torstai 9. marraskuuta 2017

Keräilymaratonit ja muut säännölliset maratontapahtumat.

Suurimmalle osalle ihmisistä maraton on iso unelma, kerran elämässä tapahtuva suuri satsaus jota muistella vanhainkodissa. Monille juoksuharrastajille se on usein myös jokaisen vuoden kohokohta. Joillekin se on kuitenkin arkisen säännöllinen, jopa viikoittainen tapa liikuttaa kehoaan.

Näitä elämäntapamaratoonareita varten järjestetään piskuisia tapahtumia ympäri Suomea tiheällä tahdilla ympäri vuoden. Koska keräilymaratonit ja muut useammin kuin kerran vuodessa järjestettävät maratonit ovat suurelle osalle ihmisistä vieraita, ajattelin esitellä ne tässä. Vaikka ei olisi tavoitetta juosta virallisia maratoneja usein, ne ovat hyvä tapa saada seuraa pitkään harjoitukseen valmiiksi järjestetyllä huollolla edullista osallistumismaksua vastaan. Ultramatkoille aikovien olisi syytä juosta silloin tällöin myös erittäin pitkiä harjoituksia, kuten maratoneja, ihan treenimielessä. Yksin juostuna 4-5 tunnin lenkki ei välttämättä houkuta joten olkaapa hyvä, tässä tietääkseni kattava esittely Suomen keräilymaratoneista marraskuussa 2017:


Littoistenjärven maraton , Kaarina

Juoksumatkan päässä Turun keskustasta sijaitsevassa Littoisissa on järjestetty säännöllisiä juoksutapahtumia keväästä 2016. Suunnilleen kerran kuussa juostavassa tapahtumassa juostaan tasaisella, reilun kymmenen kilometrin mittaisella reitillä. Hinta 5 euroa, voi juosta myös kympin tai puolikkaan.

Andi-maraton, Salo

Andi Mwegerano järjestää tapahtumiaan erittäin tiheään, usein sekä lauantaina että sunnuntaina. Reitti kiertelee Salon urheilupuistoa. Osallistumismaksu on vapaaehtoinen mutta käytännössä jokainen osallistuja maksaa Andille vähintään kympin.

Hassen maratonit (Tervasaari-hölkkämaratooni ja Megamaratooni), Helsinki

Legendaarisen Hassen maratoneilla ei ole varsinaisia kotisivuja mutta infoa löytyy tiedostoista http://www.100mc.fi/tapahtuma_infot/hasse-mega_kesa.txt sekä www.100mc.fi/hassen_saannot.doc . Jos jotain kysyttävää on tai haluaa tietää koska seuraavat tapahtumat järjestetään, kannattaa heittää Hasselle tekstaria. Parikymppiä maksavan kisan reitti on Suomen kaunein, kierteleehän se Merihaasta Suvilahteen. Kilpailua järjestävä Hans Mannstén on Suomen maratonlistan kakkosena, tätä kirjoittaessa juoksuja on kertynyt 1382. Hassen haastattelu parin vuoden takaa löytyy täältä ja Katjan raportti ekoilta Hassen maratoneiltaan puolestaan täältä .

Paloheinämaraton, Helsinki

Helsingin Paloheinässä on järjestetty reilun 10 vuoden aikana lähes 400 maratonia. Mies tapahtuman takana on Anders Colliander josta Helsingin Sanomat julkaisi henkilökuvan kesällä. Kierros on reilun viiden kilsan menopaluu, hinta 10-20 euroa matkasta riippuen.

Nyyttärimaraton, Helsinki

Stadin keräilymaratonien kolmas palanen on Nyyttäri joka järjestetään Malmilla silloin kun riittävä määrä (eli kolme) täyden matkan taapertajaa saadaan kasaan. Parhaiten tapahtumien järjestämisestä pysyy kärryillä sen facebook-ryhmässä. Kuten nimestäkin voi päätellä, tapahtumassa ei ole huoltoa vaan jokainen roudaa omat eväänsä. Ilmainen.

Petrin maraton, Kangasala 

Petri S. Juuti järjestää kotoaan virallisesti mitattua maratonia silloin kun se hänen omiin aikatauluihinsa sopii. Petri on tällä hetkellä Etelä-Afrikassa joten marraskuussa tapahtumia ei järjestetä mutta joulukuussa kylläkin. Maksu on vapaaehtoinen. Juoksin Petrin tapahtumassa elokuussa, raportti täältä .

