perjantai 6. helmikuuta 2015

Aamupalaa meillä ja muualla.

Aika monella on varmaan vakiintunut aamiainen jota tulee syötyä melkein aina. Mullakin on aikalailla rutiininomainen aamupalasetti kotona mutta toisaalta siinä ei ole myöskään mitään sellaista jota olisi pakko saada aina. Mulla ei ole mitään asiaa jota on ihan välttämätöntä saada aamulla jotta päivä lähtee käyntiin, monilla tuo juttu on esimerkiksi kahvi tai puuro. Tilanteen ja paikan mukaan improvisointi on itse asiassa ihan mukavaa vaihtelua.


Kotona syön lähes aina puuroa ja leipää, juomana iso lasi vettä ja pienempi lasi tuoremehua. Puuro on tattaripuuroa, sekaan yleensä hilloa tai marjoja, välillä pilkon sekaan banaanin ja lisään lusikallisen hunajaa. Leivän kanssa olen kokenut pienen evoluution viime aikoina. Aiemmin paahdoin leivät leivänpaahtimessa, nyt olen laittanut tomaattia ja juustoa päälle ja lämmittänyt ne mikrossa.

Treenipäivinä (kuvassa) aamupala on vähän tuhdimpi, tänään kun ei ole flunssan takia liikuntaa ohjelmassa skippasin leivät ja söin vain puuroa. Välillä jompi kumpi vaihtuu rahkaan ja jugurttiin. Hedelmiäkin tulee syötyä noiden lisäksi.

Aamupalakattaus vaihtuukin tyystin toiseksi kun olen reissussa ja pääsen hotellin aamiasbuffettiin. Silloin syön nimittäin salaattia aamupalaksi! :-)

Mitä ihmettä, voiko salaattia syödä aamupalaksi ja voiko se muka pitää nälän loitolla?


Mun mielestä olisi tylsää syödä notkuvien aamupalapöytien ääressä kuten kotona, pari leipää ja niihin päällisiä. Unohdan leivät ja puurot ja katselen eri vaihtoehtoja niin kuin kyseessä olisi salaattibaari.

Parastahan on että samaan annokseen saa ujutettua mitä tahansa erilaisista kasviksista ja vihanneksista juustoihin ja leikkeleisiin, makkaroista pähkinöihin. Mikä vain omaan makuun sopii niin sitä otetaan mukaan annokseen.

Viime sunnuntaina Tampereella söin siis aamupalaksi kinkku-juusto-munakokkeli-nakki-pekoni-kurkku-tomaatti-raejuusto-salaatin. Oli paitsi erinomaisen makuista niin myös täyttävää. Mitään yksittäistä raaka-ainetta ei tarvitse mättää paljoa vaan maistuu paljon paremmalta kun mukana on pieniä määriä vähän kaikkea.

En juo kahvia mutta heti aamupalalta lähtien keskityn pitämään riittävästä nesteiden saannista huolen. Kotona juon aamulla puolisen litraa ja samaan pyrin reissussakin. Otan aina hotellin aamupalalla lasillisen jokaista mehuvaihtoehtoa ja lasillisen vettä. Riittävän juomisen rytmi pysyy paremmin kondiksessa kun se alkaa heräämisestä ja loppuu siihen kun menee illalla nukkumaan. Juon joka päivä noin 2 litraa vettä, kovina treenipäivinä kolmekin litraa. Tähän tulee lisäksi desi tai kaksi mehua, litran tuoremehutölkki riittää mulla viikoksi.

Hotelliaamupalalla pitää vetää myös jonkinlainen jälkiruokaosuus :D


Yleensä se on lautasellinen maustamatonta jugurttia, joissain paikoissa nykyään tarjolla on myös rahkaa johon tuleekin sitten kallistuttua. Scandicissa oli tolkuttoman hyvä valikoima erilaista herkkua lisukkeeksi, tällä kertaa otin vähän kotimaista marjalajitelmaa, cashewia, banaanilastuja ja jotain spesiaalia mysliä.

Havahduin just että meillähän on kotona aika paljon vielä marjoja pakastimessa, jotenkin niitä tulee aina säästeltyä ja säännösteltyä ettei vain lopu kesken ja lopulta käy niin että pari pussia ja purkkia on vielä jäljellä kun uusi sato on jo kypsynyt. Vadelmat ja mansikat on tottakai hyviä mutta meidän perheessä on aina tykätty niistäkin marjoista joissa on vähän kirpeämpää asennetta ja junnukin syö hujauksessa ison kulhollisen puolukkaa ilman mitään lisukkeita.

Ehkä voisin vaihteluksi tehdä pitkästä aikaa superaamupalaani jossa blenderiin kaadetaan 250 grammaa rahkaa, 250 grammaa jugurttia ja 250 grammaa marjoja? Överiversiossa oli tuon lisäksi vielä 250 grammaa raejuustoa mutta kilon setti alkoi olla liian hurja jopa mulle yksin vedettäväksi :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti