perjantai 4. heinäkuuta 2014

Hayday hayday, heinänuha on saapunut.

Keväällä juoksijoiden keskuudessa liikkuu ikäviä tarinoita. Kun talvi on vihdoin poissa ja lumet sulaneet, siitepöly tukkii hengitystiet ja pakottaa juoksijan takaisin sisäradoille ja mattojuoksun pariin. Se on monelle isku vasten kasvoja, kelit ja olosuhteet ovat parhaimmillaan - teoriassa. Silmät, nenä ja kurkku ovat niin tukossa että pelkkä hengittäminen on vaikeaa mistään treenaamisesta puhumattakaan.

Mulla ei näitä oireita ole oikeastaan koskaan keväällä ja tunnen itseni onnekkaaksi, saan elää ja treenata ilman tuota kärsimystä jonka kanssa moni läheinenkin painii ja pyrkii löytämään aina sopivimman cocktailin allergialääkkeitä.

En ikinä muista että heinäkuun saapuessa itsellänikin alkaa kutkuttaa.. Viime viikolla kurkku tuntui jo vähän karhealta ja koska en muistanut ajankohtaa niin otin vähän reilummin d-vitamiinia jos vaikka joku kesäflunssa olisi aluillaan. Sitten alkoi jatkuva aivastelu ja nyt nenä valuttaa koko ajan. Mutta oikeasti se ei haittaa juuri yhtään!

Mulla nimittäin nenä ei mene oikeastaan lainkaan tukkoon vaan valuttaa vain kirkasta nestettä. Aivasteluakin on todella paljon. Kävin juoksemassa aamupäivällä kympin lenkin metsässä ja sen jälkeen ajaessani autolla töihin taisin aivastaa noin 12 kertaa. Eritteet lensivät kuin Peter Jacksonin splatter-elokuvissa.

Mutta kuten sanoin, haitta on lähinnä ärsytys. Heinänuha on mulle kirjaimellisesti ärsyttävää pientä oireilua joka ei haittaa treenaamista tai nukkumista. Henki kulkee ja keuhkot tekee työtään mainiosti, paperia vain kuluu paljon kun nenä tiputtaa kuin pahasti vuotava vesihana.

En syö juuri koskaan mitään itsehoitolääkkeitä enkä kyllä ajatellut tänäkään kesänä käyttää mitään allergialääkkeitä. Nämä oireet itseasiassa nostavat sisälläni pintaan varmasti aika urpolta kuulostavan taistelureaktion. Antaa tulla vaan, voin piehtaroida vaikka alasti heinäpellossa eikä tällaiset naurettavat heinänuhat haittaa yhtään! Ni! Hit me with your best shot, hay!


Ilmat lämpenivät vihdoin kunnolla ja todelliset helteetkin on ilmeisesti saapumassa, ollaan lähdössä kesälomareissulle perheen kanssa, futiksen ratkaisupelit lähestyvät - mitä sitten jos naamassa on vuotava hana - pikkujuttuja kun nautitaan kesästä!

4 kommenttia:

 1. Ainakin antihistamiinia kannattaa käyttää, sillä hoitamattomasta heinänuhasta voi puhjeta astma, kuten minulla kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, voiko niin tosiaan käydä? Pitänee tarkkailla miten mun tilanne kehittyy ja lääkitä jos ei helpota. Nyt vaikuttaa jo paremmalta kuin eilen.

   Poista
 2. Astmalääkärini mukaan näin on varmaankin minula käynyt, toki allergista nuhaa kesti monta vuotta, mutta en kuitenkaan riskeeraisi, sillä antihistamiinia on nykyään montaa sorttia ja ovat hyvin vaivattomia ja halpoja läkkeitä verrattuna astmalääkkeisiin ja siihen tosiasiaan, että astma ei koskaan parane.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedoista, tämä on tärkeää asiaa. Onneksi oma nuhani tuli ja meni tosi nopeasti.

   Poista