perjantai 11. maaliskuuta 2016

Viittä maratonia valitsemassa.

Kaikkein aikojen maratonvuosi on vauhdissa vaikka siltä ei tunnukaan. Tämän viikon harjoitussaldo on jäämässä yhteen painonnostotreeniin ja kolmen kilometrin hölkkäilyyn, lentsu on pysytellyt kovaa nuhaa lukuunottamatta ihan siedettävänä mutta olo on kuitenkin sellainen että ei voisi kuvitellakaan mitään liikuntaa tai harjoittelua. Treenaan tällä hetkellä ainoastaan sitä miten paljon pystyy syömään hedelmiä ja juomaan vettä ja tuoremehua.


Olen pyrkinyt siirtämään ajatuksia pois näistä negatiivisemmista asioista ja siinä auttoi mukavasti keskiviikkona lehtipisteisiin pärähtänyt Juoksija-lehti jonka välissä oli perinteinen Juoksukalenteri. Nykyään moni tutkii juoksutapahtumia Mynextrunin ja muiden nettipalveluiden kautta mutta itse haluan selailla paperista lehteä ja vertailla eri tapahtumia sillä tavoin.

Normaalisti juoksuharrastaja pohtii pitkään ja valitsee yhden maratonin joka on tähtäimessä, korkeintaan siihen oheen otetaan pari puolimaratonia tai kymppiä. Mun tilanne ja ajatus oli ihan erilainen kun otin juoksukalenterin käpäliin. Nyt pitäisi valita viisi maratonia loppuvuodelle!

Ajatuksenahan oli juosta tänä vuonna maraton joka toinen kuukausi. Koska juoksin ekan helmikuussa, seuraavat maratonit olisivat edessä huhti-, kesä-, elo-, loka- ja joulukuussa. Aiemmin mulla oli paljon kriteereitä joita mietin kun valitsin missä sen vuoden juoksujeni kohokohdan taivaltaisin. Nyt kun takana on ilman valmistautumista juostu maraton sisähallissa niin tuntuisi oudolta miettiä onko jossain reitti 2x 21.1 km vai 4x 10.5 km. Maratonit ovat jatkossakin seikkailuja ilman suurempia tavoitteita, jos olosuhteet ja kunto on otollinen niin ennätyksiä syntyy jos on syntyäkseen.


Siispä kynä käteen ja merkkailemaan. Nopeasti muutaman minuutin selailun jälkeen oli selvillä monta mielenkiintoista tapahtumaa jotka olisivat sopivaan aikaan sopivassa paikassa.

Seuraava maratonini tulisi olemaan tasan kuukauden päästä Nokialla. Sorvan Satku on pieni ultrajuoksutapahtuma jossa voi juosta 100 ja 50 kilometrin lisäksi myös maratonin. Veikeä ajatus että  maraton on juoksutapahtuman lyhin eikä suinkaan pisin matka. Odotan hyvähenkistä ja pienimuotoista tapahtumaa jossa pääsen ekaa kertaa aistimaan ultran tunnelmaa, onhan samalla reitillä seurana koko ajan myös niitä oikeita pitkän matkan juoksijoita.

Olen juossut muutamia vuosia sitten kesäisin joissain tapahtumissa puolimaratoneja ja kymppejä mutta en koskaan maratonia. En ole hellejuoksun ystävä mutta toisaalta Suomen kesässä on mahdoton tietää etukäteen onko lämpötila kymmenen vai kolmekymmentä. Niitä tukalia kelejä voi sitä paitsi olla varsinaisten kesäkuukausien lisäksi touko- ja syyskuussakin.

Kesäkuun maratoniksi olen kaavailemassa Forssan suvi-iltaa. Maineikas ja aika iso tapahtuma joka passaa sijainniltaan ja hengeltään mainiosti. Maratonin startti on neljältä joten ihan yöjalassa tässä ei olla, maaliintulo on jo kasin maissa. Itselleni sopii parhaiten juokseminen aamupäivällä ja maraton-startti puolenpäivän aikaan, jännä nähdä miltä tuntuu juosta tuohon aikaan vuorokaudesta. Ainakin valmistautuminen ja ruokailu on ihan erilaista kuin normaalisti jolloin ennen maratonia tulee syötyä vain reilu aamupala.

Elokuu onkin hankalampi pala. Maratoneja tuntuu olevan kovin vähän, ikään kuin kaikki väistäisivät Helsinki City Marathonia. Sinne en ainakaan ole menossa! :D  Samana päivänä järjestetään esimerkiksi Vaasan lähellä Sulvassa Meteoritmaraton, vahvasti ruotsinkielisellä alueella käytävä tapahtuma voisi tuntua siltä kuin olisi ulkomailla! Pohjanmaalla olisi myös Nummijärven maraton 20. elokuuta, reitti kulkee paljolti sorateillä joka kuulostaa erittäin hyvältä. Kisan järjestää 100 Marathon Club ja mainio Timo Marjomäki, varsinaista kotisivua tapahtumalle ei ole vielä ehditty tekemään. Alustavasti ympyröin kalenterista tämän kisan.

Lokakuussa tapahtumia on tosi paljon mutta joulukuussa tilanne onkin ihan toinen eikä virallisia maratoneja ole juurikaan. Jos ei sopivaa tapahtumaa ole niin järkätään vaikka itse joku Mikan tonttumaraton! Lokakuun ja joulukuun juoksuja ehtii hyvin miettiä sitten kun kesä on taputeltu ja tassuteltu.

Voi olla että suunnitelmat menee uusiksi. Ja se on ihan ok! Ongelmallisempaa on minusta tähdätä yhteen tiettyyn tapahtumaan vuodessa - kuten minä aiemmin - ja olla koko ajan ihan hajalla miettien sairastuuko ennen kisaa tai tuleeko vammoja. Mullehan kävi viime syksynä noin, vuoden eka ja ainoa flunssa napsahti kohdalle vajaata viikkoa ennen vuoden ainoaa juoksutapahtuman starttia. Lopulta viime vuoden juoksutapahtumasaldoksi napsahtikin pyöreä nolla.

Jos en pääse johonkin tiettyyn tapahtumaan mukaan niin sitten osallistun toiseen. Jos kävisi niin iso vahinko että vaikka kesäkuussa ei pääse maratonille lainkaan niin juostaan se sitten heinäkuussa. Tarkoitus on vain totuttaa kroppaa ja mieltä säännölliseen pitkän matkan juoksemiseen, ei tehdä tästä pakkomiellettä tai rasitetta.


Juoksu on nautinto ja tämänkin haasteen keskellä pidän siitä kaiken tuskan ja seinään törmäämisen hetkellä täysillä kiinni!

6 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä hieno startti juoksuvuoteen, ja hienoa että se siivittää vain eteenkin päin juoksusuunnitelmissa. Maraton joka toinen kuukausi on kyllä hieno suunnitelma. :) Mielenkiinnolla matkaasi seuraten!!:) Ps. mäkin tykkään perinteisestä paperisesta juoksukalenterista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu etten ole juossut tänä vuonna vielä yhtään (enkä ookaan) joten hassua että silti on juossut enemmän kuin aiempina talvina. Katsotaan mitä tästä vielä tulee! :)

   Poista
 2. Seuraan projektia! :) Itsellä on myös joskus ollut ajatuksena tihentää maratonien juoksuväliä. Matka on kuitenkin mulle erittäin raskas ja palautumiseen menee reilusti aikaa. En uskalla tehdä maratonista rutiinia, pelkään, että rasitusvammat nostaisivat päätään jossain vaiheessa. Tällä hetkellä maraton on minulle palkinto (tai pari) juoksuvuoden päätteeksi, tavoite juoksuun määräytyy olosuhteiden ja harjoittelun mukaan. Hirveän vaikea olisi lähteä viivalle ajatellen, että "tämä nyt on vain yksi pitempi lenkki", vaikka lopulta maltti on ei-kilpatasolla usein tärkein syy onnistuneeseen juoksuun. Mutta paljon tsemppiä! Teepä tästä onnistunut maratonien ketju, niin uskaltaudun peesaamaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka on mullekin edelleen erittäin raskas mutta palautuminen yllättävän nopeaa. Toivottavasti maratonien jatkuva juokseminen onnistuu ja vie mua juoksijana eteenpäin. Kiva kun seuraat tätä matkaa! :)

   Poista
 3. Wau! Aikamoiset suunnitelmat sulla. Nyt taitaa olla menossa elämäsi vuosi :)

  Toivottavasti pääsisimme juoksemaan jonnekin taas yhdessä. Valitettavasti en pääse Nokialle huhtikuussa mutta pidän kyllä peukut ojossa. Forssa houkuttelisi, mutta sieltä on tosi vaikea päästä pois yleisillä samana iltana. En kuitenkaan ole ihan kolmen tunnin juoksija ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oishan se hienoa jos tästä tulis mun kaikkien aikojen juoksuvuosi!

   En mä ainakaan jaksa lähteä Forssasta kotiin enää yöksi, seuraavana aamupäivänä vasta. Nää maratonreissut olkoon mulle jonkinlaisia minilomia kun pidempiä reissuja tuskin tälle vuodelle on luvassa.

   Poista