tiistai 24. huhtikuuta 2012

Vinkkejä juoksutapahtumiin osallistuville, osa 1.

Näiden vinkkien piti olla osa eilistä postausta mutta jostain syystä Firefox ja/tai Blogger sekoilee pitkien postausteni kanssa ja teksti katoaa(!) kun sivua scrollaa ylös ja alas. Jaetaan nämä siis osiin.

Vasta reilun vuoden juoksua harrastaneena ja kahden juoksukilpailun huikealla kokemuksella uskallan antaa kaikille debytanteille seuraavat vinkit:

- Kisassa jaksat juosta pidemmän matkan ja kovemmalla vauhdilla kuin omilla lenkeilläsi. Kevyesti aloitettujen ensimmäisten satojen metrien jälkeen kannattaa valita kymmenien tai satojen kanssajuoksijoiden joukosta sopiva selkä jota päättää seurata alusta loppuun. Jos se selkä ei juokse tarpeeksi kovaa niin rohkeasti ohittamaan ja hakemaan seuraavasta edellä juoksevasta kirittäjää. Jos et jaksakaan pitää sitä tahtia yllä niin jossain vaiheessa joku kyllä ohittaa sinut ja saat uuden selän jonka mukana roikkua. Sopivalla tahdilla juoksevat kanssakisaajat luovat sinulle rytmin johon hypätä mukaan ja joka vie sinut hyvään tulokseen. Maalisuoralla voit kiittää kohteliaasti seurasta ja pinkaista spurttiin joka jättää tsempparisi katsomaan juoksukenkiesi pohjia.- Jos osallistut kympin kisaan, sinun ei ole tarvinnut siis juosta aiemmin kymmentä kilometriä lenkeilläsi. Eikä puolimaratonia varten 21 kilometriä. Ennen puolimaratonia juoksin muutaman kerran 14-16 kilometriä ja se riitti siihen että pystyin juoksemaan loppuun asti, aika ei tosin ollut häävi mutta enpä hyvää loppuaikaa tavoitellutkaan. Edellä hehkuttamani kisatsemppi ja kanssakisaajat pitävät kyllä huolen siitä ettet luovuta vaan jatkat loppuun asti. Sanoisinkin että pitkän matkan juoksemisesta 60% on mielenlujuutta ja henkistä kanttia ja 40% juoksukuntoa.

1 kommentti: