maanantai 29. heinäkuuta 2013

CrossFitin parhaat ratkottu ja testissä Queenax.

Crossfitin superviikko, eli Crossfit Gamesit, päättyivät viime yönä Suomen aikaa ja jälleen on selvillä ketkä ovat maailman kovimmat äijät ja mimmit.

Ei tullut yllätyksiä tänäkään vuonna.


Rich Froning voitti Openin, Regionalsin ja Gamesit. Kolmannen kerran peräkkäin. Tätä kovempaa jätkää ei ole olemassa.


Sam Briggs voitti Openin, Regionalsin ja Gamesit. Kiistatta paras.

Molempien voitto oli lopulta täysin ylivoimainen. Rich aloitti kehnosti, uinti/muscle-up-lajissa keskiviikkona hän oli vasta 30. mutta sen jälkeen jälki oli tasaisen tappavaa johon kukaan ei pystynyt vastaamaan. Vuoden 2008 mestari Jason Khalipa oli pitkään kärjessä mutta ei lopulta pystynyt yhtä tasaisiin suorituksiin. Kärkikaksikko oli täysin omassa kastissaan koko viikon. Rich voitti kolme viimeistä lajia, Jason toisen, kolmannen ja neljännen. Seitsemänneksi sijoittunut Josh Bridges oli näiden lisäksi ainoa joka pystyi kolmeen lajivoittoon. Lajivoitotkaan eivät tuo silti huippusijoituksia jos parissa lajissa jää lähelle häntäpäätä kuten Bridges.

Annie Thorisdottirin loukkaannuttua keväällä oli jo selvää että tästä vuodesta taitaa tulla naisten sarjassa yhden britin näytös. Ja niin tosiaan kävi. Alkuvuoden Openissa Briggs oli Euroopan paras neljässä lajissa viidestä. Tanskan Regionalseissa lajisijoitukset eivät paljon heikentyneet: 1. - 3. - 1. - 1. - 3. - 3. - 1.

Crossfit on amerikkalaisten vahva laji mutta Euroopan naiset ovat hallinneet kisoja nyt vuodesta 2011. Briggs oli siis täysin ylivoimainen mutta muista sijoituksista ja isoista rahapalkinnoista käytiin kovaa taistelua. Lopulta Lindsey Valenzuela, entinen lentopalloilija, otti hopeaa ja tiukan pistelaskun jälkeen gamesien kestomenestyjä Valeri Voboril pronssia. Alessandra Pichelli sai yhtä paljon pisteitä kuin hän mutta Voboril keräsi parempia lajisijoituksia. Seurasin myös tarkasti purjehduksessa olympiakultaa Pekingissä voittanutta Anna Tunnicliffeä mutta hän hiipui upean alun jälkeen lopulta sijalle 9.

Briggs ja Froning saivat voitoistaan 275 000 dollaria, myös kaikille lajivoittoja ottaneille sekä TOP10 sijoittuneille jaettiin ns. hyvät massit.

Lajit olivat hienoja, mun mielestä parempia kuin viime vuonna. Keskiviikon mahtavat avauslajit, taakkajuoksu, yhdistelmä thrustereita ja köysikiipeilyä niin ettei jalkoja saanut käyttää, juoksun ja valakyykkyjen yhdistelmä, kaikkien aikojen ensimmäisen Games-lajin uusinta vuodelta 2007.. Ja tietysti finaalit eli Cinco 1 ja Cinco 2!

Cinco1 sisälsi maastavetoja, yhden jalan pistoolikyykkyjä lisäpainoilla ja 25 metrin käsillä kävelyn! Cinco 2 oli yhdistelmä muscle-uppeja, käsiseisontapunnerruksia niin että kädet olivat korokkeiden päällä ja 28 metriä askelvalakyykkyjä! Ihan hullua eli siis mahtavaa. Juuri tällaista innovatiivisuutta näiltä kisoilta sopii odottaakin. Jotenkin taisin ennustaa nuo askelvalakyykyt, tein niitä nimittäin perjantaina pitkästä aikaa. Valakyykky on mielestäni hienoin ja kokonaisvaltaisin tapa kyykätä ja askelvalakyykky on ehdottomasti askelkyykkyjen kuningas.

Aronpään Mikko oli ensimmäinen eurooppalaismies joka on mukana kolmatta kertaa peräkkäin. 2011 sijoitus oli 34. ja viime vuonna 32. Mikon päätavoite oli parantaa jälleen sijoitusta mutta haaveissa oli päästä kahdenkymmenen parhaan joukkoon. Alku oli hyvä, keskiviikon jälkeen Aronpää oli 16. ja perjantain ekan lajin jälkeen 18. Sen jälkeen alkoi vaikeudet: kaksi seuraavaa lajia 33. ja 44. Naughty Nancy eli juoksun ja valakyykyn yhdistelmä meni odotetusti ihan hyvin, sijoitus 21. Clean & Jerk Ladder 26. (Mikko työnsi 143kg). Lauantai lähestyi loppuun ja jännitys tiivistyi, sijoitus oli 30. ja finaalilajeihin pääsisi vain 30 parasta :o Onneksi vuoden 2007 uusinta (15.) ja Sprint Chipper (12.) onnistuivat komeasti ja sijoitus nousi taas pari pykälää ylöspäin, finaalipaikka oli varma.

