maanantai 15. heinäkuuta 2013

Viikko CrossFit Gameseihin.

Crossfit-maailma surisee jännityksestä, lajin ylivoimaiseen vuoden kohokohtaan, Kalifornian CrossFit Gameseihin on enää viikko aikaa.


Kilpailijat ympäri maailmaa alkavat valumaan Yhdysvaltojen länsirannikolle kiihtyvällä vauhdilla, kisaviikko alkaa maanantaina 22. heinäkuuta rekisteröitymisellä ja ensimmäisillä kisapalavereilla. Masters-sarja, siis yli 40-vuotiaat kilpailijat, tekevät oman urakkansa tiistaista torstaihin. Miesten ja naisten yksilökisa käydään virallisesti perjantaista sunnuntaihin mutta esimerkiksi viime vuonna kilpailu starttasi yllättäen jo keskiviikkona merivoimien Camp Pendletonissa käydyllä erittäin rankalla prologilla - triathlonilla! Päivä alkoi 700 metrin uinnilla meressä, sen jälkeen napattiin pyörä rannalta ja poljettiin kahdeksan kilometriä upottavassa hiekassa ja muussa hankalassa maastossa. Pyöräilyn päälle oli tietysti juoksuosuus - 11 kilometriä rankkaa ylämäkeä. Juoksuosuuden rajuudesta kertoo jotain se että iso osa kilpailijoista joutui kävelemään siitä pitkiä siivuja. Yllätyksellisen keskiviikon kruunasi armeijan tukikohdan perinteinen esterata. Aronpään Mikolle se oli selvästi vahvin päivä, hän oli molempien lajien kahdeksas, esimerkiksi Rich Froning jäi hänen taakseen molemmissa lajeissa.

Varsinainen kisaviikonloppu starttasi viime vuonna perinteiseen tapaan perjantaina jolloin ohjelmassa oli neljä lajia. Lauantaina ja sunnuntaina käytiin myös neljä kilpailulajia joten yhteensä lajeja oli hurjat 15. Se on jo niin hurja määrä erilaisia harjoitteita ja kovia testejä että tuloslista ei varmastikaan sunnuntai-iltana vääristele sitä kuka on oikeasti kovakuntoisin!

Vuoden 2012-kilpailut löytyvät kattavasti Youtubesta, CrossFit HQ:n omalta kanavalta. Hakusanaksi vain "CrossFit Games 2012" niin pitäisi löytyä helposti. Poltin joskus nuo kisat dvd:lle ja olen ne katsellut pariinkin kertaan läpi, hienoja ja vaihtelevia lajeja oli paljon. Avauspäivä oli tottakai erittäin mielenkiintoinen näin kestävyysurheilun ja triathlonin ystävän näkökulmasta. Perjantaina mm. hypättiin vauhditonta pituushyppyä ja heitettiin kuntopalloja istumaannoususta mahdollisimman pitkälle. Lauantain kohokohta oli hurja harjoitus, Chipper, ja sunnuntain päätti finaali jossa tehtiin perinteiset crossfit-treenit Elizabeth, Isabel ja Fran. Sunnuntain avannut Double Banger oli mahtava, vuorotellen hypittiin hyppynarulla 50 tuplahyppyä ja hakattiin lekalla kelkkaa eteenpäin! Lumbersportsien kaverit olisivat olleet vahvoilla - jos vain osaisivat hyppiä tuplia.

Gamesit laajentavat aina käsitystä siitä mitä crossfit on ja tuo mukaan lajeja joita harva on todennäköisesti koskaan crossfit-tunneilla treenannut. Voimanosto- ja painonnostolajien oheen voisi tulevaisuudessa ottaa esimerkiksi voimamies-kisoista tuttuja lajeja. Jenkeissä kun ollaan niin jonkun autotehtaan kanssa saisi varmasti kasaan näyttävän spektaakkelin jossa vedetään jotain uutta komeaa pick-uppia! Tai krusifiksi? Melkein joka vuosi on ollut erilaisia juoksulajeja, ehkä tänä vuonna mennään syvemmälle CrossFit Endurancen maailmaan ja mukana on esimerkiksi puolimaraton?

Näin joskus unta jossa kisalajeina oli suunnistusta ja shakkia, Greg Glasman oli varmaan viemässä lajia ihan uuteen suuntaan, "mental fitnekseen". En muista miten Salon kävi, todennäköisesti hän voitti molemmat lajit ja kantoi vielä eksyneet jenkit ulos metsästä.


Tässä postauksessa on pakko keskittyä pääasiassa viime vuoden kisaan - tämän vuoden lajeista kun ei ole oikeasti vielä mitään tietoa. Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina kilpaillaan jälleen mutta onko viime vuoden kaltaista yllätysstarttia? Mitä lajeja on luvassa? Aloitetaanko taas rannalla kuten kahtena edellisenä vuotena? Vuonna 2011 aloitettiin nimittäin myös uimalla meressä, Mikko Salohan puhkaisi ison aallon iskiessä tärykalvonsa ja joutui jättämään kisat kesken ennen kuin ne olivat kunnolla edes alkaneet.

Mikko Salo on siis vuoden 2009 mestari, vuonna 2010 hän oli viides. Mikko oli kevään Openeissa erittäin vahva mutta Tanskan regionalseissa jäi vähän arvoituksellinen olo. Siinä kondiksessa on turha odottaa sijoitusta kärkikymmeniköstä, edes top-20 voi olla tiukoilla. Taso erityisesti Pohjois-Amerikassa vain on älyttömän kova. Jos tulokset ovat samanlaisia kuin openeissa niin kaikki on mahdollista, miksei myös mestaruus. Mikon tuoreimmat kuulumiset ennen kisoja voi katsoa tästä haastattelusta . Jos Mikon myyttinen tarina ja hahmo ( ;) ) kiinnostaa enemmänkin niin kannattaa ehdottomasti katsoa noin tunnin mittainen dokumentti Sisu, se on tehty aikana jolloin Suomessa crossfitin tiesi vain kourallinen ihmisiä ja varsinaiset lajille pyhitetyt salit olivat vasta suunnittelun asteella.


Aronpään Mikolle nämä ovat puolestaan jo kolmannet perättäiset skabat. Viime vuonna sijoitus oli 32. ja vuonna 2011 34. Oisko tänä vuonna jo aika murtautua top-30-sijoituksille?

Kotimaan kisoja viime vuodet dominoinut Aronpää on valmistautunut omaan urakkaansa hyppimällä takaperin voltteja ;) https://www.facebook.com/photo.php?v=616844591947 Eiköhän Jyväskylän legendaarisella Monnarilla ole raudatkin kolisseet hurjaan tahtiin!

Aronpään ja Salon lisäksi kisoissa on ollut mukana aiemmin Tuomas Vainio joka oli vuonna 2011 hienosti 19. Ikävä kyllä sen jälkeen erilaiset vammat ovat vaivanneet Tuomasta, tänä vuonna hän aloitti Openit loistavasti mutta jälleen tuli jobinpostia ja paikat hajosivat. Ehkä tulevaisuudessa saadaan skaboihin lisää suomalaisia, 18-vuotias Jonne Koski oli jo tänä vuonna erinomaisessa iskussa regionaleissa puolen vuoden lajiharjoittelulla. Toivottavasti ensimmäinen suomalainen nainenkin Gameseissa on kohta todellisuutta eikä vain unelmaa!

Kisoja on mahdollista seurata kattavasti viralliselta sivustolta: The CrossFit Games. Kaliforniasta tulee suorana video streamia ja tietysti erilaisia uutisia, raportteja ja tuloslistauksia. May the fittest win!

4 kommenttia:

 1. Ravintola Kirjakauppa Porissa järjestää näillä näkymin Games-studion sunnuntaina 28.7. Tapahtumaa tuskin mainostetaan muille kuin CrossFit Porin jäsenille, mutta kyllä sinne silti saa tulla katsomaan suoraa lähetystä kisoista. Ihan vaan vinkkinä jos sattuu kiinnostamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakaupalla on ollut muistaakseni noi kisakatsomot jo parina edellisenäkin vuonna. Katsotaan jos ehdin paikalle!

   Mikko Salo vetäytyy kisoista vatsalihasvamman vuoksi.. Harmittava juttu, ikävä kyllä en usko että Mikko olisi muutenkaan ollut enää kovimman kärjen vauhdissa eikä hän varmasti olisi kisoihin lähtenyt TOP30-sijoitusta hakemaan - jos vamma vaivaa niin vielä vähemmän siellä voi menestyä.

   Toivottavasti Aronpää tekee elämänsä parhaan kisan!

   Poista
  2. Harmittaa kyllä tosi paljon Mikon puolesta sekä meidän Games-studion kannalta myös, olisihan se ollut kivempi jännätä tutun kaverin kisasuoritusta. Oikeassa kyllä olet, Mikko ei ehkä olisi pystynyt enää ihan mitalisijoille. Harmi juttu silti. Kovassa kunnossa hän kyllä muuten on. Aronpäälle tuli vähän lisää paineita nyt. ;)

   Poista
  3. Toivottavasti Aronpää tosiaan on hyvässä tikissä, yleensä on ollut tasaisen varma suorittaja ja kilpailija.

   Mielenkiintoista nähdä osallistuuko Salo tai Vainio enää openeihin, toivottavasti!

   Poista