perjantai 26. heinäkuuta 2013

CrossFit Games täydessä vauhdissa - maailman kovakuntoisinta etsimässä.

Viime viikolla CF Games-ennakossani spekuloin monia asioita, silloinhan ei ollut mitään hajua siitä mitä lajeja on luvassa ja alkaako kisat perjantaina vai jo aiemmin. Nyt ollaan jo paljon viisaampia, gamesit starttasivat viime vuoden tapaan jo keskiviikkona.

Prologina oli kaksi mielenkiintoista uutta lajia. Tänäkin vuonna aloitettiin uinnilla mutta nyt meri oli vaihtunut uima-altaaseen.

 Kaikki kuvat CF Games Twitter

LAJI 1

10 kierrosta aikaa vastaan

25 jaardia uintia (vajaa 23 metriä)
3 muscle-uppia tangolla
25 jaardia uintia

Mielenkiintoinen sekoitus uimista ja klassista cf-liikettä, tangolla tehtyä muscle uppia. Kilpailijoiden taktiikat vaihtelivat, osa kuivasi kätensä pyyheeseen, osa nappasi mankut suoraan märkiin käsiin ja osa hyppäsi tankoon kiinni ilman minkäänlaista kuivattelua tai pidon parantamista. Uinnissa syntyi isoja eroja, jenkeissä on vahva uintikulttuuri yliopistoissa ja moni kärkipään kisaaja oli ollut mukana koulujen uintijoukkueissa, pelannut vesipalloa tai toiminut rantavahtina. Volttikäännöksillä ja pitkillä alkuliuilla könitettiin "tavallisia" uimareita olan takaa. Me suomalaiset tiedämme kenelle tämä laji olisi ollut omiaan -  CF SM 4. ja EM 10. Jonne Koski on SM-tason uimari ja lajin maajoukkue-edustaja nuorten tasolla. Ens vuonna sitten! ;)


LAJI 2

Puolimaraton soutulaitteella, pisteet jaetaan 2000 metrin kohdalla sekä maalissa olleiden aikojen perusteella

Ennakossa odottelin ja toivoin puolimaratonia ja sehän nähtiin, concept2:lla! Huh huh. Brutaali laji avauspäivään. Laskiskelin että parhaat miehet voisivat kiskoa 1:10 - 1:20 väliin ja naiset päästä 1:20 - 1:30 aikaan. Eka laji tietysti verotti ja aivan huippusisäsoutujien aikoihin ei päästy mutta mielettömän kovia tuloksia kuitenkin.

Taktiikka ja oikeanlainen rytmitys on crossfitissä tärkeässä asemassa, tällaisessa kestävyysmatkassa tietysti vielä korostettuna. Kun väliaika otetaan kahdessa tonnissa niin miten lujaa uskaltaisi aloittaa? Parhaat vetivät matkan hirveällä tahdilla ekasta metristä viimeiseen, Englannin kone Samanth Briggs voitti naisten sarjassa sekä väliajan että loppuajan perusteella: 2K 7:17 ja 21.1K 1:27:47! Kaleena Ladeairous oli väliajassa aivan tasoissa Briggsin kanssa mutta loppumatkalla hävisi 1½ minuuttia. Keskivertotulos naisilta oli noin 1:35.


 Miesten sarjassa briggsmäisen tasaisen varmaa jälkeä teki vuoden 2008 Games-voittaja Jason Khalipa joka on vuodesta toiseen ollut kärkikahinoissa kisoissa.  2000 metrin väliaika 6:21! Kolmetoista sekuntia nopeammin kuin toisena ollut Rich Froning.  Puolimaraton oli valmis ajassa 1:18:02. Neil Maddox tuli toiseksi ja jäi Khalipalle myös puolitoista minuuttia. Sekä naisten ja miesten sarjoissa oli siis yksi conceptin riuhtoja ylitse muiden. Keskivertotulos miehillä oli noin 1:23.

Näin pitkässä lajissa myös ravinto ja nesteytys nousee tärkeään asemaan, yleensä pitkissäkään wodeissa ei syödä tai edes juoda mitään mutta nyt tuokin puoli piti olla kunnossa.

Puolimaraton soutulaitteella oli askel CrossFit Endurancen maailmaan, siitä onkin ollut tarkoitus kirjoitella jo pidemmän aikaa. Toivottavasti ehdin vielä kesän aikana! Olisi hienoa nähdä suomalaisiakin crossfittaajia esimerkiksi Ergomaratonilla taistelemassa sisäsoudun suomenmestaruuksista.

Keskiviikko oli siis vasta alkusoittoa ja prologi tämän viikonlopun hurjalle kisakoitokselle. Naisilla ja miehillä on edessä kolme kovaa päivää ja kahdeksan armotonta lajia.


