tiistai 9. kesäkuuta 2015

Malto on valttia?

En ole juurikaan käyttänyt mitään lisäravinteita. Viime vuonna käytin kevään kovan juoksuhaasteen yhteydessä NorthForcen Endurancea ja sitä ennen saman valmistajan Strengthia. Hyviä tuotteita mutta on vaikea sanoa hyödyinkö kummastakaan mitään. Olen pärjännyt ihan hyvin ilmankin. En ole koskaan ostanut esimerkiksi herajauhetta.

Kestävyysurheilun parissa törmää usein maltoon. Aine on ollut mulla pelkkänä jauheena vieras, vähän kaikkeen sitä kuitenkin tuupataan ja sitä on varmasti tullut muiden tuotteiden osana nautittua paljonkin. Olen pikkuhiljaa lämmennyt sille ajatukselle että maltoa voisi testata. Se imeytyy useimmille hyvin, sillä voi tankata ennen pitkiä suorituksia tai nauttia suorituksen aikana.


Mömmösäkit ja -purnukat maksaa yleensä kymppejä mutta malto ei tosiaankaan maksanut maltaita. Omassa vakioruokakaupassani oli kolmen eri valmistajan maltoa ja päädyin halvimpaan joka oli tämä Fastin pussi. 900 gramman satsi maksoi 5.90 euroa.

Sekoitin 1 desin maltoa (35 grammaa) puoleen litraan vettä ja lisäsin ruokalusikallisen (25g) hunajaa. Kaloreita annoksessa on 215 ja hiilareita 53. Juoma lähtee ensitestiin lenkillä vielä tänään.

Mutta mikä sai muuttamaan mieleni jauheista? Uskon edelleen että perusruoka riittää hyvin pitkälle. Samalla mietin kuitenkin miksi sippaan niin helposti pitkällä matkalla. En ole todennäköisesti tankannut riittävästi esimerkiksi ennen maratoneja ja energiat ovat loppuneet aivan liian aikaisin. Toki liian kovalla vauhdilla omaan kuntoon nähden on myös suuri vaikutus mutta tankki on joka tapauksessa ollut liian tyhjä. En ole pystynyt syömään tarpeeksi suuria määriä ns. oikeaa ruokaa tarpeeseen nähden.

Toinen seikka on siinä että kun matkat toivottavasti joskus pitenee niin etukäteistankkauksen merkitys vähenee tai jopa katoaa. Ultramatkoille tankkaaminen ei juuri hyödytä vaan energiaa pitää saada sisään matkan aikana. Maltolla täydennetty neste on tuohon edullinen ja oiva keino.

Jos malto omalle kropalleni sopii niin hyvä idea voisi olla juoda sitä muutamia päiviä ennen maratonia ja tehdä siitä myös kisan aikainen urheilujuoma. Ihmiskoe alkakoon!

6 kommenttia:

 1. Minä käytin maltoa viime syksynä juurikin maratonille tankatessa. Syömällä on vaikea saada sitä hiilarimäärää täyteen, joten tämä oli siihen aika hyvä lisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minäkin olen ajatellut. Pitää vain rauhassa selvittää montako päivää ja millaisia määriä sitä kannattaa vetää tai miten vahvaa urheilujuomaa siitä on järkevä tehdä. Malto vaikuttaa ekan testin jälkeen hyvältä idealta! :)

   Poista
 2. Itse lisään kauhallisen maltoa vielä erikseen palautumisjuomaani joka muuten sisältää 50/50 hiilaria ja protskua. Koen suurem hiilarimäärän tärkeäksi palautumiseeni pitkistä crossfit treeni sessioistani. Jos rupeat enemmänkin maltoa käyttämään, niin suosittelen tilaamaan fitnesstukulta neljän kilon säkin hintaan 13.90€

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti justi noin, mitä kuluttavampaa ja kovempaa harjoittelua niin sitä tärkeämpää sekä reilu proteiinin että hiilihydraatin saanti.

   Laitan vinkin mieleen, malto on kyllä erittäin edullista. Mahtaako eri merkeillä ja valmistajien maltoilla olla käytännön eroja?

   Poista
  2. En osaa sanoa laadusta. Niin kauan, kun ei mitään sponsorointia lisäravinteiden osalta löydy, tyydyn ainakin itse halvimpiin mahdollisiin

   Poista
  3. Selailin vähän ja Massilla olisi 5 kilon säkki maltoa 10.90e. Fastin malton DE-arvo on tosin 6 ja tuossa Massin versiossa sivun mukaan peräti 18. Ilmeisesti tuo DE kertoo sen miten hitaasti ja tasaisesti malto imeytyy ja vaikuttaa verensokeriin eli Massin maltolla kai humahtaa aika nopeasti energiat tappiin ja toisaalta romahtaa myös alas.

   Sulla on muuten erittäin mielenkiintoinen blogi, pitää ottaa seurantaan!

   Poista