Sorvan maraton, Nokia 

Team Rahola järjestää Nokian Sorvassa säännöllisesti tapahtumaa jossa voi juosta lyhympien matkojen sekä maratonin lisäksi myös ultran, 50 kilometriä. Matkasta riippumatta hinta on kympin. 

Tampereen maratonklubin kuukausimaratonit, Nokia

TreMK järjestää useita kertoja vuodessa maratoneja joiden kisakeskuksena toimii Nokian Eden. Osallistumismaksu on hieman korkeampi kuin keräilymaratoneilla mutta sisältää seisovan pöydän sekä saunomisen kylpylässä juoksun jälkeen. "Juoksin" TreMK:n joulumaratonin viime vuonna, tarinaa siitä täällä.

Sarvilahden maraton, Loviisa

Uusi tapahtuma joka järjestettiin lokakuussa ensimmäistä kertaa mutta siitä on tarkoitus tehdä säännöllinen, parin kuukauden välein käytävä tapahtuma. Puolimaratonin mittainen reitti, hinta 5 euroa.

100mc maraton, ympäri Suomea

100mc ei ole mikä tahansa motskarikerho vaan yli sata maratonia juosseiden oma yhdistys jonka jäsenet järjestävät tiheään tapahtumia ympäri Suomea. Muutamia "pääpaikkoja" tapahtumalla kuitenkin on, kuten sen puheenjohtajan Timo Marjomäen kotipaikka Kauhajoki. Siellä juostaan seuraavan kerran 18.11. ja ellei mitään järisyttävää tapahdu, tulen raportoimaan sieltä puolimaratonin merkeissä. Tapahtumien hinnat ja muut yksityiskohdat vaihtelevat maratonista riippuen, sivuja tutkimalla selviää. Keräilymaratoneilla ei yleensä jaeta mitaleja mutta sellainenkin hienous 100mc:lla on tarjolla.


Parhaiten Suomessa järjestettävistä maratoneista pysyy kärryillä seuraamalla osoitetta http://www.100mc.fi/

Suosittelen hyppäämään mukaan näihin tapahtumiin, pitkien lenkkien ohessa kunto kasvaa ja juttu luistaa!


.4090/5000

10 kommenttia:

 1. Haluatko lisätä joukkoon vielä karvian sarassa päivittäin toistuvat "vähintään 365 maratonia vuodessa" ?
  Hinta 10e (jk8e) / omin eväin ilmainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan! Kuulinkin tuosta mutta ei oikein löytynyt infoa "julkisesti".

   Poista
  2. http://iina-puskala.simplesite.com

   Poista
  3. Ai niin ja juoksukalenteriin niitä lisäilen, pitääkin vielä tänään muistaa..

   Poista
 2. Kiitos kattavasta listasta, Mika :)

  Vaikka olenkin juossut maroja jo 17 vuoden verran, keräilymaraton tuli mulle tutuksi käsitteenä vasta muutama vuosi sitten. Olinhan mä toki nähnyt, että Hasse juoksutti porukkaa pitkin Pohjoisrantaa, mutten ollut ajatellut sitä yhtään pidemmälle.

  Liityin muutama viikko sitten nyyttärimaratonin FB-ryhmään. Ehkäpä käyn Malmilla jossain vaiheessa pyörähtämässä neljän ja puolen tunnin verran. Tai ehkä kauemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli yksi syyhen siihen miksi tein tämä postauksen. Ajattelin että ilmiö olisi edelleen monelle tuntematon eikä monikaan tiedä mitä Juoksukalenterissa säännöllisesti toistuvat andit ja hasset oikeasti ovat.

   Toivottavasti kynnys on nyt matalampi ja tietoa hieman enemmän :)

   Poista
 3. "Ympäri Suomea" on vahvasti liioiteltu. Tapahtumat keskittyvät eniten pääkaupunkiseudulle, Länsi-Suomeen sekä Tampereen ympäristöön. Tampereen pohjois- ja itäpuolella ei käytännössä ole keräilymaratoneja lainkaan. Tarvittaisiin aktiivisia järjestäjiä ja harrastajia muuallekin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä lista, kiitos! Osaatko sanoa, mitkä noista ovat tasaisia ja nopeita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Maratonkeräilijät pysyttelevät lajin luonteen takia mahdollisimman tasaisella joten nämä ovat pääsääntöisesti hyvin tasaisia reittejä.

   Poista