perjantai 1. kesäkuuta 2012

4.5 tunnin treenivaikutus 1.5 tunnin harjoittelulla?

Tutkimusten mukaan tehoharjoittelu vastaa terveysvaikutuksiltaan kolminkertaista määrää kevyttä harjoittelua. Juoksija-lehti 2/2012 kertoo tutkimuksesta jossa vähän liikkuneet miehet jaettiin kahteen ryhmään, toinen teki viikossa kolme puolen tunnin kovavauhtista juoksuvetoharjoitusta ja toinen ryhmä juoksi viidesti vajaan tunnin hitaan juoksulenkin. Kuuden viikon harjoittelun jälkeen molempien treeniryhmien terveysvaikutukset olivat identtisiä, sekä yleinen aineenvaihdunta (rasvan ja hiilihydraattien käytön suhde) kuin verisuonten toimintakin parani.

En ole perehtynyt tutkimukseen tuota lyhyttä lehtijuttua tarkemmin mutta havaintoja on helppo tehdä. Vaikka jutussa puhutaan liikkumattomista miehistä, en osaa kuvitella rapakuntoisten suoriutuvan joka viikko sen enempää 4.5 tunnin hitaasta hölkkäilystä kuin 1.5 tunnin vetotreenistäkään. Unohdetaan kuitenkin tämä seikka koska sillä ei ole tutkimuksen lopputuleman kanssa merkitystä: terveyden kannalta on yhtä hyvä asia harrastaa kovatehoista liikuntaa tunti kuin kolme tuntia kevyttä liikkumista.

Mielenkiintoista olisi ollut nähdä jos samat miehet olisi laitettu tutkimusjakson jälkeen juoksemaan vaikkapa cooperin testi jossa tarvitaan vauhtikestävyyttä. Vetotreenillä kun ei rakenneta pitkän matkan juoksijoita eikä hitaalla hölköttelyllä kovien sykkeiden sietokykyä. Monipuolista kuntoa kaipaavan pitää siis jatkossakin tehdä erilaisia treenejä eri sykealueilla.


Lupasin raportoida miten eilinen lepopäivä sujui. Palauttelevan hyötyliikunnan (poika ajoi pyörällään joka paikkaan ja minä kävelin) lisäksi maltoin olla tekemättä muuta kuin parisataa istumaannousua iltapalaksi. Tänään illalla menen tekemään lyhyen salitreenini penkin muodossa ja huomenna juoksen vihdoin sitä intervallia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti