perjantai 23. elokuuta 2013

Parhaat ruuat tekee parhaat treenit.

Salaatit on ehkä maailman parasta ruokaa. Ravinteikasta, raikasta, oikean ruuan makuista. Miljoona erilaista variaatiota jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen.

Salaatteja on tullut tänäkin kesänä syötyä paljon, niin kuin tosin kaikkina muinakin vuodenaikoina. Salaatteja syövät ihmiset voisi jakaa muutamiin eri kategorioihin:

- Pienen budjetin salaatinsyöjä. Tarkistaa kaupasta mikä on tarjouksessa ja rohmuaa ostoskoriin kaikki viimeisen päivän alennustuotteet jotka hyödyntää salaatissa.
- Ison budjetin salaatinsyöjä. Päinvastainen ruokailija jonka salaatissa vain taivas on rajana, macadamia-pähkinät ja goji-marjat, luomuna tietysti, löytyy salaatista kuin salaatista runsaina kekoina.
- Kaloreita välttelevä salaatinsyöjä. Selailee Finelin listoja vähäkalorisista raaka-aineista ja loihtii painoa pudottavaa mutta törkeän maukasta mussutettavaa.
- Kaloreita ahmiva salaatinsyöjä. Kippaa jokaiseen salaattiannokseen kupillisen suolattuja ja paahdettuja pähkinöitä ja lotraa öljyjen kanssa. Salaatit syödään tavallisen lautasen sijaan usean litran vetoisesta kulhosta.
- Kausisalaatinsyöjä. Syö salaatteja just tämän hetken paikallisista raaka-aineista, esimerkiksi juuri nyt salaattiin voi päätyä mitä tahansa mansikoista omenoihin ja marjoista sieniin.

Itse olen sekoitus pienen budjetin salaatinsyöjää, kaloreiden ahmijaa ja kausisalaatinsyöjää.

Usein saan inspiraation salaattiin katselemalla vihannesosaston tarjouksia tai pyörimällä hyllyssä jossa on -30% tai -50% tarroilla varustettuja elintarvikkeita.


Esimerkiksi tämä salaatti syntyi parin tarjouksen pohjalta. Viimeisen myyntipäivän kinkkupakettia ei ehdi mussuttaa voileipien kanssa mutta salaattiin suikaloituna esimerkiksi tuo paahtokinkku istui erinomaisesti, samoin alennuksessa ollut suolapähkinä/marja-sekoitus. 100 grammassa tuollaista kinkkua on 113 kaloria ja 18 grammaa proteiinia joten sen kanssa saa tehtyä sopivan kevyen mutta ruokaisan mätön. Muut ainesosat tuossa on jääsalaatti ja kurkku. 


Tässä on aikalailla sama pohja, salaattia, kurkkua, tota pähkinämarjasekoitusta. Tähtiroolissa paistettu lohimedaljonki. Kirsikkatomaatit vielä päälle niin vesi herahtaa kielelle pelkästä kuvan katselemisesta.


300 gramman kinkkupaketti oli taas tarjouksessa, jaoin sen sekä pussillisen jääsalaattia kahtia ja tein kaksi salaattia, lounaaksi ja päivälliseksi. Pähkinämarjasekoitus taisi loppua koska tossa näyttäisi olevan pelkkää suolapähkinää. Niin ja fetaa. Oli muuten juuri niin suolaista kuin kuulostaakin, tuo olisi ehdottomasti kaivannut jotain raikasta vivahdetta kuten hedelmää, ehkä melonia tai ananasta, tai vaikkapa mansikkaa sekaan. 

Salaateista on tosiaan moneksi. Loputon määrä erilaisia kasvisten, vihannesten, hedelmien, marjojen, lihan, kalan, äyriäisten - ihan minkä tahansa yhdistelmiä. Itse en käytä mitään kastikkeita tai öljyjä, hyvien raaka-aineiden maku on niin hieno että haluan maistaa ne just sellaisina ilman mitään ylimääräistä joka voisi peitota ne. Noi minunkin tekemäni salaatit on aika kevyitä riippuen siitä paljonko laittaa jotain fetaa, pähkinää tai lihaa sekaan.


Salaattien lisäksi kaupasta tulee usein ostettua tämän tyyppinen kasa. Useampi paketti rahkaa ja raejuustoa, tarjouksessa olevia proteiinipatukoita. Geelejä testailen maratonia varten. Tattarihiutaleista teen joka aamu puuron jonka syön hillon ja/tai marjojen kera. Viime aikoina on ollut tyrniä puuron päällä, saatiin tuliaisia Pirkanmaalta, siellä ne olivat olleet jo kypsiä!


Tämä ei ole mikään vadelmamelba vaan kumosin lautaselle rahkapurkin ja kaadoin vähän kuningatarjugurttia ja tyrnejä päälle. TÄYDELLISTÄ!


Omenatkin kypsyy kohisten ja niitä saadaan sukulaisilta ämpäreittäin. Melkein joka ilta heitän uuniin satsin siirapilla päällystettyjä omenoita. Tyrnejä oli vielä vähän jäljellä joten laitoin niitä uuniomenoidenkin päälle kun olivat jäähtymässä. Oisko hyvää? No todellakin!


