tiistai 6. elokuuta 2013

Lihaksikkaan marjastajan erikoinen.

Tässä maailmassa mikään ei ole ilmaista. Tuttu sanonta joka tuntuu melkein todelta. Kohta varmaan hengitysilmastakin pitää maksaa.

Onneksi jotkut asiat ovat ilmaisia - kuten metsämarjat. Mustikat kypsyi tänä vuonna ennätysaikaisin ja metsässä olikin kiva könytä lenkkeilyn sijaan purkkien ja purnukoiden kanssa. Meillä ei ole omia marjapensaita mutta sukulaisilla ja tutuilla on eikä monetkaan jaksa niitä kerätä, me ollaankin menty aina koluamaan puskia kun joku on asiasta maininnut. Herukoita ja karviaisia onkin jo päässyt ihan mukava määrä pakastimeenkin asti. Vadelmia ja mustikoita ollaan kerätty sen verran että ne ovat kadonneet parempiin suihin saman tien. Mansikat on ainoita marjoja joista suostun maksamaan, kenelläkään tutulla kun ei ole niin kattavaa mansikkamaata että sinne saisi mennä ilmaiseksi poimimaan.

Pari vuotta sitten kun aloitin harjoittelun smoothie-buumi oli kiivaimmillaan. Ihmiset ihan oikeasti ostivat jotain tonnin blendereitä ja soseuttivat kaiken mahdollisen, ihan kuin ruokavalio olisi jostain vanhainkodista tai hampaattomalta taaperolta. Meidänkin keittiöön ilmestyi parikymppiä maksanut blenderi, avovaimo bongasi sen jostain tarjouksesta. Lopulta kauniimpi puolisko on käyttänyt sitä noin 5 kertaa, minä noin 500 kertaa.

En oikein innostunut vihersmoothieista tai vastaavista vaan käytännössä kaikki seokseni ovat pitäneet sisällään rahkaa ja marjoja. Kokeilin pari kertaa hedelmiäkin, mm. banaania ja omenaa, mutta koostumus oli aina aika jauhoinen. Säilykepersikat toimivat hyvin.

Melkein aina reseptini oli seuraavanlainen, kutsuttakoon sitä vaikka PUNTTIPATEN ILTAMÄTÖKSI.

250g rahkaa
250g raejuustoa
250g jugurttia
250g marjoja

Kaikki blenderiin ja sekaisin. Tuhti setti joka oli mulle tosi yleinen iltapala niinä päivinä kun olin tehnyt voimaharjoituksia. Pienempiruokaiselle tuosta saa mainiosti kaksi tai jopa kolme annosta. Lounaan ja iltapalan ainakin. Proteiinia on älytön määrä ja joku on väittänyt ettei noin iso määrä proteiinia imeydy. Asiasta on kuitenkin toinenkin mielipide jonka mukaan tutkimuksissa ei ole havaittu mitään "oikeaa" kerralla nautittavaa proteiinimäärää joten ilman hyviä viitteitä ja tutkimustuloksia en lähtisi tähän keskusteluun enää mukaan.

Nykyään teen vähän kevyempejä settejä, lompakko ei yksinkertaisesti kestä sitä että suuhun katoaa yhdessä hujauksessa  puoli kiloa rahkaa ja raejuustoa.


Tämä kevyempi versioni on seuraavanlainen:

250 grammaa rahkaa
250 grammaa marjoja
makeutusta oman maun mukaan

Blenderiin ja sekaisin. Esimerkiksi näissä kuvissa käytin 100 grammaa mustaherukkaa, 100 grammaa punaherukkaa ja 50 grammaa valkoherukkaa. Suoraan pakastimesta, en näe itua sulattamiseen sillä annoksesta tulee samalla jäisen raikas. Sulattaminen muutenkin kadottaa aina osan marjojen vitamiineista ja hyvistä ominaisuuksista.


Itse laitoin makeutukseksi jääkaapista löytyneen kalinka-jugurtin mutta voihan sinne laittaa mitä tahansa. Tai olla laittamatta. Tosi kovat rahkamarjamuijat ja -äijät sekoittaa 250g rahkaa ja 250g puolukkaa ja vetää napaansa ilman pehmoiluja! ;)

Monet tutut tyhjentelee näin kesällä pakastimistaan viime vuotisia marjoja uusien tieltä ja me ollaan otettu kaikki vastaan mitä tarjotaan. Erinomaista kierrätystä, muiden pakastimista minun mahaani!

Perinteisen rahkan syömisen (purkki kumotaan lautaselle ja nautitaan vaikka mansikoiden kera) löysin oikeasti vasta pari viikkoa sitten. Ihan hyvä tapa sekin, rahkan jämäkkä tekstuuri muodostaa melkoisen lihaksikkaan fuusion kohdatessaan viehkoja marjoja.Onkohan tyrni jo kypsää? Otin ton kuvan viime syksynä. Loistava marja, onneksi sitä on täällä runsaasti. Sen poimiminen vain on erittäin hankalaa, oisko jollain vinkkejä miten tyrnit saa parhaiten irti oksista?

Koska puolukan aika on? Ei kai ihan vielä?

Marjat - i'm loving it.

7 kommenttia:

 1. Hieno mättöannos kyllä. =)

  Hä, onkohan meilläkin täällä jossain tyrnejä, haluan kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villinä tyrniä taitaa olla vain saaristossa ja rannikoilla, parhaiten vielä kallioilla ja muissa karuissa maisemissa. Istutettuja tyrnipensaita ilmeisesti myös sisämaassa?

   Kylmät väreet kun miettii noita tyrnimaisemia, aallot lyö kallioihin samalla kun mussuttaa niitä. Mahtavuutta!

   Poista
 2. Varmaan rannikkoalueella tuo tyrni levinnyt enemmänkin.. Meidän pelastus on anopin pihassa oleva jäätävän kokoinen puska. Ei oo aikaakaan täällä viel kypsää, kuten ei puolukatkaan..

  Ja niin, täälläkin kaivataan vinkkejä tyrnin poimimiseen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlella löyty älytön vinkki joka voisi toimiakin. Puolen litran muovipullosta irrotaan kierreosa ja siihen tehdään pari lovea, oksaa vedetään lovea pitkin ja marjat putoaa pullon pohjalle :O Voiskohan oikeasti toimia?

   Ehkä elo-syyskuun vaihteessa pääse puolukan ja tyrnin makuun. Missäköhän karpaloa kasvaa? Sehän on ihan huippua myös.

   Poista
  2. Emmää tiiä.. Mun mies kanssa googletteli joku vuosi takaperin noita juttuja kun heikkopäinen :D. Jotain patentoitujakin vehkeitä oli kuulemma tehty, nyt huonolla menestyksellä, heh!

   Poista
 3. Kukapa ei marjoista tykkäis! Tota mättöä on kokeiltava kyllä, sen verran tuhdilta kuulostaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi mättö on täydellistä kun kovan rääkin jälkeen jokainen lihassolu huutaa, itkee ja valittaa. Vähän kuin balsamia haavoille.

   Tuo kevyempikin versio (rahka+marjat) on muuten sekin sen verran tuhti että ainakin itse olen joutunut lorauttamaan sekaan lorauksen vettä että blenderi suostuu pyörimään.

   Poista