maanantai 24. elokuuta 2015

Vihdoin kunnon treeniviikko ja 700 km mittariin.

Kesän mittaan olen sovittanut harjoitteluani muun elämän ehdoilla ja jättänyt usein yhden treenin kokonaan tekemättä. Normaaleja viiden harjoituspäivän viikkoja oli viimeksi heinäkuun puolessa välissä mutta viime viikolla pääsin jälleen sellaisen herkun makuun.

Maanantaina juoksin reippaan seiskan, tiistaina kävin kaverin kanssa juoksemassa rennon kevyesti 13 kilometriä. Keskiviikkona oli painonnostotreenit ja torstaina juoksin rennosti seitsemän kilsaa.

Perjantaina kävin pitkästä aikaa kuntosalilla tekemässä oman voimaharjoituksen. Vaikka kuinka treenaan läpi vuoden säännöllisesti niin kesä tosiaan nyt vaikutti näin että tällaisia erikoisia taukoja tuli monellakin tapaa. Edellisestä omatoimisesta salitreenistä kun oli kulunut aikaa peräti kolme viikkoa.

Tauko näkyi tuntumassa, erityisen hyvin tuntuman puute tuli esiin kun koitin ottaa parissa liikkeessä lähellä maksimia olevia sarjapainoja. Panostaessani viime aikoina lähinnä juoksuun oli voimatasot tulleet alaspäin muutamassa viikossa noin 10-20 prossaa. Ehjillä harjoitusviikoilla ne myös nousee saman verran parissa viikossa joten asia ei harmita yhtään. Keskiviikkoillan painonnostotreenien lukemattomat syväkyykyt tuntui vielä perjantaina aamulla joten lihastenkin pitää taas tottua paremmin voimaharjoitteluun jotta ei tarvitse jumisena alkaa kyykkäämään ja liikuttelemaan rautoja.

Harjoitusviikko oli kuormitukseltaan keskitasoa, nyt kun pyrin juoksemaan 3 x 10-15 km kevyesti joka viikko niin erittäin kovia viikkoja ei oikeastaan saa kasaan. Ens viikolla voisin ottaa enemmän tehoja irti myös juoksussa kun määrää tulee yksittäisillä pitkiksillä kuin itsestään ja säännöllinen perusjunnaus jää pois. Nyt elokuun loppuun asti menen näillä kevyillä reiluilla kympin lenkeillä, tänään onkin jo takana 13 kilsan siivu ja matkamittari näyttää tälle vuodelle 708 kilometriä.

Viikonloppuna tuli palauteltua kaikessa rauhassa, lauantaina ohjelmassa oli vähän fillarointia ja ulkoilua pojan kanssa ja ilta sirkuksessa. Eilen sunnuntaina oli yksi kesän kuumimmista päivistä ja oltiinkin uimassa, itse asiassa kahdessa eri paikassa. Oltiin ekalla järvellä hypitty liaaneilla veteen, sukelleltu ja uitu ja lähdössä kotiin kun kaverit soittelivat matkalta toiselle järvelle ja lähdettiin sinne jatkoille.

Tottakai on tullut penkkiurheiltuakin, samaan aikaan starttasivat yleisurheilun MM-kisat ja Espanjan ympäriajo. Erittäin mielenkiintoinen MM-maraton oli pakko katsella kokonaan - tosin vasta sunnuntaina digiboksilta sillä nykyään ei mitenkään jaksa valvoa yöllä urheilun takia. Voin valvoa urheilun takia jos olen itse mukana, vaikka jossain yöllä käytävässä kisassa ;) Maratonilla riitti kyllä tapahtumia mukavasti eikä ollut mitenkään tylsä skaba kun italialaiset koittivat omaa ratkaisuaan, Lesothon mies heitti harakirin ja lopulta Eritreaan lähti historiallinen kulta. Henaattori Manninenkin hoiti oman leiviskänsä äärimmäisen hankalissa oloissa loistavasti, iso osa juoksijoista kun ei maaliin asti edes selviytynyt.

Suomalaisten skabat ovat muutenkin sujuneet mainiosti ja tuntuu että suuri yleisökin alkaa tajuamaan että kansainvälisessä huippu-urheilussa näkee kovia suorituksia muutenkin kuin vain seuraamalla mitaleja ja mestaruuksia. Moukarissa maailmanlistan sijoilla 34. ja 49. olleet David Söderberg ja Tuomas Seppälä paiskoivat finaalissa kymmenen parhaan joukkoon ja Minna Nikkanen selviytyi seipään finaaliin lähes puhtaalla pöytäkirjalla. Yleisurheilussa taso alkaa olla jo melkein kaikissa lajeissa erittäin laaja, esimerkiksi huippukeihäänheittäjiä tuli ennen vain muutamista maista, tänä vuonna yli 80 metrisiä on heittänyt yli 50 eri maan kilpailijat kaikista maanosista. Kymmenessä vuodessa tapahtunut muutos on valtava, tsekkasin äsken vanhoista tilastoista että Ateenan olympialaisissa 2004 ja Helsingin MM-kisoissa 2005 finalisteista yhdeksän oli meiltä Suomesta tai  naapurimaista :D Euroopan ulkopuolisia heittäjiä oli silloin finaaleissa yksi tai kaksi ja nämä jäivät käytännössä aina kymmenen parhaan ulkopuolelle.

Oma yleisurheilukauteni starttasi viime viikolla syksyn ekoissa Hippo-kisoissa - huoltajan roolissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti