keskiviikko 28. elokuuta 2013

Fillarikulttuuri nousussa.

Suomi ei oikein tunnu pyöräilymaalta. Meidät tunnetaan huippu-urheilussa hiihtäjistä ja menneiden aikojen kestävyysjuoksijoista mutta maailman huipulle pyöräilijöitä ei ole noussut. Ruotsalaisilla, norjalaisilla ja tanskalaisilla kirkkaimpaan kärkeen nousseita pedaalinpyörittäjiä riittää. Ihan arjessakin pyöräily on erilaista: olen ollut pari kertaa Kööpenhaminassa ja se pyöräilymeininki on jotain ihan utopistista. Viime vuonna meidän hotellihuoneen ikkunasta oli suora näkymän päiväkotiin, ehkä yksi tai kaksi lasta tuotiin aamulla autolla - kaikki muut erilaisilla pyörän ja kuljetuskärryn yhdistelmillä! Suomalainen pyöräilykulttuuri on hieman kärjistetysti tarkoittanut sitä että ne joilla ei ole ajokorttia polkevat pyörällä työ- ja kauppamatkat.


Viime vuosina kehitys on kuitenkin mennyt mun mielestä isoin harppauksin eteenpäin ja veturina on toiminut tutusti pääkaupunkiseutu - enkä tarkoita nyt vain hipstereitä fixeineen.

Kaikki kolme merkittävintä pyöräilykilpailua ovat saaneet oman vastineensa: Giro d'Espoo ajetaan toukokuussa, Vuelta Vantaa heinäkuussa ja Tour de Helsinki ensi sunnuntaina 1. syyskuuta. Nuo ovat hienoja tapahtumia joihin aloittelijatkin ovat tervetulleita. Isossa ryhmässä ajamista ja peesaamista kannattaa kuitenkin harjoitella, monissa kaupungeissa järjestetään viikoittain yhteislenkkejä joihin kaikki ovat tervetulleita mukaan opettelemaan maantiepyöräilyn sääntöjä ja etikettiä. Oma ja muiden turvallisuus on niiden taitamisesta kiinni joten näihin juttuihin on syytä keskittyä ihan huolella. Yhteislenkeistä löytyy tietoa mm. Fillarikalenterista.


Niin kuin tästä viime vuosien isojen kisojen kohokohtia kokoavasta youtube-videosta käy ilmi niin pyöräily on vauhdikas ja myös vaarallinen laji. Varusteiden on syytä olla kunnossa, vaikka tämänkin videon kasat näyttävät välillä hyvinkin karmeilta niin onneksi vain harvoin sattuu haavoja ja ruhjeita pahempaa. Tuntuu hullulta että vielä 2000-luvun alussa ajettiin näitä kisoja ilman kypärää! Nyt maantiepyöräily ilman kypärää tuntuu yhtä vähä-älyiseltä kuin lenkkeily farkuissa ja puukengissä.

Tällä viikolla järjestetään Tour de Helsingin ohella myös Bicycle Film Festival Helsinki 2013. Se on kansainvälinen pyöräilyaiheisten lyhytelokuvien festivaali joka kiertää maailman parikymmentä suurinta kaupunkia ja on nyt toista kertaa Helsingin Bio Rexissä. Ohjelmisto ja lisätiedot tapahtuman kotisivuilta.


Fillarointi voi olla mitä tahansa maastopyöräilystä temppuiluun ja leppoisasta mummopyörällä fiilistelystä satojen kilometrien lenkkeihin. Nyt on vielä muutama kesäisen lämmin ja aurinkoinen päivä joten ei muuta kuin pyörä alle, pedaalit surraamaan fiiliksen mukaan ja nauttimaan todellisesta tankotanssista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti