torstai 4. heinäkuuta 2013

"Eat fresh", ihan oikeasti.

Subwayn pr-osasto on ottanut mua hermoon jo pitkään. Firma lähti ensin puffaamaan itseään laihduttajien ja terveysihmisten ravintolana. Suurin pudottaja-ohjelman yleensä pätevältä vaikuttavat valmentajat joutuvat palkkansa puolesta kehumaan ravintolaa maasta taivaaseen jonkinlaisena laihduttajien paratiisina. Tosiasiassa leivän syömistä on vaikea yhdistää painonhallintaan, moni kun on liikakilonsa hankkinut juuri leipää mussuttamalla. Toki Subin leivistä saa terveellisen kun kaapii sisälmykset pois ja täyttää sen kasviksilla, kuten tuossa tv-ohjelmassa, mutta kamoon, kuka tekee niin? Varmaan samat ihmiset jotka tilaavat Arnoldsilla donitseja ilman kuorrutusta ja pyytävät raaputtamaan taikinan sisältä pois. Mielikuvitusihmiset siis.

Toinen kilahduskampanja nähtiin viime vuonna. Subway lanseerasi itsensä suurissa mainoksissa Maailman Kaikkien Urheilijoiden Viralliseksi Ravintolaksi. Jumalauta miten härskiä. Toki urheilijat tarvitsevat hiilareita mutta se että sponssaa paria urheilijaa tuskin riittää nostamaan itseään satojen miljoonien ihmisten Viralliseksi Ravintolaksi. Noloa ja surullista.

Eilen ruokaa tehdessäni rupesin miettimään miten väärässä paikassa "Eat fresh"-mainoslause on jossain pikaruokaravintolassa jonka raaka-aineista jokainen on reissannut maailmaa enemmän kuin minä koko elämäni aikana. Tuo lause sopisi erityisesti just nyt suomalaisille toreille ja kauppahalleihin. Siellä on nyt myyntipöydät täynnä mansikkaa, herneitä, uusia perunoita, kukkakaalia, porkkanoita, retiisejä ja loputtomasti muita oikeasti erittäin tuoreita herkkuja. Niitä ruokia joita voi ja saa syödä vatsan täydeltä ilman huonoa omaatuntoa ja räjähtävää pötsiä. Tajusin myös että kohta saa kotimaisia hedelmiä, mikä tuntuu todella absurdilta kun puoli vuotta on puskenut juoksulenkkejä lumihangessa pakkasessa. Mutta kohta täälläkin on kypsiä omenoita, päärynöitä, kirsikoita, luumuja ja mitä tahansa joku kekseliäs ja uskalias viitsii puutarhaansa laittaa kasvamaan. Metsissäkin on kuulemma jo mustikoita vaikka en lenkeilläni olekaan nähnyt kuin pelkkiä varpuja, ehkä pitäisi joskus malttaa hidastaa ja katsoa tarkemmin.

"Eat fresh". Todellakin, kohta lähden torille!

10 kommenttia:

  1. Asiaa! Saa meinaa pikkusen fressimmän ja maukkaamman leivän, kun pistää omasta maakunnasta tulleen ruisleivän väliin paikallista kalaa ja rehuja.
    Subit (eikä muutkaan pikaruuat) pitäis kuulua kenenkään päivittäiseen ruokavalioon, viikottainenkin tuplaliha-majoneesimäjäys on vähän kyseenalainen.

    VastaaPoista
  2. Täällä yksi, joka syö tuunattuja subeja. Syön vain kasvisruokaa, ja työpaikkani lähellä ei juurikaan ole lounaspaikkoja. Jos eväät jäävät kotiin, kipaisen ostamaan puolikkaan täysjyväsubin (ei paahdeta, ei juustoa) vegetäyttellä (siis pelkät rehut, ei kastikkeita). Työpaikan jääkaapissa mulla on aina tofua, jota siivutan sitten tuonne väliin. Ihan kelpo lounas. Varmaan neljä euroa voisi käyttää fiksumminkin kuin sämpylään rehuilla, mutta en jaksa stressata asiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän hyvin miten hankalaa vegaanin on löytää valmista ruokaa joten tuossa kohtaa Subway kyllä toimii hyvin. Muutenkin konsepti jossa pöperön sisällön saa päättää lähes kokonaan itse on tosi hyvä, oma suosikkini on joistakin kaupoista löytyvät salaattibaarit joissa voi rakentaa oman annoksen mieleisistä kasviksista ja muista lisukkeista.

      Poista
  3. Oon niin samaa mieltä sun kanssa!

    Mä en muutenkaan tajua Subwayta, siis eihän niiden leivät edes ole kovin hyviä! Silloin harvoin kun haluan pikaruokaa niin menen kyllä ihan jonnekin muualle kuin Subiin. En käsitä miksi se on niin suosittu paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko niiden on olla suosittuja, meidän keskikokoisessa kaupungissa on neljä Subwayta joista kolme parinsadan metrin sisällä toisistaan. Mun mielestä ne näyttää aina tosi hiljaisilta, ehkä niissä sitten käy kuhina aina kun olen jossain muualla..

      Poista
  4. Mut hei subbarin työntekijätkin on sentään "sandwich artisteja" eikä mitään pikaruokatyöntekijöitä! Hahaha.

    Mustikoita tosiaan saa jo! Hyvin menee metsätreenit koiran kanssa, kun akka pyllistelee vähän väliä ja pistelee kotimaista superfoodia poskeensa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikoiden kerääminen on ihan kivaa jos on mehiläistarhaajilta tai astronauteilta tuttu vaatetus päällä. Muuten metsästä ei kyllä selviä elävänä takaisin - paitsi jos juoksee pysähtymättä kuten minä :D

      Poista
  5. Joo, voi halleluja näitä juttuja! Aika härskiä on myös nää mäkkärin "tarjotinaluspaperit", joissa kerrotaan kuinka on terveellisessä öljyssä paistettu nää ranskikset ja niin on salaatinlehteä hampparin välissä. Voi apua. Sitten ihan yksittäisenä tuotteena tulee mieleen samaisen firman AAMIAISATERIA ja Taffelin LOW FAT -SIPSIT. WTF??

    Pointti ei ole siinä etteikö noita edellämainittuja voisi ikinä syödä, vaan siinä mitä ihmispolo kuvittelee syövänsä. Ettenkö joskus söisi itsekin. Ihan reilusti vedän kyllä sen hampurilaisaterian sitten ja aivan sama missä on ranskikset paistettu. Ja kun teet tietoisen valinnan syödä sipsejä, niin ihan hirveetähän se olis, jos ne tosiaan olis jotain low fat -kamaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieluummin syön ALL FAT-sipsejä vähän vähemmän kuin jotain "vähemmän suolaa ja rasvaa, enemmän lisäaineita"-snacksejä enemmän.

      Tokihan itsekin syön paljon kaikkea (epäterveellistä ja ei niin-laadukasta) mättöä mutta ei se koskaan ole pois niistä oikeista herkuista. Siis jos mulla on vitonen niin ostan sillä mieluummin litran herneitä tai mansikkaa kuin suklaalevyn ja sipsipussin.

      Poista