviikkona painonnostoa, eilen torstaina juoksua. Tänään perjantaina olisi vihdoin ohjelmassa paluu salille.


Jotta pitkässä tauossa ei olisi tarpeeksi pureksimista niin sillä välin kun olin poissa kuvioista meidän kuntosali muutti. Muutto oli tosin isompi henkisesti kuin fyysisesti, vanhaan paikkaan oli meiltä kotoa matkaa reilu viisisataa metriä. Uudelle salille on matkaa alle viisisataa metriä :D

Systeemit oli kuitenkin ihan uudet. Aiemmin vastaanotto oli auki aamukasista iltaysiin, nyt kun menin kymmeneltä ovet olivat lukossa ja sisälle pääsi kortilla. Respa aukeaisi vasta puoliltapäivin. Tiukka taloustilanne ja ainakin meidän kaupungissa jylläävä tolkuttoman kova kilpailu kuntosalien välillä pakottaa nipistämään kaikesta. Neljän tunnin vähennys vastaanoton henkilökunnassa päivässä tarkoittaa kahtakymmentä tuntia viikossa eli yhden ihmisen puolikasta työviikkoa. Käytännössä siis ehkä yhtä kokonaista osa-aikaista työntekijää. 

Onneksi salikortin vilauttaminen riitti kun ovi oli lukossa ja pääsin tiloihin
Ulko-ovi aukesi kortilla ja heti niiden jälkeen oli pyöröportit jotka aukesivat myös kortilla. Pukukoppeja varten piti aiemmin olla 50 sentin kolikko joita aloittelijat eivät ikinä tajunneet pitää mukanaan. Itselleni tuli tavaksi jemmata kaikki haltuuni saamat viiskytsenttiset salireppuun ja niitä oli parhaimmillaan varmaan parinkympin edestä - ei ainakaan koskaan jäisi kaappi lukitsematta. Nyt myös pukukopit toimivat salikortilla joka lukitsee ja avaa kaapin lukituksen. Hyvästit kilisevälle treenikassille!

Vanha sali oli tolkuttoman iso. Veikkaisin että Suomen suurimpia. Treenitilaa oli useita tuhansia neliöitä, vanhoja korkeita varastohalleja. Kanssatreenaajia saattoi olla hiljaiseen aikaan parikymmentä ja saatoit silti treenata ihan omissa oloissasi, eri tiloja – joko isoja huoneita tai paremminkin halleja – kun oli ainakin kuusi. Vapaiden painojen huoneita oli esimerkiksi pelkästään kolme.

Vanhat laitteet siirtyivät uusiin tiloihin jotka eivät takuulla olleet edes puolia vanhoista tiloista. Toki huonejärjestys vaikuttaa paljon fiilikseen siitä minkä kokoiselta tila tuntuu ja saman pinta-alan saa näyttämään ja tuntumaan hyvinkin eri kokoiselta. Fakta on kuitenkin että aiemmin saattoi siirtyä paikasta a paikkaan b ihan vapaasti mistä tahansa kohdasta koska tilaa oli paljon, nyt painot ja laitteet olivat kiinni toisissaan ja piti kelata tarkasti sopiva reitti vaikka olisi siirtynyt vain muutaman askeleen päähän. Varmasti aika iso tottumiskysymys eikä ole ongelma enää kun paikat on tutut mutta ahdas on ahdas.

Ekalla kerralla meni aikaa löytää tietysti kaikki painot ja oikeat mestat. Olin niin hämilläni uudesta tilasta että pyysin yhdeltä tutulta konkarilta apua vesipisteen löytämiseen vaikka seisoin sen vieressä :D Muutenkin uudet tilat lisäsivät sosiaalisuutta. Useamman vuoden olen treenannut samojen tyyppien kanssa mutta vain osan kanssa on tervehditty ja juteltu, nyt useampikin heppu oli moikkaamassa ja vaihtamassa fiiliksiä muutosta ja uusista tiloista. Syysloman vuoksi tosin paikalla oli ihan vieraitakin tyyppejä joita ei muuten mun vakkarivuorolla eli arkiaamupäivissä näe.

Aika näyttää miten tuonne kotiudutaan. Joku valitteli kylmää saunaa, mulle on ihan sama koska saunon jossain muualla kuin punttisalilla jos saunon. Pukkareissa oli kaappeja kyllä varmaan satoja mutta kahdessa miesten reilun kokoisessa pukuhuoneessa oli naurettavan pienet penkit keskellä. Samoin itse salin puolelta puuttui pöydät joille voisi laskea vaikka vesipullon ja treenikirjanpidon, nyt piti käyttää penkkejä ym. joille jollain saattaa olla ihan kunnollistakin käyttöä. Mutta kun tilaa ei ole niin eipä niitä pöytiäkään voi sinne tunkea. Kinesis on niitä harvoja laitteita joita käytän ja se puuttui vielä, Technogymin porukka kun ei anna lupaa kenenkään muun purkaa ja siirtää sitä. Toivottavasti tulee pian, se on mainio monikäyttöinen vempain.

