keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Kansallisesta kyykkytutkimuksesta, päivää!

Meillä täällä KKRR-instituutissa on mietitty jälleen viime aikoina kyykkyjä. Onhan se äärimmäisen mahtava liike, satoja erilaisia harjoitteita jotka muuntuvat tuhansiksi versioiksi erilaisilla variaatioilla: on syväkyykkyä, sumokyykkyä, voimanostokyykkyä, painonnostokyykkyä. Jokaiselle varmasti löytyy se oma tekniikka ja tapa mennä alas ja nousta ylös. Seniorikansalaisillekin paras tapa pysyä toimintakykyisenä olisi tehdä kyykkyharjoituksia, se kun ratkaisee sen pääseekö itse sängystä tai vessanpöntöltä ylös.

Usein kyykkykeskustelussa nousee esiin kyykkysyvyys, se mikä tarkoittaa toiselle syväkyykkyä on toiselle puolittainen kyykky. Liikkuvuudella on ratkaiseva merkitys, se on usein synnynnäinen kyky mutta tottakai liikkuvuuttakin voi harjoittaa.

Mutta miten sitten määrittää oma kyykkysyvyys? Pomppasin eilen illalla avovaimon eteen bokserit jalassa ja mittanauha kädessä. Aika epämääräiseksi se tulos sitten lopulta jäi.

Tänään aamupalaa syödessä keksin että lattialle pitää laittaa jotain tavaraa jonka korkeuden voi mitata. Nopeasti silmiin osui levyhylly, tajusin että cd-levyjen kotelot olisivat loistava testiväline.

Pinosin cd-koteloita kasaksi ja aloitin kyykkäämään. Aina kun takapuoli hipaisi kasaa, otin pari pois. Lopulta se virallinen tuloskin löytyi: 5 cd-koteloa. Yhden cd:n paksuus on tasan 1cm joten tulokseksi tuli 5cm kyykkysyvyys.


Tuollainen pino jäi siis takapuoleni ja lattian väliin, tulitikkuaski on näköjään pystyyn asetettuna tismalleen yhtä korkea.

Moni puhuu ass-to-grass-kyykyistä, onko se totta ja kuinka lähelle lattiaa oikeastaan päästäänkään? Tosi mielenkiintoinen aihe. Meidän pojan peppu osui lattiaan joten hänelle annettakoon syväkyykky-klubin kultajäsenyys. Lapsilta tuo siis onnistuu luonnostaan, koskakohan me aikuiset menetämme kyvyn siihen ja miksi?

Itse olen totaalisen kankea, suoraan sanottuna en koskaan venyttele tai tee liikkuvuusharjoitteita. Tuo 5cm:n välimatka lattiaan kyykätessä lieneekin siis geeneissä, ei mikään opittu taito. Ehkä muutama sentti, korkeintaan 5-10cm on harjoittelun tulosta. Harmi etten tajunnut mitata tuollaista asiaa ennen treenaamisen aloittamista.

Olen 182cm pitkä, takapuoli lienee suunnilleen puolessavälissä ihmiskehoa joten  takapuoleni liikkuu täydessä kyykyssä noin 85cm alaspäin. Meniköhän oikein? Onko kyykyn harjoitusvaikutus liikeradan laajuus x käytetty taakka? Liikkeen nopeudella tai hitaudellakin lienee merkityksensä.

Lihastohtorin Kyykkyartikkelin osa 1 ja osa 2 ovat pakollista luettavaa jos aihe kiinnostaa.


Tuleeko tästä testistäni samanlainen standardi kuin vaikkapa Cooperin testistä? Mikan CD-kyykkytestiä käytetään tulevaisuudessa kouluissa ja urheilujoukkueissa ympäri maailmaa. Ehkä, ehkä ei :-) Ainakin nyt voidaan todeta miten syvälle jokainen kyykätessään pääsee ja johtuvatko puolittaiset kyykyt liian isosta kuormasta vai oikeasti liikkuvuudesta.


Tämä mun testi tehdään pelkällä kehonpainolla, tarkoituksena on mitata oma maksimikyykkysyvyys joka on mahdollista saavuttaa. Milko näyttää tässä videolla mallia miten syvälle voi päästä kun hartioilla on vähän reilumminkin rautaa.

12 kommenttia:

  1. Sikahyvä! Nyt sulle joku liikuntatieteen Ig-nobel! Rahkaäijän tulos oli 11 levyä, mää kokeilen heti kun polvi on paremmassa kuosissa ja pääsen kyykkyyn. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odottelen tosiaan voimailu- ja liikkuvuustieteiden suurvisiirin arvonimeä tämän innovaation myötä :) Odotan myös innolla kumpi teistä vie Rahkaperheen syväkyykkymestarin tittelin!