(ajat Suomen aikoja, vuorokausi vaihtuu toki Suomessa mutta olen silti jaotellut nämä kisapäivien mukaisesti)

Perjantai klo 21:30 Taakkajuoksu - juoksua ja taakkojen pyörittelyä ja kantamista
Perjantai klo 23:00 Siksak-juoksu - pikajuoksua neljän kilpailijan erissä, voittajat jatkoon
Perjantai klo 4:00 LAJIA EI OLE JULKISTETTU

Lauantai klo 18:00 Neljä kierrosta aikaa vastaan: 600m juoksua ja 25 valakyykkyä (miehet 63.5kg, naiset 43kg)
Lauantai klo 21:45 Clean & jerk-ladder, sama laji kuin CF Winter Warissa Tampereella!
Lauantai klo 3:40  LAJIA EI OLE JULKISTETTU

Sunnuntai klo 21:00 Aikaa vastaan: 21 x kuntopallo seinään istumaannoususta , 15x tempaus (miehet 75kg, naiset 45kg), 9 wall burpeeta

Finaali sunnuntaina klo 0.00 LAJIA EI OLE JULKISTETTU

Finaalissa kisaa 30 parasta miestä ja naista, muissa lajeissa kilpailee kaikki kisoihin selviytyneet vajaa 50 naista ja miestä.

Ainoa eurooppalainen joka on selviytynyt kisoihin kolmena vuonna peräkkäin eli Mikko Aronpää aloitti keskiviikkona loistavasti, uima-altaalla Aronpää oli 16., soudussa 2K väliaikapisteellä 14. ja puolimaratonilla 27. Harmi ettei Mikko pystynyt pitämään nopeampaa tahtia yllä, tasan 4 minuutin kilometrejä 21 kappaletta on hurja saavutus mutta esimerkiksi 3:50 kilometreillä oltaisiin oltu tässä lajissa kärkikymmenikössä. Sijoitus on nyt kuitenkin loistava 16. , toivottavasti CrossFit Tamperetta nykyään edustava hurjimus pystyy antamaan parastaan myös viikonlopun lajeissa! Siihen uskotaan - antaa mennä Mikko!

Monilta on tainnut jäädä huomaamatta että kisoissa oli mukana toinenkin suomalainen, nimittäin naisten ikäluokassa 55-59 kilpaillut CrossFit Lappeenrannan Anita Eskelinen. Mastersit olivat tulessa jo alkuviikosta ja Anita oli lopulta huikeasti pronssilla! Tämä nainen on terästä, suuret onnittelut itärajalle! Anitan kisaurakasta voi lukea tarkemmin CF Lappeenrannan blogista.

Paras tapa seurata CrossFit Gameseja on päivystää sivustolla http://games.crossfit.com/ , sieltä näkee myös livekuvaa kun lajit ovat käynnissä. Twitter on myös erinomainen, sinne tulee lajeista väliaikatietoja ym. tiuhaan tahtiin. Facebook palvelee myös.

Ei muuta kuin Games On!

6 kommenttia:

 1. Soutumaraton ensimmäisen satsin jälkeen kuulosti brutaalilta, mutta hyvin herrat ja tsirbut vetivät.

  Siitä kaikesta innostuneena oli pakko vetäistä itsekin puolimara soutukoneella eilen. :]

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin brutaalilta todellakin :) Se on kova setti hyvällä valmistautumisellakin mutta erityisesti noin kovan lajin jälkeen mitä tuo eka oli.

   Oli pakko vakoilla miten puolikkaan suoritit. Hurjaa tahtia, 4:03 kilometrejä. Mitähän vastuksia nuo tuolla gameseissa käyttivät? Entäs sinä?

   Poista
  2. Vastuksen sai säätää itse geimeissä sopivaksi, ei kyllä hajuakaan millä asetuksilla on menty, kun ei näkynyt missään datamuodossa enkä tunne sitä soutuaparaattia niin hyvin että osaisin edes veikata. :]
   Omassa soudussa kaveri sääti sen mulle aluksi johonkin, mutta tiukensin jossakin vitosen kohdalla, kun meni liian löysästi. Pitäisi perehtyä soutuun ja tekniikkaan muutoinkin paremmin, vaikka ei kovinkaan suurta teknistä epäkohtaa omalla kohdallani olut kun ei koskenut mihinkään soutaessa eikä sen jälkeenkään.

   Poista
  3. Vitonen on varmaan ihan hyvä kun kiskotaan pitkää matkaa ja kelloa vastaan.

   Ehkä joskus kokeilen itsekin jotain muuta kuin kymppiä, näin kevyelle kaverille aika raskasta puuhaa.

   Poista
 2. Ihanaa että kijotat näin tarkkaan tapahtumista, kiitos :) mulla on vaikeuksia ton englannin kielen ymmärtämisessä nii hyvä että joku selostaa suomeksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että kelpaa :) Usein nämä crossfit-termit ovat vielä sellaisia että pitää pari kertaa miettiä tai tarkistaa jostain että varmasti menee oikein.

   Poista