maanantai 11. kesäkuuta 2012

Ajan- ja rahanpuute ovat huonoja tekosyitä.

Joskus kuulee tekosyyksi liikkumattomuuteen ettei ole rahaa. Kuntosalijäsenyys ja varusteet maksavat maltaita. Voin kertoa salaisuuden: niitä ei tarvita.

Kuntosalien jäsenluettelot ovat täynnä ihmisiä jotka ovat innostuksissaan ostaneet itselleen esimerkiksi vuosikortin mutta käyvät salilla kerran pari kuussa jos silloinkaan. Lenkkipolulla viimeisimpiin teknologiavaatteisiin pukeutuneet edustavat yleensä kahta ääripäätä: huippu-urheilijoita ja vasta-alkajia jotka ovat aloittaneet treenaamisen vinguttamalla luottokorttia.

Itse juoksin ensimmäisen puolimaratonini kymmenen vuotta vanhoilla verkkareilla ja yhtä iäkkäillä halpalenkkareilla jotka ovat hyvin kaukana nykyaikaisista juoksukengistä. Ei mitään ongelmaa! Jos parempia välineitä himoitsee niin parempi olisi asettaa ne palkinnoiksi ja välitavoitteiksi. Ensimmäisten hölkätyn 100 kilometrin jälkeen uudet kengät, 50 treenikerran jälkeen treenipaita jne. Paavo Nurmen menestyksen takana ei ollut high tec, clean tec ja drytec. Miksi sinun treenaamisesi pitäisi pohjautua urheiluvaatevalmistajien mielukuvamarkkinointiin hairahtamiseen eikä innostukseen ja kovaan duuniin?

Kuntosalin voi korvata monella tavalla. Omassa olohuoneessa voi tehdä juuri sopivan raskaita yhdistelmiä klassisista perusliikkeistä: punnerruksista, vatsalihasliikkeistä, kyykyistä jne. Luo erilaisia harjoituksia: 10x kyykky, 10x punnerrus, 10x istumaannousu ja sama alusta vaikka 5, 10 tai 15 minuutin ajan. Etsi paikkakuntasi pisimmät portaat ja pumppaa niitä ylös ja alas kunnes pakarat ja reidet huutavat armoa. Kaupunkien ylläpitämien kuntopolkujen ja pururatojen yhteydessä on usein erilaisia treenivälineitä. Hyödynnä niitä. Täytä kaksi ämpäriä hiekalla tai vedellä ja tee pihassa farmarikävelyä. 50 metriä ja sen päälle 50 jännehyppyä - ja taas alusta uudestaan!

Ajanpuute on yleinen ongelma mutta aina ei tarvitse löytää aikaa tunnin tai kahden lenkkiin. Tee kotona vartin tai puolen tunnin treeni sillä aikaa kun lapset katsovat pikkukakkosta tai ovat menneet nukkumaan. Jos olet töissä 12 tuntia ja nukut 12 tuntia vuorokaudesta, onni ei löydy sullomalla treenaamista johonkin väliin.

Jos on halua ja paloa saada itsensä kuntoon - keinot kyllä löytyvät. Jos niitä ei löydy niin myönnä se reilusti itsellesi äläkä keksi mitään hölmöjä selityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti