keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Viikonlopputamperelainen mä oon - CrossFit Winter War 2015 lauantaina.

Alkanut helmikuu on erikoista aikaa, sattuma on nimittäin heittänyt kalenterini täyteen erilaisia Tampereella tapahtuvia menoja. Normaalisti käyn Tampereella muutamia kertoja vuodessa, nyt vietän siellä neljän viikon aikana peräti kolme viikonloppua. Putki aukesi viime viikonloppuna, seuraava kerta on lauantaina ja kahden viikon päästä on vika reissu.

Lauantaina matkakohteena on crossfitin SM-kisat eli virallisesti CrossFit Winter War 2015. Kisat järjestetään neljännen kerran ja kisapaikkakin on jo peräti neljäs.

Mikko Aronpää oli kingi jo kolme vuotta sitten
2012 aloitettiin Porissa, CrossFit Porin legendaarisella puuvillatehtaan salilla. Laji oli vielä isommille massoille tuntematon eikä kisapaikalla otettu selfieitä instagramiin. Kisapaikalla toimii nykyään Puuvillan kauppakeskus, CF Porin sali on noiden päivien jälkeen muuttanut pariinkin otteeseen.

Muistaakseni otin kisoista valokuvia mutta en löytänyt niitä tähän hätään. Kuvakaappaus finaalilajin videosta: http://vimeo.com/36235980 Aika moni tuossa näkyvistä kavereista on lauantainakin mukana: Aronpään lisäksi Aleksit Hakunti ja Vihonen sekä Björn Kullberg. Naisten puolella jyllää ihan uusi sukupolvi eikä kukaan tuolloin kilpailleista ole lauantaina tulessa.

Tässä puolestaan valakyykkykuvaa vuoden 2013 finaalilajista, tangossa Mikko Ojala
Vuodeksi 2013 siirryttiin lähemmäksi nykyisiä koordinaatteja, CrossFit 33100:n salille Tampereen Onkiniemeen. Tuokaan sali ei enää nykyään sijaitse tuolla paikalla.

Vähän vaihtelua näihin kuviin, tempaus ;)

Viime vuonna oli vuorossa kolmas kisapaikka Tampere Areena Kalevassa. Paikka oli iso mutta sekin myytiin loppuun.

Tällä kertaa estradi on vielä tuotakin isompi kun kisat käydään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa eli vanhassa kunnon Pirkkahallissa. Kokonaisuus on valtava mutta en tiedä mihin halleihin kisat tarkemmin keskittyvät ja miten iso kapasiteetti käytännössä on. Isoimpiin halleihin mahtuu yli 3000 katsojaa joten tuskinpa tuo loppuunmyydyksi tulee. Liput maksaa ennakkoon 27 euroa ja ovilta 30 euroa.

Urheilijoiden osalta kisat alkavat viime vuoden tapaan jo perjantaina jolloin on vuorossa kaksi ensimmäistä lajia. Ekassa lajissa 10 minuutissa soudetaan (miehet 1500 metriä, naiset 1250 metriä) jonka jälkeen tehdään burpeita soutulaitteen yli niin paljon kuin ehtii. Tämän jälkeen pidetään kahden minuutin tauko jonka jälkeen alkaa 3 kilometrin juoksu kelloa vastaan!

Hieno juttu että juoksua on mukana, taisinkin ehdotella lajia vuosi sitten ennen kisoja. Jostain syystä nämä mun toiveet melkein aina toteutuu ;) Tarkemmin ei ole tiedossa juoksureittiä mutta lajikuvauksessa kerrotaan että lähtö ja maali on hallissa sisällä - tämä tarkoittanee että reitti kulkee muuten ulkona pyöräteillä. Ne joilla on hyvät talvijuoksuvarusteet ja joilla on kokemusta lumella/jäällä juoksemisesta on suuri hyöty. Perjantaille on luvattu plus-asteita joten tiet voivat olla myös sohjoisia, vetisiä tai muuten haastavia. Toki Pirkkahallin juoksuradat ja muut suorituspaikat mahdollistavat myös sisällä juoksemisen mutta 3 kilometriä on aika pitkä rata rakentaa sisätiloihin yhtä lajia varten.

Kilpailun nettisivuille on muuten avattu mainio osio jossa kilpailijat kertovat omia ennätyksiään ja muita tietojaan: http://www.cfwinterwar.com/urheilijaprofiilit/ Kenellä mahtaakaan olla kovin cooper ja näkyykö se perjantain juoksukisassa?

