keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Loukkaantumisten aatelia.

Toisille meistä tuntuu sattuvan ja tapahtuvan, joko on aina jalka tai käsi paketissa tai on muuten jatkuvasti toipumassa jostain erikoiselta kuulostavasta vahingosta. Itse olen onneksi kärsinyt aika vähän vammoista, älyttömimmätkin läheltä piti-tilanteet - kuten levytangon pudottaminen rinnalta suoraan jalkapöydän päälle - on lopulta ohitettu pelkän säikähdyksen myötä.

Keräsin tähän muutamia loukkaantumisten klassikoita futiskentiltä, tarinoita joita lukiessa ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa:

Norjan maajoukkuepeluri Svein Gröndalen loukkaantui törmättyään 1970-luvulla hirveen - juostessaan metsälenkillä.

Aston Villan Alan Wright oli epäonninen auton ratissa, syynä ei tosin ollut hirvi vaan jalka yksinkertaisesti venähti kun hän kurotti Ferrarinsa kaasupoljinta.

Barnsleyn Darren Barnard puolestaan oli sivussa kentiltä viisi kuukautta rikottuaan polvensa nivelsiteet liukastuttuaan keittönsä lattialle ilmestyneeseen koiranpentunsa pissalammikkoon.

David Battyn akillesjänne vaurioitui kun hänen taapero-ikäinen poikansa törmäsi häneen kolmipyöräisellä.

Useampikin peluri on loukkaantunut yrittäessään noukkia kaukosäädintä käpäliinsä, Rio Ferdinand puolestaan piti jalkoja niin kauan sohvapöydällä että polvi  rusahti rikki hänen yrittäessään nousta.

Moni pelkää lentämistä mutta myös lentokentillä on vaaransa. Hajduk Splitin Milan Rapaic pelleili odotustiloissa boarding passillaan ja tökkäsi sillä itseään silmään. Kauden avaus meni ohi. Vastaavan kohtalonhan koki vuonna 2006 Malmössä pelatessaan Jari Litmanen. Seuran urheilujohtaja Hasse Borg avasi matsin jälkeen limpparipullon nuuskapurkilla ja korkki lensi Kuninkaan silmään. Muistoksi jäi pysyvä silmävamma joka haittasi ajoittain pelaamista koko loppu-uran ajan.

Englannin maajoukkuemaalivahti Chris Woods joutui jäämään pois maaottelusta leikattuaan sormensa auki kynäveitsellä yrittäessään katkaista verkkareidensa kuminauhaa. ManUn maalivahti Alex Stepney kärsi vuonna 1975: hän huusi puolustajille ohjeita niin lujaa että leuka murtui.

Chelsean ykkösveskari Dave Beasant oli sivussa alkukauden 1993-1994, hän oli pudottanut liimanäpeistään salaattikulhon ja yritti "torjua" virheensä laittamalla jalan eteen. Kulho murskautui jalkapöydälle ja mursi isovarpaan. Santiago Canizaresin piti olla Espanjan ykkösmaalivahti vuoden 2002 MM-kisoissa mutta hän teki beasantit ja pudotti kylppärissä lasisen after shave-pullon jalkapöytänsä päälle. Kisat olivat paketissa ennen kuin ne ehtivät alkaakaan.

Toki itse pelikentälläkin piilee valtavasti vaaroja. Helmikuussa 2006 Evertonin Richard Wright loukkasi nilkkansa kompastuttuaan maalin edessä olleeseen kylttiin jossa luki "MAALI POIS KÄYTÖSTÄ".

Maalin tekeminen on mahtava asia mutta joskus siinäkin voi käydä huonosti. Torquayn Jim McNichol teki kauden viimeisessä, tärkeässä ottelussa kavennusosuman jota innostui juhlimaan villisti. Työvuorossa ollut poliisikoira luuli McNicholin käytöstä uhkaavaksi ja puri tähän 17 tikkiä vaatineen haavan. Kalabaliikkiin kului paljon aikaa ja lopulta erotuomarin antamalla pitkällä lisäajalla joukkue tasoitti matsin ja Torquay säilytti sarjapaikkansa.

Joulukuussa 2004 Sveitsin liigassa Paulo Diogo juhli osumaansa hyppäämällä maalin takana olleeseen verkkoaitaan, sormus tarttui kiinni ja puolet sormesta repeytyi irti hänen pompattuaan aidalta alas. Tällaisten tapausten pelossa tuomarit ovatkin yleensä tarkkana ja kaikki korut ovat otteluissa kiellettyjä. Kotimaan kentillä KTP:n Babatunde Wusu oli syyskuussa pois tärkeästä SJK-matsista kun tuomari kielsi pelaamisen sormuksen kanssa vaikka se oli teipattu piiloon. Sormusta ei nimittäin pystytty ottamaan poiskaan koska sormi oli vääntynyt treeneissä ja turvonnut.

Vaihtopenkilläkään ei aina ole turvassa, Arsenalin Perry Groves hyppäsi juhlimaan maalia, löi päänsä vaihtoaition kattoon ja putosi tajuttomana maahan.

Kausi voi olla siis paketissa monellakin eri tavalla. Jos siis mietit että olet harvinaisen tohelo ja epäonninen yksilö niin huomaathan että kohtalotovereita riittää.

Lähteinä näihin tarinoihin käytin FutisForumin legendaarista keskustelua vuodelta 2006 - jossa puolestaan käytettiin lähteinä ennen kaikkea brittilehtien kuten Guardianin ja Telegraphin artikkeleita. Osan jutuista kaivoin oman mieleni sopukoista.

4 kommenttia:

  1. Hillitön :) Kiitos tästä naurukimarasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on kohtuullisen koomisia vaikka kohteita ei varmaan olekaan naurattanut kun vahinko on tapahtunut :D

      Pakettisi muuten saapui pari päivää sitten, näyttää todella hyvältä enkä malta odottaa tulevia polkupitkiksiä ja tositestejä. Kiitos erittäin paljon!

      Poista
    2. Anteeksi pitkä toimitusaika. Se jäi työpöytäkaaokseni jalkoihin (kirjaimellisesti) ja löytyi kun tein suurraivauksen.

      Kannattanee pestä se hyvin ennen ensimmäistä käyttöä. Saattaa olla, että naapureiden rakennuspölyä löytyy senkin uumenista. Säilytin sitä kylppärissä, jonne rakennuspöly laskeutui hormia pitkin. Ihmettelin aikani, miksi kylppärin peittää vaalea pölykerros vaikka kuinka pyyhin ja jynssään.

      Poista
    3. Mutta entäs jos rakennuspölyssä on tärkeitä hivenaineita raudasta kalkkiin ja tämä salainen "ainesosa" juoksurepussa siivittääkin mut entistä kevyempiin askeliin?! :o

      Poista