maanantai 1. heinäkuuta 2013

Viikonloppu Suomen parhaiden painonnostajien ja pyöräilijöiden seurassa.

Joku ehkä muistaa että sain perjantaina kasaan aika tiukan kuuden päivän treeniputken ja odottelin jo innolla leppoisaa viikonloppua joka oli tarkoitus pyhittää puhtaasti levolle ja lihasten palauttelulle. Mun kohdalla tämä ei tietenkään tarkoita mitään kesämökillä makoilua laiturilla vaan urheilun seuraamista lähes 24/7 :-D Minkäs sitä ihminen luonnolleen voi.. Mieli ja kroppa latautuu parhaiten kun saa nähdä ja kokea sitä mistä eniten nauttii!

Perjantaina lähdin töistä ja ajoin kotiin hakemaan pojan kyytiin, lähdettiin katsomaan maantiepyöräilyn SM-kisoja. Nämä skabat olisivatkin menneet multa täysin ohi, sattumalta pari päivää ennen kisoja törmäsin juoksulenkillä mainosjulisteeseen. Hyvä juttu siis että näitä vanhan koulukunnan mainoksia edelleen liisteröidään, ois muuten voinut jäädä pedaalinpyörittäjät bongaamatta.

Perjantaina ohjelmassa oli siis aika-ajo, lauantaina naisten maantieajo ja sunnuntaina puolestaan miesten maantiepyöräily. Paikalla olisi käytännössä kaikki Suomen huiput, miesten maantiepyöräilyssä mm. Jussi Veikkanen! Se mitä Jussi teki 2007-2009 Girossa ja Tour de Francessa on piirtynyt varmasti kaikkien lajia seuraavien mieleen ikuisiksi ajoiksi. Ikävä kyllä lauantai ja sunnuntai tulisivat kulumaan omalta osaltani muissa ympyröissä joten aika-ajo jäi ainoaksi kilpailuksi jonka näin edes osittain.


Kuvissa eri ajajien lähtökiihdytyksiä.

Tultiin aika sopivaan aikaan paikalle, miehet lähtivät juuri polkemaan omaa 45.2 kilometrin kilpailuaan ja samaan aikaan toista kaistaa naiset saapuivat maaliin omalta 28.2 kilometrin siivultaan. Alexander Stubb oli mukana ajamassa ja paikallisten tätien kamerakännykät lauloivat, itse keskityin kisan muihin osallistujiin mieluummin :) Stubbilla oli lähtökiihdytyksessä pahoja ongelmia, vaihteet eivät osuneet paikoilleen ja ilmeisesti lopputulos- ja sijoituskin oli pettymys. Miesten kisan voitti TWD Länkenin Samuli Pökälä ajalla
58:11, myös muut mitalistit Aki Turunen ja Jarmo Rissanen pääsivät niukasti alle tunnin. Huikeaa vauhtia!


Naisten kisan voitti Italiassa ammattilaisena ajava Sari Saarelainen, jonka maaliintulosta onnistuin nappaamaan tämän kuvan. Toiseksi tuli kotimaisemissaan ajanut Lotta Lepistö joka seuraavana päivänä polki maantieajon mestaruuteen. Täältä blogeistakin tuttu Terhi Martikainen oli aika-ajon viides ja sai joukkueensa kanssa pronssia.

Sari osallistuu tänä vuonna naisten Giro D'Italiaan joka starttasi jo sunnuntaina joten hänellä oli kiire lähteä reissaamaan Etelä-Italiaan. Jussi Veikkanen voitti miesten maantiepyöräilyn suomenmestaruuden hurjalla loppukirillään.

Perjantai alkoi olemaan pulkassa, kotiin syömään ja huilaamaan sillä lauantai olisi vielä mahtavampi urheilupäivä. Parinkymmenen kilometrin päässä kotoa järjestettäisiin painonnostokisat joihin ennakkotietojen perusteella odotettiin myös muutamia lajin venäläisiä huippuja kuten maailman parasta naistempaajaa, maailmanennätyksen 151 kg Lontoon olympialaisissa nostanutta Tatjana Kaširinaa. Ehkä Tatjanaa epäilytti päätyminen tämän blogin ruodittavaksi ja hän jäi mieluummin kolistelemaan rautoja omalle salilleen sillä venäläisiä oli lopulta mukana vain kaksi eikä kummallakaan ollut merkittäviä kansainvälisiä meriittejä.

Onneksi paikalla oli suomalaiset huiput ja paikallisia kovia harrastajia ja kasaan saatiin erinomainen kisa. Kisapaikkana oli perinteisten urheilutalojen sijaan idyllinen kesäteatteri jossa yleisö oli vain parin metrin päässä nostajista. Varmasti ainutlaatuinen tilanne molemmin puolin, fiilis oli todella intensiivinen. Vaikea kuvitella parempaa tapaa viettää kaunista kesäpäivää kuin katsoa ulkoilmassa painonnostoa!


