lauantai 27. kesäkuuta 2015

Blogin yhteislenkki: polkupitkis Länsi-Suomessa!

Mulla on ollut haaveissa juosta retkeilyreittiä pitkin erään ison järven ympäri, yhteensä noin 30 kilometriä. Ei ole kuitenkaan huvittanut lähteä matkaan yksin ja niinpä päädyin kyselemään tutuilta löytyisikö innostuneita. Parin kaverin kanssa saatiinkin aikataulut sovitettua yhteen ja sopiva ajankohta laitettua ylös kalenteriin jonka jälkeen rupesin pohtimaan josko joku muukin haluaisi kokeilla polkuseikkailua. Pienen huhuilun jälkeen nyt jo noin kymmenen tuttua ja tuntematonta kulkijaa ympäri Etelä-Suomea on ilmoittautunut messiin. Ja tottahan toki haluan mukaan myös kaikki blogin lukijat!


Lauantaina 25. heinäkuuta aamupäivällä lähdetään kiertämään Kullaalla sijaitsevaa Joutsijärveä joka sijaitsee aivan Pori-Tampere valtatien tuntumassa. Matkaa Porista kertyy noin 25 ja Tampereelta 85 kilometriä.

Järven ympäri kiertää erittäin hieno retkeilyreitti jonka varrella on toistakymmentä laavua, autiotupaa ja muuta taukopaikkaa. Polut ja pitkospuut vievät halki metsien ja soiden, välillä ylitetään vesistöä venelosseilla ja kiivetään kivikoissa ja lohkareiden päällä. Kaiken kruunaa hiljaisuus, alue on suojeltu ja merkitty kaavaan erityisenä hiljaisuuden vyöhykkeenä. Kymmenen neliökilometrin kokoisella järvellä on kiellettyä liikkua muuten kuin lihasvoimin, täällä ei moottorit pärise.

Iso osa polkujuoksutapahtumista sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa vaaroilla ja tuntureilla ja Länsi-Suomi on näistä karkeloista lähes täysin sivussa. Nyt olisi erinomainen mahdollisuus nähdä ja kokea millaista on juosta poluilla pitkään yhdessä muiden kanssa.


Maasto on paikoin haastavaa ja teknistä, kävelyltä tuskin voidaan hankalimmissa kohdissa välttyä. 30 kilometrin lenkkiin kuluu aikaa ehkä viisi tuntia, ehkä enemmän, ehkä vähemmän. Kapeilla poluilla juostaan pääasiassa peräkkäin joten ei ole suurta merkitystä onko letkassa kolme, kuusi tai yhdeksän juoksijaa ja voikin olla että lopulta edetään reittiä useammassa ryhmässä kullekin sopivan ja parhaiten maistuvan vauhdin mukaan.

Kynnys lähteä mukaan on matala, suurin osa osallistujista ei tunne entuudestaan joten tässä voi samalla paitsi nauttia upeista maisemista niin myös tutustua uusiin ihmisiin. Osa mukaan lähtevistä on polkujuoksujen ja ultramatkojen konkareita, osa ei ole koskaan ennen juossut pidempää matkaa tai harrastanut polkujuoksua. Kohtuullisella juoksukunnolla, reippaalla mielellä ja kunnon eväillä lenkki varmasti onnistuu melkein kaikilta.

Lenkin jälkeen voidaan grillailla vaikka makkaraa nuotiolla tai pulahtaa järveen uimaan. Halutessaan voi jäädä nautiskelemaan hienoista puitteista pidempäänkin vaikka teltan kanssa tai yöpymällä maksuttomissa, retkeilijöille tarkoitetuissa autiotuvissa.


Olen kierrellyt noissa maisemissa jonkin verran niin kävellen, juosten kuin soutamallakin. Suurin osa reitistä on kuitenkin vielä vierasta ja nyt vihdoin pääsen näkemään monia uusia hienoja paikkoja.

