tiistai 15. huhtikuuta 2014

116 kilometriä kahdessa viikossa ja huippusoutu.

Kevään teema eli juoksulenkkien nostaminen pituuden osalta uudelle tasolle on jatkunut. Asetin itselleni tavoitteeksi juosta huhtikuussa 175 kilometriä, kahden ekan viikon aikana satanen ja kuun kahden viimeisen viikon aikana 75 kilometriä. Olen aika reilusti edellä tuota tavoitetta.


Kahden viikon aikana mittariin on kertynyt 116 kilometriä. Lenkkejä on ollut kahdeksan joten keskimääräinen taival on ollut 14.5 kilometriä. Vauhti on ollut kevyttä pk-hölkkää, varmaankin noin 6.30-7.00min kilometrejä. En ole ihan varma kun reittien pituudet olen arvioinut suunnilleen kilometrin tarkkuudella enkä kelloakaan ole pahemmin katsellut :)

Sunnuntaina juoksin 17 kilometriä, eilen maanantaina myös 17km joskin eri reitillä ja tänään 7 kilometriä. Kolmessa päivässä kilsoja kertyi 41. Tarkoitus oli tassutella noin 50km mutta oikean jalan nilkan ja jalkapöydän välinen alue oli hieman arka enkä ottanut mitään riskejä, lyhensin suunniteltua lenkkiä noin puolella. Ei riskejä! Se teema jatkuu harjoittelussani edelleen vahvasti.

Mitä ilmeisimmin tuo kohta kipeytyi eilen, taisin sitoa juoksukenkien nauhat vähän liian tiukkaan. Kun kilometrejä tulee yhtäkkiä peräkkäisinä päivinä paljon, jalat turpoavat ja se asettaa lisää haasteita tossujen kiristämiselle. Liian tiukka solmu on ehdottomasti huono juttu mutta niin voi olla myös liian löysälle jätetyt nauhat. Mun piti illalla laittaa jotain linimenttiä tohon kohtaan mutta unohdin koko jutun kun kipua ei tuntunut enää lenkin jälkeen.. Näiden juttujen kanssa pitää olla jatkossa tosi tarkka. Kirjoitinkin tänään heti lenkin jälkeen kipukohdan ylös niin voin laittaa siihen vaikka tiger balmia kotona eikä se taas unohdu. Lihaksista ja nivelistä on pakko pitää täydellä tarkkuudella huolta jos meinaa jatkaa tätä tahtia ja vielä kiristääkin etenemistä.

En ole koskaan juossut yli 200 kilometriä kuukaudessa, vanha ennätys taitaa olla noin 150km, mutta se saattaa hyvinkin mennä rikki nyt huhtikuussa :)

Mietin jo että onko jatkuva hitaiden pk-lenkkien hinkkaaminen tunnista toiseen vienyt vauhtikestävyyden mutta ilmeisesti ei. Vedin perjantaina salilla parin kuukauden tauon jälkeen 2000 metrin maksimisoudun kympillä ja kello pysähtyi lopulta aikaan 7:47:1. Vanha ennätys parani vajaalla sekunnilla :) Vähän harmitti ettei kello stopannut vaikka aikaan 7:46:9 niin olisi päässyt uudelle sekuntiluvulle mutta hyvä näinkin. Ennätys on aina ennätys.

Olen huomannut että noihin koviin soutuvetoihin ja tuloskehitykseen vaikuttaa ennen kaikkea kolme asiaa.

1) Taktiikka / tekniikka. Aiemmin tuli vedettyä aika tiuhaan tahtiin, nyt otan selvästi kovempia ja pidempiä vetoja rauhallisemmalla temmolla. Syke pysyy paljon paremmin hallinnassa eikä loppumatkasta muodostu eloonjäämiskamppailua vaikka vetäisikin täysillä. Ajat ovat vähintään yhtä hyviä tai jopa parempia kuin tiukalla tahdilla.

2) Voiman kasvu. Painonnostoliikkeet, tempauksen vetovaihe ja rinnalleveto, ovat kehittäneet selvästi vetävien lihasten voimatasoja, samoin maastaveto. Kyykyillä on saatu tehoa jalkoihin. Kaikki nämä parantavat mahdollisuuksia ottaa kymppisäädöllä voimakkaita vetoja tehokkaasti pitkään. Soudun vedossa on hyvin paljon samaa kuin em. liikkeiden vetovaiheessa.

3) Parantunut hapenottokyky ja kestävyys. Päivittäiset noin kahden tunnin juoksulenkit tehdään hyvin maltillisella vauhdilla ja teholla (täysin päinvastaisesti verrattuna koviin soutuihin) mutta vaikka ne eivät varsinaisesti vauhtikestävyyttä parannakaan niin on selvää että niillä on positiivinen vaikutus jaksamiseen kun takana on vajaan tunnin voimaharjoitus ja istun conceptin penkille. Kestävyysurheilijan sydän kasvaa säännöllisen harjoittelun myötä jopa kymmeniä prosentteja ja sydän pystyy jokaisella lyönnillä pumppaamaan merkittävästi enemmän verta, näin sykkeet myös kovissa harjoituksissa pysyvät paremmin hallinnassa.

Kun juoksuharjoittelu on näin yksipuolista, soudun tyyppinen tehoharjoittelu tuo sitä monipuolisuutta joka hyvään kehitykseen tarvitaan. Nyt kun saliharjoittelua on ohjelmassa vähemmän, soutuvetoja tulee ehkä vain pari kertaa kuukaudessa kun aiemmin tein niitä viikoittain. Siitä huolimatta uskon että tulokset ovat jatkuvasti parempia ja esimerkiksi tuolla 2000 metrin matkalla pystyn saavuttamaan perustason jolla tulokset ovat aina alle 7:50, huippuiskussa jopa alle 7:40.

2 kommenttia:

 1. Huikeita kilometrejä, hyvä Mika!

  Lokakuussa kun itse juoksin ennätyskilometrejä, niin yritin olla tosi tarkka kehonhuollon kanssa, ja jos lenkin alkuun vaikka kengän nauhoitus tuntui liian löysältä tai tiukalta, korjasin tilanteen heti enkä vasta parin kilometrin päästä. Nuo on sellaisia juttuja, joista alkaa helposti luistaa, joten hyvä, että olet tarkkana. :)

  Tsemppiä treeneihin, eiköhän se ennätyskuukausi sieltä tule!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, juoksin ihan liian pitkään tiukoilla nauhoilla ennen kuin sidoin ne löysemmin. Toivotaan että ennätykset paukkuu :)

   Poista