Painonnostoa voi aloittaa harrastamaan jo nuorena, tässäkin kisassa nuorimmat osallistujat taisivat olla 12-vuotiaita tyttöjä. Ennen kuin kasvuvaihe ja murrosikä iskee kunnolla päälle laji on tietysti ennen kaikkea tekniikkaharjoittelua, ei voimailua. Kuvassa nostavalla Roni Peltosella oli kroppa miehistynyt jo hyvin varhain, 14-vuotias kaveri nimittäin työntää kuvassa käsittämättömät 112 kiloa! Tempaus oli myös hurja 78 kiloa. Muutenkin nuorimmat osanottajat tarjosivat ehkä sitä sykähdyttävintä antia kun ennätysrautoja nousi hurjalla taistelulla. Jos sisu ja sinnikkyys on tuota luokkaa alle 15-vuotiaana niin vain taivas on rajana.


Anna Everi teki tasaisen varmaan jälkeä: kolme onnistunutta tempausta ja kolme onnistunutta työntöä. Kuvasarjassa Anna työntää 95 kiloa ja hetkeä myöhemmin yhtä helposti nousi tasan satanen. Sen verran helpolta ja varmalta näytti sekin että lokakuun MM-kisoissa Puolassa 110 kiloa on paperia. Anna tempasi 80 kiloa, yhteistulos siis komea 180kg.


18-vuotias Jonne Koski oli mukana ensimmäisissä painonnostokisoissaan. Aiemmin uinnissa maajoukkuetasolle asti pärjännyt Jonne kokeili viime kesänä crossfittiä jonka jälkeen kehitys on ollut kovaa: SM 4. helmikuussa ja EM-10. toukokuussa. Nyt vuorossa siis jälleen uusi aluevaltaus.


Jonne tempasi 100 kiloa ja työnsi 120 kiloa, pientä epävarmuutta ja hapuilua oli vielä joten kun paketti saadaan kasaan niin uusia ennätyksiä alkaa tulemaan kuin liukuhihnalta. Nämä tulokset tiesivät nuorten, sekä alle 20- että 23-vuotiaiden, SM-rajojen saavuttamista. Ehkä elokuun nuorten SM-kisoissa yhteistulos hätyyttelee jo 150 kiloa? Rahkeet siihen ainakin löytyvät.


Annan tavoin myös toinen suomalaisen painonnoston superstara, Milko Tokola, oli hyvässä iskussa. Milkon yhteistulosennätys parani nimittäin hurjat 9 kiloa! Kuvassa tempaus 145 kilolla joka sivuaa tempauksen nuorten suomennätystä. Kolmannella yrityksellä uusi SE oli lähellä mutta raudat menivät muistaakseni hieman yli?


Milkon kaikki kolme työntöä onnistuivat, kahden ensimmäisen jälkeen nähtiin myös miehelle ikävän tuttu pyörtyminen. Kuvassa toinen työntö, 177 kiloa. Myös 181 kiloa onnistui ja siitä sain mainion videon, ikävä kyllä se on kännykällä kuvattuna "kyljellään" enkä osaa sitä kääntää. Yritin jo ja melkein tuhosin koko videon... Jos jollain on tietotaitoa niin voi editoida sen vaikka youtubeen?Vaikka Venäjältä ei ihan maailman parhaita nostajia saapunutkaan niin erityisesti David Bibl säväytti. 24-vuotias, 92.5 kiloinen Bibl tempasi 162 kiloa (kuvassa) ja työnsi 186 kiloa. Hurjia rautoja, ja kaikki nousivat nauraen! Lähes Milkon tasoinen show-mies siis.

Mahtavat kisat hienossa miljöössä, suuret kiitokset järjestäjille! Järjestävän seuran Flick-tilillä on lisää kuvia kilpailuista.

Perjantain pyöräilykisojen jälkeen poika tinttasi koko illan pyörällään kuin kilpapyöräilijä ja arvatkaapa mitä on tehty lauantaista asti? Kolme tuntia painonnostokisojen katsomossa teki vaikutuksen ja tempauksia ja työntöjä on gymstickilla treenattu olohuoneessa jälleen aamusta iltaan :D

Joku voisi myös luulla että viikonlopun sporttiannos olisi ollut tässä mutta ehei.. Katselin digiboksilta dokumentin amerikkalaisesta koripalloilijasta joka pelaa Iranin(!) liigassa sekä tietysti lisää pyöräilyä. Lauantaina alkoi nimittäin sadas Tour de France! Yle esitti sen kunniaksi huikean kaksiosainen dokumentin kilpailun historiasta ja Eurosportilla pyörivät päivittäin pitkät suorat lähetykset.


Aivan huikea mainosvideo 100:n Tourin kunniaksi. Kannattaa ehdottomasti katsoa vaikka pyöräily ei kiinnostaisi pätkääkään. Juuri noiden tunteiden vuoksi sitä raahaa itsensä päivästä toiseen treenaamaan ja seuraamaan kilpailuja ja urheilutapahtumia. Miten mahtavaa urheilu onkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti