keskiviikko 12. elokuuta 2015

Painonnostoa, koulua ja painonnostokoulua.

Viime päivinä on riittänyt sen verran paljon mielenkiintoista tekemistä ettei enää ole riittänyt aikaa kirjoittaa siitä. Jotkut jutut ovat olleet niin erikoisia ja siistejä että niille voisi lohkaista ihan oman kirjoituksensakin tulevina päivinä.

Lähdetään tällä kertaa liikkeelle viime lauantaista jolloin meidän seura järjesti erittäin tasokkaan painonnoston kutsukilpailun. Mukana oli maailman kärkeä edustava ulkomainen nostajavieras, Suomen kaksi parasta naisnostajaa sekä harvalukuiselle suomalaisten 200-kilon työntäjien listalle kuuluva kaveri. Mukana oli myös SM-tason nostajia niin meidän seurasta kuin muualtakin.


Kisapaikka oli poikkeuksellinen, marketin urheiluosasto. Kisa käytiin siellä myös viime vuonna joten seuran aktiiveilla oli jo kokemusta siitä miten lavan rakentaminen ja käytännön asiat hoituu. Vuodessa oli tapahtunut paljon, viime kesänä olin kisoissa katsojana muiden joukossa, nyt olin rakentamassa kisapaikkaa ja roudaamassa tavaraa jo aamusta asti, punnitsin miesnostajat ja toimin kilpailussa tuomarina. Päivän haastavin urakka oli kuitenkin tuon taustalla näkyvän lakanan keskellä olevan kisatunnuksen teippaaminen kuntoon :D

Yleisöä oli paljon ja tunnelma oli tosi hyvä, niin nuoremmat junnut kuin mestarinostajatkin saivat arvoisensa kannustuksen ja aplodit. Naisnostajia oli 5, miehiä 12. Iso osa naisten ekoista tempauksista epäonnistui ja vaikutti siltä että moni olisi kesäterässä ja pummeja tulisi paljon. Onneksi rytmi alkoi löytymään ja parin tunnin kisarupeaman aikana nähtiin paljon todella hienoja suorituksia.

Anna Everi työnsi uuden 63-kiloisten suomenennätyksen, 109 kiloa. Jo ensimmäisen työnnön rinnallevedossa näytti että voimatasot ovat ihan eri tasolla kuin vaikkapa kevään EM-kisoissa tai muissa viime aikojen kisoissa. Rivet olivat täydellistä paperia ja tanko tuli rinnalle kuin itsestään. Lupaa erittäin hyvää jatkoa ajatellen, lisäkilot työnnössä ovat vain ajan kysymys. Toivottavasti niitä tulee myös tempauksessa, 200 maaginen yhteistulos olisi ihan ulottuvilla. Meri Ilmarisella tempaus oli hukassa ja hän jäi siinä ilman tulosta. Miesten kisassa suurin mielenkiinto kohdistui Viron Mart Seimiin, hän otti viime vuonna työnnössä EM-kisoissa pronssia ja syksyn MM-kisoissa neljännen sijan. Sen jälkeen tuli pari leikkausta, selästä mm. poistettiin iso kasvain ja kilpailutaukoa kertyi näihin skaboihin asti. Tuo tauko ei juurikaan näkynyt, Seim otti erittäin varmoja nostoja. Tempaus 170 kiloa ja työntö 225 kiloa ovat sellaisia rautoja ettei niitä Suomessa ole nähty - ainakaan suomalaisten nostamina. Seim näytti erinomaisesti miten ison kaverin ei todellakaan tarvitse olla hidas tai kankea.

Tulostaso oli muutenkin hyvä, moni omaa kuntoaan epäillyt olikin lopulta vedossa ja liuta seurakavereitani venyi hienoihin ennätyksiinsä. Tulee aina hyvä mieli kun saa näyttää vihreää valoa teknisesti mainiolle nostolle jolla nostajan tulostaso siirtyy uusiin lukemiin.

Kisasta löytyy hieno kuvagalleria osoitteessa http://www.urheilusuomi.com/pori/galleria.asp?galleriaid=3481 ja kaikki nostot on myös youtubessa osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=qjBxAf0Jcdc . Esimerkiksi Annan ennätystyöntö lävähtää ruutuihin kohdassa 1:17 ja Seimin 225 kilon työntö kohdassa 2:06. Volumea on syytä pitää matalalla, nettilähetyksen mikitys ei oikein kestä infernaalista äänimaisemaa ;)

Samalla kun painonnoston syyskausi alkoi kisarintamalla niin myös meidän seuran harjoitusvuorot alkoivat kesälomien jälkeen. Mentiin pojan kanssa salille heti maanantaina kun se aukesi ja niin vain superjunnu oli täynnä tarmoa ja kolisteli rautoja peräti puolentoista tunnin verran. Nyt kun käytössä on Ranskasta tilaamani 2.5 kilon lasten harjoitustanko niin touhuun on tullut ihan uutta draivia kun kiekkoja saa lisätä joka nostoon. Onhan siinä ihan eri fiilis kun saa vaihdella levypainoja nostojen välissä sen sijaan että tanko olisi jo valmiiksi liian raskas. Lasten painonnostokoulu starttaa virallisesti vasta syyskuun puolessavälissä mutta sovittiin että käydään treenailemassa pari kertaa viikossa jo ennen sitä.


Olin mukana lasten painonnostokoulun ohjaajana jo keväällä ja syksyn myötä noita hommia olisi enemmänkin tarjolla. Oma kokemukseni lajista on edelleen kovin vajavainen mutta toki autan jos vain voin. Suurin haaste on löytää oikea tapa korjata virheellistä tekniikkaa, kun yhdessä suorituksessa on kymmeniä osasia jotka voivat mennä oikein tai väärin niin millaisella painotuksella pitäisi kehua hyvistä suoritteista ja miten tarkkaan keskittyä niihin virheisiin? Sen enempää aloittelevaa aikuista kuin lastakaan ei tietenkään pidä lannistaa luettelemalla noston jälkeen kahdeksaa väärää suoritustekniikkaa vaan pitäisi löytää se oleellinen ydin johon huomiota kiinnittämällä voisi kehittää harjoittelua turvallisemmaksi ja nostoja varmemmiksi.


Vaikka lasten punttikoulu starttaakin vasta myöhemmin syksyllä niin koulun alkamisen keskellä tässä on silti oltu. Elokuun ekasta päivästä lähtien on laskettu montako yötä vielä pitää odottaa että pääsee kouluun ja vihdoin eilen poika aloitti koulutaipaleensa ekaluokkalaisena. Se meni paremmin kuin hyvin, minkäänlaista jännitystä ei ollut vaan koko kesän jatkunut innostunut odotus jatkui ihan loppuun asti. Toivottavasti innostus säilyy :)

Iskällä puolestaan alkaa tänään kesäloman jälkeen oma aikuisten painonnostokoulu. Innostusta riittää, toivottavasti myös kehitystä tulee. Mulla on kesäkauden omatoimisista treeneistä jäänyt hyvä fiilis mutta varmasti aika hukassa olen taas kun mennään kunnollisiin nostosuorituksiin. Onneksi innostusta löytyy multakin yhtä paljon kuin ekaluokkalaiselta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti