maanantai 14. lokakuuta 2013

Huippucrossfittiä ja painonnostoa suorana telkkarista.

Inspiroivat huippusuoritukset ovat meille sunnuntaitreenajillekin loistavaa polttoainetta ja motivaatiota. Nyt lokakuussa on useampikin hieno urheilutapahtuma joista voi ammentaa innostusta omaankin punttienkolisteluun.

Viime syksynä nähtiin ensimmäinen Crossfit Invitational, maailman parhaat crossfit-urheilijat yhteen koonnut kutsukilpailu. Silloin kilpailtiin Lontoossa ja vastakkain olivat Team Europe ja Team USA. Kolmen eurooppalaismiehen vahvuuteen oli Suomesta kutsuttu Mikko Aronpää ja  Tuomas Vainio. Ikävä kyllä Amerikan porukka oli lähes ylivoimainen Rich Froningin johdolla.


Tämän syksyn Invitational on jälleen tulossa, se kilpaillaan lauantaina 26. lokakuuta Berliinissä Tempelhofin lentokentällä. Amerikan tiimi kohtaa nyt Euroopan sijaan koko maailman joukkueen. Jenkeillä on jälleen huikea rosteri CrossFit Gamesien kermaa (suluissa sijoitus tämän vuoden gameseissa): Rich Froning (voittaja kolme kertaa peräkkäin), Jason Khalipa (2.), Ben Smith (3.), Talayna Fortunato (5.), Lindsey Valenzuela (2.) ja Valerie Voboril (3.). Muun maailman joukkueessa edustaa itseoikeutetusti Britannian kone Samantha Briggs (1.), Kanadasta on mukana Camille Leblanc-Bazinet (16.)  ja Australiasta Kara Webb (12.). Miesedustajat ovat Tanskan Frederik Aegidius (15.), Australian Chad Mackay (11.) ja Kanadan Albert-Dominic Larouche (12.).

Tapahtuma on loppuunmyyty mutta onneksi Eurosport näyttää sen suorana lähetyksenä - myös Suomessa - parhaaseen katseluaikaan lauantai-iltana. Tuo ilta on todellista huikeiden suoritusten ilotulitusta sillä ennen ja jälkeen CrossFit Invitationalin näytetään maailman parhaiden painonnostajien kilvoittelua.

Painonnoston MM-kisat nimittäin käydään tänä vuonna Puolassa, kevyimmät sarjat nostavat ensi sunnuntaina 20.10. ja siitä mennään sitten sarja per päivä tahdilla viikon ajan. Ikävä kyllä Anna Everillä on ollut selän kanssa ongelmia. Onneksi sentään alle 69-kiloisissa kilpaileva Anni Vuohijoki on mukana, kyseessä ovat muuten hänen ensimmäiset arvokilpailunsa painonnostossa, voimanoston puolelta kokemusta ja kovia meriittejä jo onkin.

EDIT 15.10. Tekstissä luki alun perin että raskaan sarjan miehet eivät osallistuisi kisoihin mutta onneksi saamani informaatio olikin jonkinlainen väärinkäsitys. Sarjassa +105kg nostetaan kisojen päätösviikonloppuna ja mukana on Teemu Roininen ja Eero Oja. Molemmat ovat tasaisia, noin 145-150 kilon tempaajia ja työnnössä päästään toivottavasti reiluun 190 kiloon, jopa lähelle maagista 200 kilon rajapyykkiä. Eerohan on vielä nuori kaveri joka kilpaili mm. juuri alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Tallinnassa.


Anni nosti oman ennätyssarjansa Tampereella syyskuun lopussa (tempaus 79kg, työntö 105kg, yhteistulos 184kg) ja kunto on nyt juuri oikeaan aikaan huipussaan. Vielä kevään SM-kisoissa Kalajoella Annin yhteistulos oli 175kg (tempaus 75kg, työntö 100kg). Menisköhän isojen kisojen tunnelmassa tempauksessa kasikymppinen? Oma ennätys jommalla kummalla nostotavalla olisi tosi kova juttu, painonnosto on erittäin herkkä tekniikkalaji jossa pienikin ylilataus romuttaa suorituksen. Kevään EM-kisoissa Tiranassa nähtiin dramaattisia hetkiä kun albanialaisnostajat silminnähden murenivat kotiyleisön kovassa kannustuksessa ja jäivät itkien ilman tulosta.

Anni kilpailee torstaina 24. lokakuuta aamupäivän nostoryhmässä. Tsemppiä matkaan!

Keväällä katseltiin pojan kanssa paljon painonnoston EM-kisoja ja leikittiin - arvatkaas millä?

Eurosport lähettää siis myös nämä MM-kisat suorina lähetyksinä, osa sarjoista tosin joudutaan näyttämään päällekkäisyyksien vuoksi lyhyempinä koosteina ja jälkilähetyksinä.

Olen jo useamman vuoden hehkuttanut Eurosportia ja mm. nämä painonnostolähetykset ovat erittäin hyvin tehtyjä. Selostuskopissa on todellista asiantuntijuutta kun puikoissa on Arto Savonen, entinen mestarinostaja joka on harvoja 200 kiloa työntäneitä suomalaismiehiä. Nykyään Savonen toimii aktiivisesti myös nuorten lupaavien nostajien valmentajana Turun suunnalla.

Eurosportin saa tilattua käytännössä lähes joka kotiin noin kymmenellä eurolla eikä tietääkseni tarvitse mitään pitkiä kestotilauksia vaan pelkkä kuukauden kestävä tilaus jonkun yksittäisen kisankin takia onnistuu.  Eurosportin netti-tv puolestaan maksaa noin vitosen kuukaudessa.

Crossfit ja painonnosto ovat molemmat hienoja lajeja, joiden polut kulkevat usein ristiin. Esimerkiksi yksi euroopan ja koko maailman viime vuosien parhaista naisnostajista, Oxana Slivenko, on kilpaillut myös crossfitissä. Painonnostopiireissä on kuitenkin edelleen hyvin moninaisia mielipiteitä crossfitistä, vaikka tuore veri ja lisääntynyt kiinnostus hienoon lajiin on ehdottomasti paikallaan. Anni Vuohijokikin kirjoitti asiasta oivaltavasti tuoreessa bloggauksessaan: http://anni.vuohijoki.com/?p=2493&lang=en-us . Hommat voi hoitaa kyräilemällä omalla porukalla tai toinen toisiltaan oppimalla ja kehittymällä, jokainen valitsee sen oman tiensä!

4 kommenttia:

 1. Mä tai siis puolisoni sai hommattua mulle jostain taikapaikasta kaksi tikettiä tuonne Berliiniin parin viikon päähän, eikä tarvinnut maksaa kuin vitosen ylimääräistä alkuperäisen hinnan päälle. Odotan innolla lankomiehen kanssa reissua. Tulee olemaan hieno tapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh. Olen vähän kade :) Ota kunnolla taskurahaa mukaan niin saat ostaa paljon Rogue Fitness ja Greg Glasman-fanituotteita ;) Ja tietysti askartelet Karhu-sixpackista hatun niin me suomalaiset näemme telkkarista sitten missä kohtaa katsomoa Arttorius sijaitsee!

   Kunnon matkabloggausta odotellessa :-)

   Poista
 2. Hitsi vieköön. Taidan ensimmäistä kertaa oikeasti haikailla Eurosportia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hyvä kanava. Yle on välillä lähettänyt kotimaisia painonnostokisoja, toivottavasti taas kohta!

   Poista