Lisää infoa ja mahdollisuus ilmoittautua löytyy facebook-ryhmän Kestävyyttä pintakaasulla 24/7 tapahtumasivulla.

Itse lähden lenkille hakemaan pitkäkestoista ja matalasykkeistä harjoitusta, nauttimaan todellisesta mielenmaisemasta ja tapaamaan hienoja tyyppejä. Kalenteri esiin ja jos vain tilaa löytyy niin hypätkäähän mukaan seikkailuun!

13 kommenttia:

 1. Hyvä idea haalia porukkaa enemmänkin kasaan. =) Ottakaa kuva sitten teistä, koko ryhmästä. =)

  VastaaPoista
 2. Vitsit, harmittaa tosi paljon, etten pääse paikalle!! Mutta kiva kun järkkäilet, Mika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun jalanjäljissä tässä kuljetaan, toivotaan että onnistuu multa yhtä hyvin :)

   Poista
 3. Jäin tosissani miettimään pitäisikö osallistua kun puitteet kuulostavat todella houkuttelevilta, mutta... samana päivänä on botniapyöräily johon olen ilmoittautunut jo. Mutta ehkä ensi kerralla, kovasti kyllä kiinnostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin että tää ois sulle just sopiva tapahtuma. Suomen kesä on tosi lyhyt ja kaikilla on viikonloput täynnä erilaisia menoja ja tapahtumia, meilläkin oli aluksi suuria vaikeuksia löytää yhtä päivää joka sopisi edes parille-kolmelle ihmiselle.

   Jos ja kun kaikki menee hyvin niin näitä olisi tarkoitus järjestää jatkossakin joten pidän sut ajantasalla!

   Poista
  2. Heh, olen otettu jos mulle tätä sopivana pidät :D Olisin uskaltautunut mukaan lähinnä siksi kun on muitakin kokemattomia mukana. Mutta joo, tosi mielenkiintoiselta kuulostaa kun mukana on luontoelementti, säät ovat luultavasti hienot eikä välimatkakaan olisi mikään mahdoton sinne Porin ja Tampereen välimaastoon. Pidetään ehdottomasti mielessä!

   Poista
  3. Kyllä sun kestävyyskunnolla ja innolla luonnossa liikkumiseen olisi lenkki aivan varmasti onnistunut. Mutta ehdottomasti sitten toisen kerran! :)

   Poista
 4. Houkutteleva tapahtuma, mutta matka on kyllä hiukan liian pitkä. Pisimmillään 15k ja reilun 1h30min juosseena ei uskalla lähteä 30k ja viittä tuntia vetäisemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti uskallat, jos ei mitään vammoja ole nyt ollut. Kunnosta ei sulla oo kiinni, rennolla ja hitaalla hölkällä mennään. Pari kaveria on lähdössä mukaan just 10-15 km lenkkitaustalla. Mukaan vaan! :)

   Poista
  2. Ei mitään vammoja mikä juoksemista estäisi.
   Millä vauhdilla olet itse lähdössä liikkeelle, saako roikkua takin selkämyksessä viimeiset 15k? :)
   Ehkäpä katson tarkemmin tuon päivämäärän ja mietin olisiko osallistuminen mahdollista.

   Poista
  3. Saat tulla vaikka koko 30 kilsaa peesissä :) Aion juosta hitaimpien mukana olevien vauhtia ja varmistaa että kaikki pääsee perille. Ne jotka haluaa edetä reippaammin lähtee varmasti omille teilleen, ite tarviin just tommosta erittäin pitkää harjotusta matalilla sykkeillä.

   Tsekkaa ihmeessä kalenteri jos onnistuis!

   Poista
 5. Satunnaisena blogin lukijana ja polkujuoksun ystävänä voisin itsekin osallistua mikäli tuo lähtöaika ei ole heti aamusta. Kuinka virallinen ilmoittautuminen tähän tulee tehdä (facebookia en omista)? Omilla eväillä kai kaikki liikenteessä ovat.

  VastaaPoista