      Poista
  2. Juu ei mitään tsäänssejä tuohon :D
    http://katjathaastajat.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se mitään mutta kokeilkaa ihmeessä oma liikkuvuutenne! Helppo, nopea ja hauska testi jossa voi leikkimielisesti kilvoitella vaikka koko perheen voimin :)

      Poista
    2. Jännää, jotenkin olin kuvitellut, että saisin kyllä perseen maahan jos haluaisin, mutta eihän se ihan mennyt. Oksennustaudin kuorissa ei riittänyt energiaa kaivella cd-levyjä mistään (käden ulottuvilla kuin oli vain vinyylejä), mutta testaan vielä myöhemmin. Veikkaan että noin kolme levyä olisi väliin mahtunut. Yhden jalan kyykyssä takamuksen kyllä saa hipomaan maata. Olen ajatellut, että luonnostaan hyvät yhden jalan kyykkyni olisivat sukua hyvälle ponnistusvoimalleni (joka ei perustu minkään lajin treenaamiseen, päin vastoin taidan treenata niitä lajeja jotka eivät minun keholleni erityisesti sovi...). Olen miettinyt, että mahdollisesti pitkä akillesjänne saattaisi avittaa asiassa...? Mutta en tiedä, oma tulkintaa joka ei pohjaudu yhtään mihinkään tietoon.
      Kekseliäs testi. Harmi vaan että cd:t on jo melko historiallisia :)
      -Blogiton

      Poista
    3. Vinyylitkin kelpaa :-) Mittaat vaan paljonko niistä kertyy paksuutta. 3cm on kyllä jo todella hurja tulos! Erilaisen nivelten ja lihasten ominaisuudet varmasti vaikuttaa tosi paljon tulokseen, joku yliliikkuvuus tai joku nilkkojen löysyys esimerkiksi ei ole hyvä juttu mutta voi auttaa tässä testissä.

      Poista
  3. Voi hitsi kun en yhtään cd-levyjä omista! Pitääkö nyt mennä kirjastoon kyykkäämään ja testaamaan tätä? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hemmetti! En tajunnut että cd-levyt on nykyään kuin joku muinaishistoriallinen jäänne. Vaikuttaa siltä kuin olisin käskenyt laittamaan dinosauruksen luita kasaksi lattialle :D

      Mutta testin voi toki tehdä vaikka kirjoilla tai lehdillä kunhan mittaa kasan korkeuden. CD-kotelo on siitä hyvä formaatti että se on just millilleen yhden senttimetrin paksuinen :-)

      Poista
  4. Ha! Hiton hyvä! Oli pakko heti testaa tän luettua ja tulos oli itsellänikin 5levyä, mutta jalkapohjani (sukat jalassa liukkaalla laminaatilla) eivät olleen niin tukevasti lattiassa kiinni, mitä niiden olisi pitänyt olla, varsinkin jos puhutaan että on kymmeniä kiloja niskan päällä, niin en olisi tuosta asennosta varmaan kuin kipannut selälleen/perseelleen painot niskassa. Ehkä tätä pitäisi kokeilla myös joskus painojen kanssa, jotta tietää missä kohtaa tasapaino lähtee horjumaan ja kallistaa taaksepäin?! Silloinhan tämä mittaustulos olisi vasta totuudenmukainen? :)

    Katsoppa minunkin blogini jossa liikuntaa ja lifestyleä sekoitettuna:
    http://blogilana.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Ilana ja kiitos kommentista! :) Ehdottomasti kannattaa testata joko pitävällä matolla tai paljain jaloin laminaatilla niin saa kunnolla pitoa ja liike vastaa sitä että kyykkäisi salikengillä.

      Mun mielestä on tosi mielenkiintoista testata mikä se oma kyykkysyvyys on pelkällä kehonpainolla ja miten se liikerata alkaa jäämään koko ajan vajaammaksi mitä isompi tanko on liikkeessä mukana.

      Käyn tsekkaamassa!

      Poista
    2. Joo teetin miehelle saman testin, tosin hän ei antanut perseen alle tunkea niitä levyjä, mutta katsoin silmämääräisesti mikä on tulos ja ei hyvältä näyttänyt. :D Tosin, hänellä on joku ongelma jaloissa, fyssari sanoi joskus vuosi sitten, että on pohkeet ja nivelet jaloissa epätavallisen kireät ja että hänen pitäisi tehdä syväkyykkyä treeninä päivittäin. Noh, silmämääräisesti arvioin, että 15-20cm olisi painot niskassa se oma kyykkysyvyys, mihin salilla kyykkään. Olen myös huomannut fuskaavani, eli mitä väsyneemmät lihakset, sitä helpommin jätän kyykyn vähän kevyemmäksi, eli en mene niin syvälle. :D fuskausta-kyllä,sitäpä hyvinkin!
      Liityin eilen lukijaksi, tosi mielenkiintosta analysointia urheilusta! :)

      Poista
    3. Näinhän se on että salilla kyykyt alkaa jäämään vajaammiksi kun painot kasvaa tai takana on jo toistoja ja lihakset alkaa väsymään. Se on ihan ok kun sen itse tiedostaa ja ainakin pyrkii aloittamaan aina sarjat mahdollisimman syvälle.

      Tervetuloa lukijaksi, kaiken mahdollisen urheiluun ja liikuntaan liittyvän analysointia täällä tosiaan piisaa :D

      Poista