Finanssipuolella tuli muutoksia muuton myötä, hinnat laskivat varsinkin meille jotka emme jumpissa käy. Se on hyvä juttu, on aika suolaista maksaa 50-60 euroa kuukaudessa pelkästä punttisalista. Uus hinta, vajaa neljäkymppiä on ihan ok. Olisin lopettanut sopimukseni ens keväänä mutta nyt en vielä tiedä mitä teen. Klo 5-23 auki oleva sali on siitä hyvä että voit treenata koska tahansa. Painonnostoseuran salia saisi käyttää päivittäin superhalvalla jäsenmaksullamme mutta käytössä olevat vuorot on vähän huonoja mulle koska haluan kolistella painoja illan sijaan aamupäivisin.

Täällä taitaa olla nyt 15 kuntosalia, uusi iso ketjusali avataan taas ens viikolla. Tuohon lukuun tulee vielä päälle kaupungin julkisten liikuntapaikkojen salit joiden joukossa on kokonaan ilmaisiakin. Aivan utopistisen iso määrä näin pieneen kaupunkiin.

Fitness-buumi on kova ja esimerkiksi iso osa senioreistakin käy nykyään salilla. Hitto, kaikkihan siellä käy jos yleistä ilmapiiriä uskoo! Don't believe the hype – ei muuten oikeasti todellakaan kaikki käy.

Jokainen buumi haihtuu savuna ilmaan ennemmin tai myöhemmin ja kova kilpailu tarkoittaa yleensä sitä että joku tippuu kelkasta eikä kaikki pysty toimimaan rehellisin keinoin. Mulla on paha kutina siitä että kalliita ameriikan lisenssejä ostaneet crossfit-yrittäjät joutuvat monessa kylässä pettymään. Mun mielestä oli aika absurdia että kesällä kun reissattiin pohjanmaalle junasta pois noustuani ekoja asioita jonka näin oli Crossfit Kauhava. Toivon koko sydämestäni että laadukasta ja kovaa työtä tekevät saliyrittäjät, niin perinteisten punttisalien kuin crossfit-boksienkin kohdalla, pystyvät elämään työllään eivätkä päädy velkavankeuteen.

Jos jotain hyvää tästä rajusta markkinatilanteesta hakee niin se on tietysti meidän asiakkaiden asema. Jos en viihdy uudella salilla nyt enää muuton jälkeen, mulla on ne 14 muuta joita voin testata ennen kuin teen valinnan mihin siirryn. Jokaiselle luulisi löytyvän sopivan!

5 kommenttia:

 1. Mua kiinnostaisi nähdä sen uuden salin tilat vaikka tuskin asiakkaaksi koskaan alan. Satutko tietämään onko siellä ilmaista kokeilumahdollisuutta tai avoimien ovien päivää tulossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä taisi olla just viime lauantaina joku ilmaispäivä. Aivan varmasti ilmainen kokeilukerta onnistuu muulloinkin. Kannattaa mennä vastaanottoon ja sanoa että olet harkinnut jäsenyyttä ja haluaisit tutustua paikkoihin ja testata ennen päätöstä.

   Poista
  2. Juu, niinhän useimmilla saleilla taitaa onnistua. Täytyy joku kerta käydä paikalla.

   Poista
 2. Onpa siellä monta salia. Toivottavasti asetutte sinne uuteen. Tottuminen vie hetken aikaa.

  Jos itse en nk. omistaisi salia(autotallia) täällä kotona ja kaverin kotona hallia, kävisin sellaisella salilla jossa ei ole henkilökuntaa, aerobikkejä yms ja jossa voi käydä milloin haluaa. Vaimo hyppäsi viime kuussa sellaisessa tällä kylällä, en muista nimeä mutta joku ruotsalainen. Hintana 39 euroa kuussa, ei paha ollenkaan, mutta ei noilla hinnoilla ketjuton yrittäjä kykene kilpailemaan.

  Mulla on sama olotila ollut jo pari vuotta tuosta cf-salien tippumisesta. Siksikään kaverini ei anonut tai maksanut ko. lisenssiä ollenkaan vaikka kaikki edellytykset noin muutoin olisi. Minäkin lakkasin haaveksimasta ihan ikioman hallin haalimisesta tältä meidän kylältä jota olisin alkanut pyörittämään. Tykkään pyörittää perinteisiä juttuja jotka osaan varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on varmasti juuri kovan kilpailun takia ns. kylmäsaleja joissa hinnat on 19e/kk! Osa on ketjusaleja, osa pieniä yksityisten omistamia. Hyvä että on hinta- ja palveluhaitaria.

   Noista meidän kylän 15 salista kolme on toiminnalliseen treeniin keskittynyttä, yksi on ihan "oikea", legendaarinen Crossfit Pori ja kaksi sitten muulla nimellä. Sisällössäkin on varmasti eroa mutta musta on ihan hienoa että sillekin puolella löytyy eri vaihtoehtoja.

   Poista