keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Lisää harjoitusmäärää liikunnan välitilasta.

Suurin osa meistä harrastaa liikuntaa kahdella tavalla. Ensisijainen muoto tavoitteellisesti harjoittelevilla on suunnitellut treenit, esimerkiksi juoksulenkit jotka kiertävät jonkin reitin ja palaavat takaisin lähtöpaikkaan tai vaikka salitreeni jolla on tietty kesto ja suunniteltu sisältö. Toinen yleinen liikunnan muoto on arki- ja hyötyliikunta. Paikasta toiseen voidaan liikkua kävellen, juosten tai pyörällä ilman että sen takana on sen kummempaa liikunnallista tavoitetta tai niin että esimerkiksi juoksemalla työmatkat pyritään lisäämään harjoitusmäärää samalla kun pitää joka tapauksessa siirtyä paikasta toiseen.

Ääritapauksissa liikunta tapahtuu vain ja ainoastaan suunnitellusti. Lihaskuntoa harjoitetaan vain kuntosalin seinien sisäpuolella tasan kolme kertaa viikossa tunnin ajan, muuten elämässä ollaan kuin liukuhihnalla korvaten rappuset hissillä ja apostolin kyyti autolla. Mutta mitäpä jos pyrkisi löytämään harjoitusmuotoja hyötyliikunnan ja suunnitellun treenin välistä?

Omana tavoitteenani on olla hyvässä kunnossa ihan aina, pystyä ainakin teoriassa tekemään samat treenit ja harjoitteet vaikka keskellä yötä. Kun haluaa olla monipuolisesti hyvässä kunnossa päivästä toiseen, yksittäiset harjoitukset viikon aikana eivät välttämättä riitä.

Olen alkanut tekemään spontaanisti erilaisia lyhyitä treenejä pitkin päivää. Viisi etunojapunnerrusta tai viisi vatsalihasrutistusta vie aikaa noin viisi tai kymmenen sekuntia riippuen suoritustekniikasta. Mutta vaikkapa viisi punnerrusta päivässä tarkoittaa 150 punnerrusta kuukaudessa kaiken muun harjoittelun päälle. Se ei mitenkään hidasta tai estä palautumista tai kuormita elimistöä mutta se tekee liikkeestä koko ajan helpomman ja helpomman.

Otetaan esimerkiksi leuanveto. Sen sijaan että treenaat leuanvetoa pari kertaa viikossa kuntosalilla voisit pultata tangon olohuoneeseen ja vedellä leukoja aina kun kävelet tangon ohi ja todennäköisesti liike muuttuu hyvin nopeasti paljon helpommaksi - tai oikeammin sinä ja lihaksistosi muuttuu paremmaksi - huomattavasti nopeammin.

Mitä siinä vielä ihmettelet, lähde vetämään!

Siinä vaiheessa kun varsinaisia harjoituksia tehdään useita päivässä, on ne sitten juoksulenkkejä tai punttia tai mitä tahansa, niin harjoittelua pitää suunnitella hyvin tarkasti jotta isosta harjoitusmäärästä on todella hyötyä. Tässä ajattelemassani treenin ja arkiliikunnan välimuodossa yksittäinen harjoitus on niin lyhyt että se on tässä mielessä täysin turvallista.

Tein eilen noita viiden punnerruksen sarjoja useampia. Sillä aikaa kun tein päivällistä. Ennen iltapalaa, iltapalan jälkeen. Ennen hampaiden pesua, hampaiden pesun jälkeen jne. Varmasti ainakin kymmenen kertaa. Lähes huomaamatta ilman sen kummempaa vaivaa tein ainakin 50 etunojapunnerrusta. Ja jos tuon setin tekisi joka päivä niin se olisi taas kuukaudessa... 1500 punnerrusta kaiken muun harjoittelun päälle.

Viisi toistoa ei tuollaista liikettä tunnu miltään joten ehkä kohta voisi kokeilla kymmentä. Sitten viittätoista tai mitä tahansa. En tiedä miten pitkälle tätä kannattaa suunnitella tai toistoja laskea jotta se ei muutu varsinaiseksi suunnitelluksi harjoituskerraksi. Tarkoitus on että tätä liikuntaa ei kirjata mihinkään tilastoihin ylös tai oikeastaan edes mielletä harjoitteluksi.

Ultra-atleetti David Goggins 2011 vedetyn leuan jälkeen. Veikkaan että kaverilla on tanko himassa!

Liikunnan välitilassa toimiminen on selvästi ollut mulla aiemmin hyvin vähäistä. Voisin testata tätä metodia vielä tarkemmin marraskuussa, 30 päivää on jo kohtuullinen aika nähdä ja kokea miten paljon joku liike muuttuu helpommaksi. Niin tai siis minä muutun paremmaksi ;)

2 kommenttia:

  1. Mulla on ollut aiemmin useammankin kerran samantyyppisiä suunnitelmia; joka toinen päivä lankku, joka päivä muutama punnerrus jne. Ne ovat kaikki kaatuneet omaan laiskuuteen, mukavuudenhaluun tai ihan vain unohdukseen. Pidän siis ideaa hyvänä, mutta itse en ole onnistunut toteutuksessa. Lisäksi tietyn tyyppiset ihmiset (niin kuin esim. mä) ottavat helposti tällaisista jutuista stressiä. Vaikka tarkoituksena olisi spontaanisti tehdä jotain pientä, sitä alkaa miettimään, että pitää tehdä niin ja niin monta kertaa liikettä x, ja äkkiä homma onkin pakkopullaa. Sä olet paljon lungimpi tyyppi, joten sulla ei varmaan tuollaista tule! Seuraan mielenkiinnolla, miten homma etenee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on juuri se haaste tässä, harjoittelu ilman että se muuttuisi varsinaiseksi harjoitukseksi. Ehkä ne parhaat keinot on se että tätä ei todellakaan kirjata mihinkään harjoituspäiväkirjaan tai muutenkaan lasketa sitä tekeekö päivän aikana yhden vitosen vai kymmenen viiden toiston sarjaa.

      Poista