Varsinainen kisapäivä starttaa lauantaina aamulla klo 8.30 jolloin ovet avataan yleisölle ja eka laji on vuorossa klo 9. Kisojen pitäisi olla ohi ja palkintojenjaon alkaa kuuden jälkeen illalla. Pitkä päivä on siis jälleen luvassa.

Samassa paikassa eli Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa kisataan kahden viikon päästä painonnoston SM-kilpailut. Niihin on ilmoittautunut hurjat 120 nostajaa ja kisat kestävät sekä lauantain että sunnuntain,  tarkoitukseni olisi olla sielläkin molempina päivinä paikalla. Jos ette pääse näihin tapahtumiin paikan päälle niin YLE  lähettää sekä crossfitin että painonnoston SM-kisoista koosteet, muistutan niistä kyllä sitten lähempänä tarkemmin!

4 kommenttia:

 1. Huomaathan että nämä eivät ole SM-kisat. Virallinen SM kisa on open, eikä Winter Warin järjestäjillä ole oikeutta käyttää kisasta nimitystä SM.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tosiaan on. Jos crossfit olisi oikea urheilulaji sillä olisi kansalliset lajiliitot jotka järjestäisivät maan mestaruuskilpailut. Tätä yritettiin Suomessa vuonna 2012 mutta Crossfit inc. päätti että se ei ole ok. CrossFit SM nimi poistettiin käytöstä ja keksittiin tämä Winter War käytännössä hämäämään jenkkejä. Kaikki ajattelivat silloin ja ajattelevat yhä että käytännössä tässä kisataan lajin suomenmestaruudesta.

   CrossFit on siis tavaramerkki ja kaupallinen brändi urheilulajin sijaan ja viime vuoden lopulla CrossFit inc on päättänyt että paras Open-kilpailija jokaisesta maasta on sen mestari. Ongelma on urheilun kannalta siinä että Openin voi tehdä yksin omalla salilla niin että vaikkapa oma valmentaja tai puoliso toimii tuomarina. Vaikka videointia edellytetään parhaimmilta niin tämä on silti kaukana avoimesta kilpaurheilusta jossa parhaat kohtaavat ihan livenä, satunnaisesti valituilla tuomareilla ja jossa yleisöllä on mahdollista olla näkemässä mitä tapahtuu. Openin ongelma on myös siinä että siinä tehdään yksi laji kerran viikossa kun esimerkiksi Winter Warissa kilpaillaan yhdessä pitkässä tapahtumassa. Massiivinen ja raskas kisatapahtuma on selvästi enemmän kilpailullisen crossfitin hengen mukaista kuin useampi karsintayritys omalla salilla.

   Musta tuntuisi hölmöltä että pituushypyn suomenmestaruus ratkottaisiin niin että jokainen voi kolmen päivän aikana oman kaupunkinsa stadionilla pomppia vaikka tuhat kertaa ja ilmoittaa pisimmän hyppynsä. Parasta olisi jos CrossFit inc tunnustaisi maiden mestariksi sen joka pääsee Games-kisassa kustakin maasta pisimmälle, on se sitten Games, Regionals tai Open-vaihe.

   Aion todennäköisesti ratkaista asian omassa blogissani niin että kirjoitan artikkeleissa virallisista (Open) ja epävirallisista (WinterWar) suomenmestareista.

   Poista
 2. Pikku asiavirhe.. "Naisten puolella jyllää ihan uusi sukupolvi, eikä kukaan tuolloin kilpailleista ole lauantaina tulessa" paitsi mää! :D toki en ehkä la ollut ihan tulessa, mutta mukana kisoissa jo tuolloin 2012! :)
  -Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, sinä tosiaan oot ollut joka vuosi mukana?! Hurja juttu :)

   Vähän erikoista että tilanne on naisten puolella niin erilainen kuin miehissä. Löysin nopeasti vain Porin kisojen finaalilajissa mukana olleet ja vertailin sitä listaa tämän vuoden winter wariin. Pari silloin mukana ollutta naista oli karsinnoissa tänäkin vuonna mutta eivät selviytyneet 40 joukkoon.

   Vähän harmittaa että aloitin tän blogin vasta 2012 maaliskuussa, jos olisin ollut pari kuukautta aiemmin hereillä niin olisi vähemmän enemmän materiaalia ja raportteja sieltä puuvillatehtaalta. Onneksi on noita videopätkiä ja kai täydet tuloslistatkin jostain löytyy :)

   Poista