tiistai 1. maaliskuuta 2016

Painonnoston SM 2016 takana.

Kisaviikonloppu takana! Helpottunut ja huojentunut olo, kaikki meni lopulta hyvin ja saatiin luotua aiempaa näyttävämmät puitteet joista tuli paljon kiitosta niin nostajilta, yleisöltä, tuomaristolta kuin painonnostoliiton johdoltakin.

kuva Jussi Laine
Mun viikonlopusta kului noin 28 tuntia urheilutalolla mutta eihän näissä hommissa kai tunteja kuulu laskea. Kunto ja pää kesti hyvin kisat, en väsähtänyt missään vaiheessa. Perjantaina rakennettiin puoli yhteentoista illalla kisapaikkaa, lauantaina ja sunnuntaina olin kilpailupaikalla aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Mun tehtäviin kuului ensisijaisesti kilpailunjohtajan oikeana kätenä toimiminen, lähinnä hoidin kilpailupöytäkirjaa ja vastasin siitä että kilpailu ja korotukset etenivät niin kuin on tarkoitus. Pääasiassa helppoa hommaa mutta kovatasoisimmissa sarjoissa myös taktikointi oli hurjaa ja kilpailijakortteihin suhattiin yhdyshenkilön pöydällä korotuksia ja kuittauksia muutaman sekunnin välein ja piti olla tarkkana että nostovuorot menevät oikeassa järjestyksessä. Yli 700 noston kisaviikonlopussa mokattiin kai tasan yksi nostovuoro eikä sekään ollut kenenkään yksittäisen toimitsijan virhe vaan kollektiivisesti oltiin pitkän päivän sumentamilla aivoilla sitä mieltä että näinhän sen pitää mennä... No, kauneusvirhe muuten lähes täydellisesti sujuneissa kisoissa.

Molemmat aamut aloitin toimimalla punnitusten kirjurina, yllättävän moni konkarinostajakin oli ihan pihalla siitä miten kilpailijakortin kanssa pitää toimia. Kisajännitystä ehkä. Ainoastaan yksi nostaja jäi kisoista pihalle pummattuaan painonvedon, ylipainoa olikin lopulta todella reilusti. Jotkut olivat onnistuneet hommassa ihailtavalla tarkkuudella,  esimerkiksi 53 kiloisten kuningatar Pauliina Utoslahti painoi puntarilla tasan 53 kiloa :D Kymmenen grammaa enemmän ja olisi pitänyt alkaa hikoilemaan tai vaikka syljeskelemään painoa pienemmäksi.

Toimitsijapöydän takana oli koko ajan kisojen ytimessä ja näki nostot paraatipaikalta. Tuomarilinja oli mielestäni hyvä, joissakin nostoissa kilpailijat jalat olivat tosin levällään kuin kuuluisat Jokisen eväät eikä niitä nostoja olisi pitänyt koskaan hyväksyä. Isojen kisojen tyyliin kuuluvasti jury myös hylkäsi joitain nostoja, yksi onnekas tosin sai myös hylätyn nostonsa hyväksytyksi juryn toimesta. Liiton puheenjohtaja kertoi että jatkossa myös nuorten SM-kilpailuissa tullaan näkemään jury. Pääsääntöisesti näen muutoksen ihan hyvänä urheilijan oikeusturvan kannalta, kun jury valvoo tuomarien päätöksiä niin linja on usein tiukempi ja samalla myös tasapuolisempi. Ei ole oikein että joltain menee pumpit ja punnerrukset läpi ja toiselta hylkyyn.

Anna Everi ja sarjan 69 kiloa voittotempaus, 87 kiloa. Kuvaaja Jussi Laine

Itse lavalta jäi mieleen paljon kovatasoisia sarjoja ja hienoja suorituksia. Lauantain ehdottomia helmiä oli Jesse Nykäsen ja Jere Johanssonin todellinen titaanien taistelu ja nokittelu kilo ja nosto kerrallaan 77 kiloisissa. Vaikka Jesse voiton veikin niin molempien riemu ja tuuletukset ja onnitteluhalaukset olivat sitä luokkaa että eipä tuossa oikeastaan häviäjiä lopulta ollut. Loistavaa urheiluhenkeä ja kilvoittelua parhaimmillaan! Milko Tokola oli juuri niin kovassa vireessä kuin tiesimme odottaakin ja teki uudet suomen ennätykset sekä tempauksessa että yhteistuloksessa. Erityisesti tempausnostot olivat niin kevyitä ja helppoja että EM-kisoissa enkat menevät taas uusiksi. Naisten kovin sarja oli lauantaina 58-kiloiset, Jenni Puputti teki 256 sinclair-pistettä ja viisi muutakin naista yli kaksisataa pistettä.

Sunnuntain helmi oli naisten 69 kilon sarja jossa nähtiin kaksintaistelu Anna Everi vs Anni Vuohijoki, enpä muista heitä aiemmin samassa sarjassa nähneeni koska Anna on vetänyt aina SM-lavoilla painonsa 63 kiloisiin. Anna oli selvästi varmemmassa kondiksessa ja vei voiton yhteistuloksessa peräti kahdeksan kilon erolla. Crossfitin kolme edellistä suomen mestaruutta voittanut Saara Laaksonen sijoittui SM-debyytissään maajoukkuenostajien jälkeen pronssille tehtyään hienon kuuden onnistuneen noston putken. Kova kisakokemus crossfit-kisoista näkyi komeana nostovarmuutena.

Sunnuntain nostot löytyy Youtubesta osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=jvHBi3ANNec ja kisapöytäkirjat osoitteesta  http://painonnostosm2016.fi/ . Varsinaiset tuloslistat ovat liiton sivuilla: http://painonnosto.fi/tuloksia/2414-yleisen-sarjan-sm-kilpailut-pori .

Mielestäni tein itse kaiken voitavani näiden kisojen eteen enkä oikein keksi mitään minkä olisin tehnyt toisin. Hoidin kisojen markkinoinnin ja tiedottamisen niin hyvin kuin näillä aika olemattomilla resursseilla pystyy ja ehtii. Lopulta oli ehkä yllätys miten hyvin ja helposti lauantaina yhdeksän ja sunnuntaina lähes kahdeksan tuntia kestäneet kisat sujuivat. Meidän seuran vahvuus on iso aktiivisten ja lajiin sitoutuneiden ihmisten porukka jotka jaksaa puhaltaa yhteen hiileen pitkiäkin päiviä hyvällä fiiliksellä.

Kiitos kilpailijoille ja yleisölle, nää oli hienot kisat! :)

4 kommenttia:

 1. Upeaa työtä, Mika! Innostuneisuus ei tosiaan laske tunteja. Näin se näkyy olevan - asiasta riippumatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on! Kyllä tapahtumien järjestäminen vain on hienoa ja antoisaa hommaa.

   Poista
 2. Kisat oli hienot ja erittäin hyvin järjestetyt. Kelpasi kyllä nostella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Pitääkin käydä lukemassa sun raportti kisoista.

   Poista