perjantai 11. heinäkuuta 2014

Oletko rantakunnossa?

Heinäkuu ja helteet. Varpaiden välissä poltteleva hiekka ja rantaviivaa silmän kantamattomiin. Nyt on sopiva aika testata onko tänä kesänä rantakunnossa vai ei.


Rantakuntotestiin tarvitaan yksi hiekkaranta sekä liikuntaan sopivat vaatteet. Päivän on syytä olla helteisen hiostava ja testinä käytettävän harjoituksen riittävän raskas.


Itse otin suunnaksi yhden Pohjoismaiden pisimmistä hiekkarannoista eli Yyterin ja sen korkeat hiekkadyynit. Kaivoin ullakolta matkaan mukaan vanhat Asics Gel-Nimbukset ja käteen otin Garminin maasto-gps:n jolla upottavassa hiekassa tehtävä vaellus olisi jotenkin järjellisesti mitattavissa.


Samassa paikassa on monena kesäpäivänä tarvottu kohti rantaa ja vilvoittavaa vettä. Nyt ei ollut mukana uimapatjaa eikä uikkareita ja vauhtikin oli reippaampi. Juoksua ylös ja alas hiekkadyynejä.

Täällä hiekka on harvinaisen hienojakoista joten se todellakin upottaa ja joka askel painuu syvälle. Juoksuhiekkaa, kirjaimellisesti.


Juoksin monta tuulen muovaa hiekkamäkeä eli dyyniä ylös ja alas. Ylös meneminen oli todella raskasta eikä pilvettömältä taivaalta porottava keskipäivän aurinko helpottanut yhtään urakkaa. Kuvassa näkyvä Keisarinpankki on rannan korkein dyyni ja erittäin tyly kaveri, juoksin sen lenkin aikana pari-kolme kertaa. Kuva ei todellakaan kerro sen jyrkkyydestä tai korkeudesta yhtään mitään. Se on koko matkalta seinäjyrkkää.


Maisemakuva Keisarinpankin huipulta kertookin jo paremmin sen korkeudesta. Näkymä huipulta on tälläkin kertaa paljon komeampi kuin mäen juurelta joten vanha totuus vuorien kiipeämisestä piti tälläkin kertaa paikkansa.

Noin 25 minuutissa juoksin reilut kolme kilometriä hienossa hiekassa ja kovissa mäissä. Yleensä en juo mitään näin lyhyiden harjoitusten aikana mutta nyt vesipullo oli koko ajan huulilla. En oikein ymmärrä miten vaikkapa Saharan Marathon des Sablesissa voi pärjätä. Olisin kyllä itse voinut jatkaa aika paljon pitempäänkin jos olisin kävellyt ylämäet ja juossut tasaiset ja alamäet. Nyt oli tarkoitus mennä äärirajoille, sinne punaiselle alueelle ja syke oli koko ajan tapissa.

Testin aikana selvisi hyvin vastaus otsikon kysymykseen. Kyllä, olen rantakunnossa.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. En tiedä loistavasta mutta testin perusteella arvosana vois olla ihan kohtuullinen :D

      Poista