Syksy on kyllä todellista super-aikaa kun moni sesonki on täydessä käynnissä. Nahkiaisten pyynti alkoi viime viikolla ja päätin tiistaina että niitähän on saatava ja sassiin! Torilla olivat kuitenkin jo myyneet kaikki loppuun aamupäivän aikana joten soitin naapurikaupungin nahkiaispaistamoon, varmistin tilanteen ja lähdettiin pojan kanssa hakemaan syksyn ekoja ympyräsuisia.


Vähän paremmat leikkipuistoeväät! Nämä kaverit paistettiin leppähaloilla avotulella vuosikymmeniä vanhan perinteen mukaisesti ja olivat vielä puistossakin lämpimiä. Pieni nahkianen pikkujätkälle ja isompi nahkiainen iskälle.

Tykkään kalasta mutta en pidä ruodoista enkä esimerkiksi osaa fileroida kalaa - pitäisi varmasti opetella. Nahkiainen on siitä helppo syötävä että se syödään kokonaan eikä jäljellä jää muuta kuin käärepaperi.


Loppuun vielä fiilistelyä eiliseltä...

Meidän on pitänyt mennä koko kesä telttailemaan mutta aina on ollut jotain, joko muita kiireitä tai sateisia ilmoja. Nyt kuitenkin pakattiin tavarat autoon ja lähdettiin paikalliselle leirintäalueelle. Loppukesän arkipäivä, koulut ovat jo alkaneet, varmasti rauhallinen ja loistava ajankohta? 

No niin mekin luultiin. Leirintään sisäänkirjoittautuessa paikalle alkoi saapumaan bemareita lähes jonossa. Täällä oli alkamassa joku koko loppuviikon kestävä autokokoontuminen! Satoja brömistelijöitä Suomesta ja ulkomailta! Vastaanoton mimmi kysyi että halutaanko silti jäädä, no tottakai, eiköhän me selvitä. Autojengi pesi kiesejään asuntoautojen vesipisteellä keskiyöhön ja hulinoivat aamuviiteen enkä kyllä hirveästi nukkunut, poika onneksi uinui kuin tukki. Tosin kerran yöllä heräsi käymään pissalla ja hämmästeli tähtitaivasta :-)

Tavallinen telttailukin on siis jonkinlainen seikkailu kun me ollaan kyseessä! Uskomatonta miten tämäkin oli mahdollista kun koko kesän on kytätty rauhallista ajankohtaa..


Päivälliseksi trangialla lämmitettyä kasvishernekeittoa ja iltapalaksi tietysti makkaraa.

Näillä eväillä ja fiiliksillä jaksaa kyllä treenata!

6 kommenttia:

  1. Hirvee nälkä tulee kun tämmösiä lukee. Mää tykkään kans salaateista, mitä milloinkin sinne tulee laitettua.

    Nahkiaista tekis mieli maistaa. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nahkiaiset on kyllä hyviä, harmi että niitä saa niin heikosti muualla kuin länsirannikolla. Mitään säilykkeitä en ite ostaisi vaan pitää syödä just lämpimänä melkein suoraan paistoritilältä.

      Oiskohan Tammelan torilla?

      Poista
  2. Mä kanssa pidän salaateista(oikeastaan ei ole sapuskalajia josta en...). Just iltapalaksi vedettiin perheen kiinteäruokaikäisten kanssa mungpapu-feta-fusilli-tuorepapu-tomaatti-hässäkkäsalaattosta. Taas jaksaa nukkua.
    Tykkään sellaisista "märistä" salaateista, joihin sekoitan kermaviilimausteseoksen tai maustamattomasta jugurtista soosin. Pysyy hyvin koossa herneet ja muut pikkutavarat sillä tavoin eikä tarvitse erikseen sooseja tai mausteita lisätä.

    Ei tainnut ihan laillista pestä pirssejä vesipisteillä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäis varmaan kokeilla tuota kermaviiliä, se vois kyllä toimia paikassaan.

      Me oltiin ihan varmoja ettei ole ihan luvallista pesua mutta kun käytiin siellä vesipisteellä niin niillä oli siellä kuppi johon laitettiin pesulaput! Hyvin organisoitua touhua, muutenkin jäi hyvä kuva. Keski-ikä näillä harrastajilla oli 18-22v mutta bassot ja poppi eivät raikuneet missään vaiheessa, kumi ei palanut eikä kukaan kiihdytellyt kaasu pohjassa. Omituista.

      Poista
  3. Voi ääh, vähän haikein mielin luin teidän telttailusta, meillä ei taida tänä syksynä onnistua :( Mutta kyllä mekin vielä ehditään, ennemmin tai myöhemmin! :)

    Hahhah, aika paha toi bemarijengin kokoontuminen just tuolloin, kaikki näköjään on mahdollista vaikka kuinka suunnittelis :D

    Salaatit on munkin herkkua olleet koko kesän. Nyt kun ilmat kylmentyneet edes pikkusen, tuntuu että pelkkä salaatti ei enää riitä, vaan joku lämpimä kasvisruoka on enemmän jees.

    Tuo uuniomenavinkki on hyvä, täytyypä joskus kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuniomput on kyllä parasta ja toi on varmaan nopein ja vaivattomin tapa. Arkena pelkän siirapin kanssa ja viikonloppuna sitten vaniljajäätelöä vielä kylkeen :P

      Yöllä tais olla vain 5-10C lämmintä mutta ei tullut kylmä vaikka meillä ei edes ollut makuupusseja vaan iso kasa peittoja ja täkkejä.

      Poista