tiistai 26. toukokuuta 2015

Kananlihalla.

En juurikaan syö kanaa, ehkä kerran tai pari vuodessa. Pari viikkoa sitten kaveri kertoi kuitenkin mielenkiintoisesta tarjouksesta, hänen kauttaan voisi ostaa erään lähistön kanalan luomukanoja, pakastettuina ja kokonaisina. En ollut koskaan valmistanut kokonaista kanaa mutta hinta oli sen verran halpa (6 euroa per kana) ja kun sain hyvät ja helpot ohjeetkin matkaan niin kaupat syntyi.


H-hetki koitti viikonloppuna. Kana suli jääkaapissa perjantai-illasta lähtien ja sunnuntaina aloin kokkailemaan. Perusohjeet valmistukseen otin tästä reseptistä. Pesin kanan huolellisesti sisältä ja ulkoa hanan alla ja kuivasin. Pilkoin uunivuokaan bataattia, porkkanaa ja timjamia. Poika valutteli reilusti oliiviöljyä vuokaan kasvisten päälle.


Kanan sisälle viipaloin kokonaisen sitruunan ja rouhin suolaa ja mustapippuria sen sisälle ja päälle.


Kananen viipyi 175-asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia. Sitten käärin sen folioon ja jätin pöydälle.

Lopulta fiilis oli hyvin pitkälti sama kuin kaupan palvelutiskistä ostetussa kokonaisessa grillatussa broilerissa. Lihan irrottaminen luista oli mun mielestä jonkun verran kovemman työn takana mutta enpä ole noita broilereitakaan syönyt moneen vuoteen joten ehkä muistan väärin. Samoin lihaa oli tässä luomukanassa vähemmän. Jäinen kana painoi reilun kilon, lihaa jäi lopulta lautaselle reilun 300 gramman verran.

Itse lihaan asti ei juuri ollut päätynyt makua mausteista joten niitä sai lopulta ripotella reilusti lisää. Parasta oli kanan alla ollut peti, tulee varmasti jatkossakin tehtyä useammin tällaisia uunikasviksia. Timjami tuoksui tolkuttoman hyvältä. Olen todella huono käyttämään yrttejä ja mausteita joten tämä kokemus varmasti saa vähän skarppaamaan.

Erinomainen puoli tässä kokkailussa oli myös se että kun käsitteli kokonaista kanaa niin lihan valmistamisesta ja syömisestä tuli konkreettisempaa. Kun ostaa kaupan valmiin lihapaketin jauhettuna tai fileenä niin eipä se miltään osin näytä tai muistuta siitä että kyseessä olisi ollut elävä eläin. Itsekin on varmasti aika vieraantunut ruuan alkuperästä ja nykyajan lapset varmasti vieläkin enemmän.

Voisinpa valmistaa kokonaista kanaa uudestaankin, pitäisi varmasti vain rohkeammin laittaa tuoreita yrttejä ja mausteita myös sen sisälle.

2 kommenttia:

  1. Tuo on totta että kun kaikenmaailman valmispaketteja valmiiksi leikattuna ostelee, niin ei todellakaan tule mieleen mistä se liha on lähtöisin ja mitä kaikkea vaatii ennenkuin se on hienoina filepaloina siinä pakkauksessa. Olen joskus puolileikilläni sanonut, että jos jokaisen ihmisen pitäisi itse käsitellä syömänsä liha alusta loppuun, aika moni meistä olisi kasvissyöjä. Ehkä itseni mukaanlukien :-) Mutta kiva itsekin joskus "fiilistellä" jonkun alkuperäisen ison lihaköntin kanssa alusta loppuun ruokaa tekien. Ja luomuliha on aina hyvä juttu, uskon ma! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon samaa mieltä. En tiedä olisiko musta teurastamaan mutta jos joku neuvoisi vieressä niin kyllä ruhon varmaan saisin ainakin paloiteltua. Kalan käsittely pitäisi myös hallita paljon paremmin, pitäisi käydä joku marttojen tms. kurssi niin osaisi fileroida.

      Poista