Finaalilajit menivät ikävä kyllä Mikolta alakanttiin, sijoitus molemmissa 28. Lopputuloksissa Aronpää oli 30. joten se iso tavoite parhaasta Games-sijoituksesta onnistui jälleen. Kaava on aika selvä, uskallankin laittaa nipun seteleitä likoon sen puolesta että ensi vuonna sijoitus on 28. ;)

Gamesien seuraamisen ohessa tuli tehtyä omiakin treenejä. Meidän salille oli ilmestynyt toiminnallisen harjoittelun keskus Queenax, toisena kuntosalina Suomessa. Pitihän sitä siis testata heti kun ruuvit oli kiinnitetty paikoilleen.
Ihan hyvältä näyttää mutta mutta.. ei tässä kyllä ihan pyörää ole keksitty uudestaan. Tämähän tuo heti mieleen crossfit-saleja hallitsevan monumentaalisen leuanveto/kyykky-telineen.


Tampereen CF33100:n häkki. Tähän kun heitetään kaikki mausteet eli TRX-naruja, kuminauhoja, ym. niin ollaan aika lähellä Queenaxia. Puolapuut joka puolella on kiva juttu mutta hei nekin olen kyllä nähnyt jossain ennenkin...
...leikkipuistossa! Tällaiset puistot on parhaita - tosin lepopäivinä kuten eilen ne ovat liian kova houkutus. Pakko oli vetää muutama setti leukoja ja varpaita tankoon.

Queenax on ehdottomasti hyvä lisä meidän salin muutenkin kattavaan tarjontaan, otan heti säännölliseen treeniohjelmaan noilla ylhäällä olevilla puolapuilla (monkey bar? mikä niiden nimi on?) liikkumisen. Jos ja kun tonne tulee erillinen Queenax-ryhmäliikuntatunti tavallisten toiminnallisen harjoittelun tuntien lisäksi niin voisi testata. En ole ikinä millään ryhmäliikuntatunnilla ollut mutta ainakin ekalla kerralla kaikki muutkin olisivat yhtä pihalla kuin minä! ;)

10 kommenttia:

 1. Mää katoin kans heti, että onks toi häkkyrä jostain leikkipuistosta repästy. :D mutta näyttää huomattavan houkuttelevalta, heti tekis mieli vähän leuattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen super-leuatus-kompleksi jossa saa kyllä tehtyä variaatioita jos jonkinlaisia!

   Poista
 2. Kyllä on kovia nuo kaikki crossfitissa kilpailleet, ei voi kun ihailla :) Kiitos raporteista, luin näitä mielenkiinnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu että nämä kiinnostaa :) Kiva oli raportoida!

   Poista
 3. Missä on noin hieno leikkipuisto? Jossain täällä Porissa? Pakko päästä vähän leikkimään ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on Liinaharjassa, kerrostalojen takana metsikössä.

   http://kevyetkilometrit.blogspot.fi/2012/06/ulkoliikunnan-luksusta-kuntoilupuisto.html Tuo puolestaan on Harmaalinnantien varressa. Mahtavia paikkoja!

   Poista
  2. Harmi, molemmat on aika kaukana täältä. Houkuttelevan näköisiä paikkoja kyllä! Oma "lähileikkipuistoni" on Kirjurinluodossa. Vaikka se iso onkin, ei taida olla mitään noin siistejä telineitä treenaamista ajatellen. Ja se Kirvatsin lenkkireittien lähellä oleva ulkokuntosali taas on aika olematon... :D

   Poista
  3. Se Kirvatsin ulkokuntosali on kyllä aika vahvasti senioreille suunnattu. Lossin vierestä menevällä "seikkailupolulla" on sentään leuanvetotanko jota olen joskus käyttänyt lenkeillä. Luotojenlenkki on aika hyvä juoksureitti.

   Poista
 4. Muutamilla kouluilla täällä on varsin nastoja mestoja, joissa tuntuu iltaisin käyvän enempi aikuiset kun lapset :D. Hoksasin jää lenkkipolkujen varrella olevat häkkyrät kunnolla oikeastaan vasta silloin kun en oikeen enää päässyt lenkille.. Ja todellakin aion pitää ne mielessä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä mahtavia paikkoja, kuntosalikortin tai omien laitteiden hankkiminen ei tosiaankaan ole pakollista niissä kaupungeissa ja kunnissa joissa on panostettu liikuntapalveluihin! Peukut siitä!

   Poista