maanantai 21. heinäkuuta 2014

Hikipinkomista.


Eipä näy helteillle loppua eikä sen vuoksi myöskään kiinnosta juosta pitkiksiä. Toisaalta se on myös hyvä tilanne, olen niin paljon juossut matalavauhtisia pitkiä lenkkejä että tällainen lyhyempiin juoksuihin painottuva kausi taitaa olla pikemminkin tehokuuri kunnon kehittymiselle kuin mikään harmituksen aihe. Kestävyyskunto pysyy kuitenkin aika hyvin korkealla tasolla vaikka sitä ei jatkuvasti kehittäisikään, nimenomaan nämä nopeusominaisuudet kuihtuvat nopeammin.

En ole tehnyt etukäteen mitään tarkkoja suunnitelmia lenkeille vauhdin osalta vaan taktiikka on syntynyt vasta lenkkipolulla. Lyhyetkin lenkit, kuten nämä viime aikoina juoksemani noin viiden kilsan siivut voisi tehdä matalalla sykkeellä palauttavina mutta jotenkin sellainen ei nyt huvita.

Eilinen kuuden kilometrin lenkki piti sisällään 4x 500 metrin vetoja ja lopuksi vielä 1x 200 metriä ylämäkeen. Kello oli noin puoli yksitoista aamupäivällä eikä ilma ollut vielä kovin tukala, loppumatkasta vasta alkoi tuntua kuumalta.

Tänään juoksin kilometrin mittaisen pururadan viisi kertaa, sen varrella on kaksi mäkeä joista toinen on todella lyhyt ja jyrkkä. Se on ehkä 10 metriä pitkä ylämäki joka nousee reiluun kolmeen metriin. Mulla on lyhyin mahdollinen matematiikka mutta tarkoittaako tuo että nousun jyrkkyys on yli 30%? Siitä on vaikea mennä ylös tavallisesti juoksemalla vaan se pitää harppoa pitkillä loikilla mahdollisimman kovaa samalla nojaten voimakkaasti eteenpäin. Tasaistä on metri tai kaksi ja alamäki on yhtä jyrkkä. Melkoinen vuoristorata. Kierroksella oleva toinen mäki on sekin lyhyt mutta paljon inhimillisempi, ehkä 15% nousua.

Juoksin kierrokset reipasta vauhtia ja hiki virtasi todella paljon. Keskipäivän aaveet kummittelivat ja kastelivat läpimäräksi - aurinko taitaa olla kuumimmillaan ja armottomillaan kahdeltatoista. Ainakin siihen aikaan on paljon tylympää juosta kuin vaikka kahta tuntia aiemmin tai myöhemmin iltapäivällä.

En tosiaan ole hellejuoksija mutta kyllä tähän alkaa jo tottua ja nukkuminen +28C asteisessa makuuhuoneessa sujuu ihan hyvin. Uskaltaisikohan ottaa kalenteriin jonkun kuuman kesäjuoksun oikein numerolappu rinnassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti