tiistai 30. kesäkuuta 2015

Vihdoin kova harjoitusviikko!

Mulla oli tarkoituksena treenata tänä vuonna vähän suunnitellummin kuin aiemmin. Joka kuukausi yksi kova viikko, kaksi keskitason viikkoa ja yksi kevyempi. Polven ongelmat keväällä kuitenkin veivät mahdollisuuden koviin viikkoihin. Kevyet ja korkeintaan keskitason kuormituksen viikot seurasivat toisiaan uudestaan ja uudestaan. Kunnes..

Tämän vuoden harjoitusviikot kuormituksen mukaan listattuna, harjoitusten pisteyttäminen selitetty täällä: http://kevyetkilometrit.blogspot.fi/2014/11/harjoittelun-kuormittavuuden-seuraaminen.html

Viime viikolla pamahti!

maanantai 17 kilometriä juoksua
tiistai salitreeni jonka lopuksi 2x 500 metriä kovia soutuvetoja
keskiviikko 14 kilometriä juoksua
torstai salitreeni jonka lopuksi 4x 250 metriä kovia soutuvetoja
perjantai 11 kilometriä juoksua
lauantai + sunnuntai lepo

42 kilometriä juoksua, kovia voimasarjoja, hapottavia souturääkkejä. Ja tuon todellakin tunsi kropassa! Torstain salitreenin lopussa tein vatsoja, pyrin saamaan yhden pitkän 30 toiston sarjan jalkojen nostoja lattialla maatessani. Teen siis niin että makaan lattialla, nostan suorina olevat jalat niin että jalat menee pään yli ja lasken takaisin kuitenkin niin että jalat eivät osu lattiaan. Kädet on rentoina sivuilla kämmenet ylöspäin ettei niillä tule puristettua apua lattiasta. Normaalisti noi kolmekymmentä toistoa tulee peräkkäin mutta nyt en ollut tehnyt vatsoja varmaan reiluun pariin viikkoon. 15-20 kohdalla oli pakko pitää tauko. Sitten tuli viis putkeen ja vatsoissa alkoi poltella ihan kunnolla. Mietin mitä tarkoittaa vatsatreenissä feilaaminen, vatsalihaksen repeämistä? :D Loppuun asti oli kuitenkin pakko mennä kun ei pää anna periksi lopettaa kesken. Kun nousin lattialta ylös niin vatsalihakset kramppasivat niin että tosiaan tuntui kuin jotain olisi revennyt.

Perjantaina ei naurattanut, jos olisin nauranut niin äkkiä olisi tullut itku kun vatsalihakset oli niin nujerrettu. Entäs jalat sitten? Neljän edellisen päivän aikana olin juossut 31 kilometriä ja tehnyt kaksi kyykkytreeniä. Edessä oli 11 kilometriä juoksua.. Joka askeleella tuntui kuin joku olisi puukottanut pakaralihaksiin. Ei tuntunut hirveän tuoreelta, ei missään mielessä. Aika väsynyttä menoa mutta tulihan sekin painettua loppuun asti ja viikonloppuna sai lepäillä. Sunnuntaina ei tuntunut mikään reeni enää missään.

Olin suunnitellut että sekä tämä viikko että ensi viikko olisivat myös kovia. Tällä viikolla 45 ja ens viikolla 50 kilsaa juoksua ja siihen päälle salitreenit. Sitten katsoin kalenteria ja tajusin että ollaan koko ens viikon alkupuoli reissussa perheen kanssa. Just ja just pystyn tekemään ens viikolla ehkä neljä harjoitusta mutta tuskin mitään erittäin kuormittavaa viikkoa 50 kilsan juoksun kanssa. Päätinkin että juoksen tällä viikolla suoraan ton 50 kilometriä ja skippaan "väliviikon". Jalat ovat jo tottuneet pitkän matkan juoksuun joten ihan sama juoksenko 3x 15km vai vähän enemmän.

Aloitin viikon eilen 18 kilometrin lenkillä ja tänään oli salitreenin vuoro. Huomenna ja perjantaina sitten juoksua, torstaina taas salitreeni. Tästä viikosta tulee vielä kovempi kuin viime viikosta joten katotaan miltä tuntuu heittää perjantaina joku 15 kilometrin lenkura! Voi olla reidet ja hanuri aika nuijitun oloisia!

Safkaa on tullut syötyä ehkä edelleen liian vähän mutta vettä on tullut juotua reilusti, pitkillä lenkeillä olen juonut maltohunajavettä. Nesteiden saamisen tärkeydestä tuli saatua hyvä esimerkki kun luin jutun jossa futisjoukkue SJK:n fysiikkavalmentaja kertoi että pelaajat punnitaan ennen ja jälkeen ottelun. Tavoitteena on että ottelun jälkeisen kuuden tunnin aikana jokainen pelaaja nauttii 150% menettämästään nesteestä. Eli jos on matsin aikana laihtunut kilon - menettänyt siis litran nestettä - tulee juoda 1.5 litraa nestettä seuraavan kuuden tunnin aikana. SJK on fysiikaltaan Suomen kovimpia joukkueita ja palautumiseen, ravintoon ja lihashuoltoon keskittymällä erilaiset vammat ovat vähentyneet radikaalisti. Monissa lajeissa kärsitään jatkuvasti esimerkiksi takareisivammoista mutta niitä ei ole SJK:ssa koettu puoleentoista vuoteen. Mielenkiintoista tietoa ja näkemystä joka on edelleen liian monille valmentajille ja urheilun parissa toimiville vierasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti