torstai 15. elokuuta 2013

Kesän kotimainen juoksukohokohta alkaa ihan just kohta.

Juoksua siellä, juoksua täällä. Tapahtumia on paljon ja maailman parhaat yu-matkojen juoksijat pitävät tällä hetkellä majaansa Moskovassa. Itse olen seurannut erään tapahtuman järjestelyjä ja juoksijoiden valmistautumista jo viime talvesta asti. Kyseessä ei ole HCM vaikka sinne taas monet matkaavat. Tämä skaba starttaa huomenna perjantaina 16.8. Turun linnasta.Kyseessä on ensimmäistä kertaa järjestettävä Oxroadultra - Härkätien ultrajuoksu. Tasan sata mailia Turusta Hämeenlinnaan legendaarista Hämeen Härkätietä pitkin, Varsinais-Suomesta Kanta-Hämeeseen. Mielestäni sana "legendaarinen" sopii Härkätielle hyvin, sitä on kuljettu 800-luvulta lähtien!

Juoksijat kokoontuvat perjantai-iltana Turun linnaan josta lähdetään juoksemaan prologi-osuus hevosvaljakon perässä Tuomiokirkolle. Siellä juoksijat siirtyvät linja-autoon joka kuljettaa viralliselle starttipaikalle Liedon keskustaan, näin reitti on saatu tismalleen sadan mailin mittaiseksi. Lähtö Liedosta on klo 22.

Tämä on käsittääkseni ensimmäinen sadan mailin kilpailu Suomessa ja myös koko Euroopassa ne ovat harvinaisia. Muutenkin ultrajuoksut joissa juostaan tietyn radan tai lenkin sijaan paikasta A paikkaan B ovat vähemmistössä. Aikaraja kilpailussa on 24 tuntia, lauantai-iltana ennen klo 22 pitää olla siis Hämeen linnassa. Tasan 9 minuutin kilometrejä siis maksimissaan.

Sadan mailin maailmanennätys maantiellä on legendaarisen Yiannis Kouroksen 1984 Queensissa juoksema 11:46. Järjetön aika, rikotaankohan sitä koskaan? Naisten ennätys on juostu samassa New Yorkin urbaanissa ultrassa, Ann Trasonin 13:47.

Tämän kisan voittoaikaa haarukoitaessa tutkailin sadan mailin suomen ennätyksiä. Janne Klasila juoksi 2011 sisäradalla sen aikaan 14:52 ja viime vuonna maantiellä 14:33. Petri Perttilä on juossut matkan juoksumatolla aikaan 15:56.

Naisten ennätyksiä ei taida vielä olla mutta kohta on :-) Todennäköisesti miesten kärki juoksee noin 5 minuutin kilometrejä ja naisten noin 6 minuutin, paras mies voisi siis olla Hämeenlinnassa lauantaina aamupäivällä, ehkä klo 11 jälkeen. Naisten kärki ehkä lähempänä iltapäivää, kahden maissa. Voi olla että veikkailuni menevät täysin pieleen, kunhan pyörittelen potentiaalisia kilometrivauhteja :-)

Oxroadultraan liittyy monta aspektia jotka tekevät siitä niin mielenkiintoisen. Harvinainen, erittäin pitkä matka - neljä maratonia peräkkäin! Maantie jossa on ylä- ja alamäkeä, sään vaihteluita.. Elokuinen kesäyö voi olla sään puolesta lähes mitä tahansa, ainakin se on jo hyvin pimeä ja jokaisella juoksijalla onkin oltava otsalamput ja heijastimia.

Jos olisin yhtään lähempänä reittiä niin aivan varmasti pyrkisin paikalle seuraamaan juoksijoiden etenemistä. Tämä on totaalista kestävyysjuoksua parhaimmillaan!

8 kommenttia:

 1. Huh, enpä tiennytkään tuollaisesta kisasta! Mahtava yhdistelmä kestävyysjuoksua ja kulttuurihistoriaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, just tällaiset tapahtumat ova hienoja kun maisemat, historia ja urheilu lyövät kättä!

   Poista
 2. Tää kisa on kyl mielenkiintonen ja seurannan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! En kyllä tiedä onko tästä tulossa mitään liveseurantaa väliaikojen muodossa, toivottavasti.

   Poista
 3. Upea kisa todellakin!
  blogiton

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeah, ihan mahtava. Toivottavasti järjestelyt ja itse kisa sujuu hyvin ja tästä tulee perinne.

   Poista
 4. onko liveseurantaa juoksun edistymisestä

  Portaalainen kyselee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kyllä ei taida olla. Juoksufoorumilla on joitain tilannetietoja: Juoksufoorumi > Tapahtumat > Ultrat > Oxroad.

   Poista