keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Maraton-eväiden testaaminen on alkanut.

Puolimaraton on sen verran lyhyt matka että pelkkä huoltopisteiden tarjoama vesi ja ehkä joku pieni banaaninpala riittävät matkaevääksi. Maratonilla tilanne lienee toinen ja neljän-viiden tunnin urakassa tarvitaan paitsi nestettä myös suoloja ja energiaa.

Olen suunnitellut että otan kisaan mukaan juomavyön johon voin tehdä sopivan sekoituksen urheilujuomaa johon olen totutellut lenkeillä useita kertoja. Olen päätymässä Hartsportiin, vanhaan urheiluklassikkoon. Huoltopisteiltä saa vettä joten juomavyön neljä pulloa täyttyvät pelkällä Hartsportilla. Maratonilla tai puolikkaalla ei saa ikinä juoda huoltopisteiden urheilujuomia jos kyseessä ei ole ennestään tuttu tuote!

Kiinteää syötävää olen ajatellut pakata mukaan glukoosipastillien, suolattujen cashew-pähkinöiden ja ehkä proteiinipatukan verran. Puolimaratoneilla olen napsinut viimeisillä kilometreillä banaaninpaloja huoltopisteiltä mutta se saattaa laittaa vatsan kuplimaan ja kerää ilmaa vatsaan joten sitä pitää vielä miettiä ja tutkia treenilenkeillä miten se toimii.

Ensimmäisenä tästä setistä otin testaukseen Dexalin glukoosipastillit.

 
Otin maanantain 11 kilometrin lenkille pötkön mukaan ja napsin kolme pastillia lenkin aikana, noin 3km, 5km ja 8 km kohdalla. Koostumus oli erinomainen, kiinteitä pastilleja jotka sulivat suussa minuutissa tai parissa. Koostumuksesta ja myös mausta tuli mieleen lapsena uimahallista ostetut karkkijauhot.

Yksi pötkö maksoi kaupassa reilusti alle euron ja siinä on kuusitoista 2,4 gramman pastillia. Ainesosat: Glukoosia, hedelmäjauhetta, luontaisia hedelmäaromeja, kasvirasvoja, happamuuden säätöainetta (sitruunahappo), pintakäsittelyainetta (magnesiumstearaattia).  Ravintoarvo: Yksi Dexal-pastilli (n. 2,4 g) sisältää n. 10 kcal ja 2,1 g hiilihydraattia.

Hyvin tuntui toimivan mutta testausta pitää ehdottomasti jatkaa pidemmillä lenkeillä.

3 kommenttia:

 1. Osuin blogiisi ja se päätyi heti lukulistalle, aihepiiri kun tuntuu hyvinkin tutulta...

  Tuohon maratonin juomatankkaukseen antaisin huimalla 1 maran kokemuksella ihan pienen vinkin. Ota selvää mitä juomaa tapahtumassa tarjotaan, ja totuttele siihen. Muutama pieni pullo Hartsaa juoksuvyössä tuskin riittää.

  Mulla oli juoksuvyö, mutta pelkästään sen turvin en olisi pärjännyt. Omassa vyössäni on yksi 500ml pullo, johon pyysin täyttöä juomapisteillä aina kun tyhjeni. Lisäksi mulla oli juurikin noita Dexalin pastilleja, joista kyllä tykkäsin. Geelit olisi varmaan parempia mutta en saa niitä kakomatta alas...

  Tsemppiä treeneihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkeistä, olenkin miettinyt että millaisia juomamääriä noin pitkä suoritus vaatii. Yleensä noin 15 kilometrin lenkillä juon kuumallakin kelillä ehkä desin tai puolitoista. Mulla on juomavyössä 4x reilun desin pullo eli siihen sais just sen puoli litraa. Pitää laittaa kyselyä järjestäjille että mitä juomaa ne tarjoaa.

   Kiitti tsemppauksesta, hieno nimimerkki, jää ihmeessä seurailemaan ja kommentoimaan.

   Poista
 2. Juomamäärä riippuu varmasti tosi paljon kelistä, mutta yllättävän paljon sitä kului jopa tämän vuoden Tukholman "arktisissa" olosuhteissa eli 6 asteessa ja sateessa. Pyysin täyttöä muistaakseni 2 kertaa ja puoli pulloa oli maaliin tillessa, eli äkkiä laskettuna 1,25 l urkkajuomaa. Lisäksi hörpin vettä loppuvaiheessa useimmilla juomapisteillä, lähinnä pastillien kyytipojaksi. Kuumemmalla kuluu varmasti paljon enemmän.

  Ja muuten, juoma oli kisapaikalla selvästi laimeampaa kuin itse purkin ohjeen mukaan tekemäni. En tiedä onko normikäytäntö?

  Normipitkiksellä mulla ei tuo pullo tyhjene ellei ole helle. Eli kisavauhti janottaa...

  VastaaPoista