tiistai 10. helmikuuta 2015

Kyykkymuutoksia.

Olen ottanut jo useamman kuukauden ajan jokaisen salitreenin alle lämmittelyksi etukyykkyjä. Se on ollut hyvä idea, jalkoihin on tullut lisää voimaa ja yhdessä pystypunnerrusten kanssa voimanlisäys on näkynyt suoraan painonnostotreeneissä työnnössä. Viime viikkoina on tullut kuitenkin otettua vähän liikaa sarjoja maksimipainoilla ja kehitys on alkanut tyssäämään. Ohjelmassa oli vielä pari tosi kovaa harjoitusta että olisin päässyt aloittamaan vähän kevyemmän jakson mutta tuntui ettei homma etene. Huonolla tekniikalla äärirajoilla repiminen ei kiinnosta, mieluummin pidän selän suorana ja vähennän painoa.

Kelailin mitä teen, otanko 5x5 sarjojen sijaan käyttöön jotain muuta vai miten etenen mutta päätin vaihtaa kerralla koko kyykyn. Etukyykyt jäävät nyt vähän vähemmälle ja otan isoksi lämmittelyliikkeeksi valakyykyn. Testailin ykkösmaksimia pari viikkoa sitten pn-treeneissä ja laadin sen pohjalta (taas :D ) progressiivisen 5x5 ohjelman.

Mulla on tässä muutoksessa takana parikin pointtia. Tempauksessa en ole kehittynyt hirveästi vaan se on polkenut ihan niissä aloituspainoissa, kun saa valakyykkyjä vahvemmaksi niin ainakin teoriassa olisi helpompi vetää painot suorille käsille kun tietää että allemenossa ja kyykyssä ei ole ongelmia. Valakyykkyasentoakin saisi tukevammaksi kun tottuu pitämään painoja kunnolla lavoilla.Anni Vuohijoen tuoreessa tutoriaalivideossa yhdistetään kaksi hienoa liikettä, valakyykky ja pystypunnerrus. Tässä versiossa pystypunnerrus tehdään tempausotteella niskan takaa kyykyssä.

Valakyykyn hienous tulee siitä että se kehittää samaan aikaan jalkojen voimatasoja, tasapainoa, keskivartalonhallintaa ja liikkuvuutta. Eli aikalailla täydellinen meille juoksijoille ja tietysti kaikille muillekin.

En saa nyt kuunneltua tota videota enkä tiedä miten Anni ohjaa mutta hyviä ohjeita on esimerkiksi hieman tavallista kyykkyä leveämpi jalka-asento, tempausote eli leveä ote tangosta ja pudottautuminen suoraan alaspäin kantapäiden väliin. Tanko on lavoilla eikä edessä.

Otan nyt siis itse valakyykkyä vitosina ja ainakin vielä näillä ekojen harjoitusten kevyillä painoilla niin että pohjakyykkyyn jäädään rauhassa istumaan. Kun asento on tukeva niin kyykyssä saa istuttua helposti pitkäänkin. Vaatii toki liikkuvuutta jota olen itse saanut vietyä valtavasti eteenpäin juuri näiden painonnostoliikkeiden avulla.

Näissä viime aikoina tekemissäni 5x5-valakyykyissä olen ottanut tangon räkistä suoraan niskan taa, leventänyt otteen ja punnertanut sen ylös. Tykkään kovasti punnerrusliikkeistä, hyviä perusvoimaliikkeitä joita tulee nyt siis tavalla tai toisella jokaisessa salitreenissä.

2 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttää tuossa videolta niin näppärältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on sellaisia liikkeitä joissa vaaditaan aika paljon toistoja että homma rupeaa kulkemaan, kepillä ollaan tehty treeneissä tuota tismalleen samaa liikettä ja sillä saa hyvin lämmitettyä ja avattua paikkoja.

      Poista