perjantai 23. tammikuuta 2015

Harjoitusinsinööri taas radalla.

Viime viikon kevyen, puolittain telakalla vietetyn jakson jälkeen tällä viikolla on taas saanut kierroksia rattaisiin. Maanantaina otin kovan voimaharjoituksen jälkeen ne 100 boksihyppyä nonstoppina. Siitä palautuminen sujui ihan mukavasti, tiistaina oli tarkoitus käydä vähän juoksemassa mutta päivä oli aika kiireinen joten pistin siihen lepopäivän. Varmaan ihan hyvä ratkaisu.

Boksihypyt ainakin isoissa määrin ottaa vähän selän päälle, sata kovaa tärähdystä kyllä tuntui vielä tiistaina ja vähän keskiviikkonakin. Crossfit-piireissähän wodit joissa vuorotellen hypitään boksin päälle ja otetaan maastavetoja tunnetaan seläntappajina enkä itse tekisi niitä.

Keskiviikon painonnostoharjoituksissa tuntui ihan hyvältä, viime viikkoina on paukkunut ennätyksiä vähän kaikessa mitä teen ja nytpä otin treenin lopulla työnnössä uuden ennätyksen! Harjoitteena oli raaka rinnalleveto + kaksi työntöä saksiin, tarkoitus oli ottaa lopuksi yksittäinen nosto isommalla raudalla ja yrittää uutta enkkaa. No sehän tuli! Valmentaja oli vieressä ja karjui että toinen tulee vielä joten sen sijaan että olisin tiputtanut tangon laskin sen rinnalle ja otin vielä toisen! En siis tehnyt uutta ykkösmaksimia vaan kakkosmaksimin joten ens viikolla pitää ottaa vähän lisää ja katsoa olisko aihetta uuteen ihan oikeaan ykkösnoston ennätykseen.

Eilen torstaina oli vuorossa vuoden toiset sisäjuoksutreenit radalla.


Päätin käyttää näitä pukin tuomia tossuja nyt talvikaudella radalla ja juoksen vanhoilla ulkona. Sitten kun lopetan hallitreenit, ehkä maaliskuun puolessa välissä, otan nämä käyttöön ulkona.

Suunnittelin harjoitukseksi tällä kertaa tällaisen setin:

400m hitaasti
400m täysillä
400m hitaasti
400m täysillä
400m hitaasti

2-3 minuuttia palauttelu- ja juomataukoa.

5x 200m hitaasti 200m täysillä

Yhteensä 10 kierrosta rataa ympäri eli 4 kilometriä. Aikaa meni taukoineen puolisen tuntia.


Eka harjoitus ei tuntunut kovin pahalta, vaikka 400 metrin vedot on mulle pitkiä niin niitä oli kuitenkin vain kaksi. Joskus olen juossut niitä viisikin.

Palauttelutauon jälkeen alkoi kuitenkin tuntua tukkoiselta. Kun juoksin joka toisen 200 metrin pätkän täysillä ja joka toisen hitaasti niin en meinannut palautua millään. Jalat toimivat vielä ekan kerran mutta jo toisella ja kolmannella kerralla olivat ihan tyhjät.

En ollut syönyt koko päivän aikana kunnon isoa ateriaa vaan vähän pienempiä annoksia ja välipaloja ja kello lähestyi puolta yhdeksää illalla. Siihen aikaan vuorokaudesta mun kroppa on tottunut olemaan sohvalla eikä painamassa täyttä höyryä. Keho osaa toimia sillä tavoin mihin se tottuu ja tähän se ei ole tottunut. Rutiinien rikkominen on tärkeää vaikka rankalta tuntuukin.

Neljäs veto oli jo todella väsynyt ja viidennessä jalkojen lihakset olivat tyhjät. Radalla vedot ovat pikajuoksutyyppisiä jossa ponnistetaan voimalla eteenpäin mutta enää se ei ollut mahdollista. Varmaan tehokin laski aika paljon.

Olin kotona vähän ennen yhdeksää ja oli tärkeää saada palautuminen käyntiin, kohta olisi nimittäin voimaharjoitus edessä.

Vaikea tilanne, joko syön vähemmän ja menen aikaisemmin nukkumaan tai valvon vähän pidempään ja ehdin tankkaamaan paremmin. Päädyin lopulta syömään ensin vähän ja rullailin lihaksia samalla kun varsinainen illallinen valmistui. Olin laiminlyönyt rullailua jo pidempään kun harjoittelu on ollut niin kevyttä ettei lihashuollolle ole oikein tuntunut olevan tarvetta. Ehkä vähän petollista ajattelua...

Menin lopulta nukkumaan puoliltaöin ja heräsin seitsemän jälkeen. Aamupalan ja erinäisten askareiden ja menojen jälkeen olin tänään aamupäivällä lopulta salilla yhdeltätoista mikä oli ihan passeli aika. Tuli vähän enemmän palautumisaikaa ilta- ja aamupäiväharjoituksen väliin. Nyt sitä tuli noin 14 tuntia josta unta siis puolet.

Reidet oli aran tuntuiset jo illalla ja salillakin päätin mennä ihan niiden ehdoilla. Crosstrainerilla alkulämpät tuntui hyvältä, samoin lämmittelykyykyt kepin kanssa. Etukyykkysarjoista päädyin lopulta ottamaan viiden vitosen sijaan vain kolme, jätin ne raskaimmat kaksi tekemättä. Muuten jalkatreeniä ei onneksi ollutkaan päivän listalla.

Siitä huolimatta tuntui menevän reisille. Tein sitten vatsarutistuksia bosulla levypaino sylissä tai selänojennuksia niin reisissä tuntui :D  Näinhän se menee kun palautuminen on kesken ja lihakset arat vielä edellisistä tekemisistä. Kovat juoksuvedot vetää reidet kunnolla piippuun pariksi päiväksi.

Viime viikkoina olen monesti joutunut jättämään raskaista 5x5 sarjoista viimeisen sarjan vikan toiston tekemättä kun on oltu ihan äärirajoilla. No nyt sama kävi 3 x 10 sarjassa! Siis 29 toistoa ensin ilman ongelmia mutta viimeinen pystypunnerrus käsipainoilla ei liikahtanut mihinkään. Teki mieli paiskata dumbbelit seinään mutta ei ollut voimia siihen ;D Aiemmin olisin tehnyt vikan toiston pienen tauon jälkeen mutta nykyään olen tehnyt niin että otan puolet pienemmät painot käyttöön ja teen puuttuneet toistot niillä. Liike tulee puhtaammin mutta lihas on kuitenkin jo niin väsynyt että ihan sama paljonko siinä käsipainossa on enää massaa.

Voi olla että jaloissa tuntuu huomenna höpöltä. Se olkoon lepopäivä ja keskityn katselemaan kun muut urheilee. Sunnuntaina sitten ylös, ulos ja lenkille.

Olen vuoden alusta lähtien seurannut harjoitusten kuormittavuutta ja pyrkinyt vaihtelemaan eri viikkojen raskautta. Viime viikko oli superkevyt koska tein varmuuden vuoksi vain kolme harjoitusta joten tästä viikosta suunnittelin keskitasoisesti kuormittavaa.

Maanantain boksihypyt sisältänyt salitreeni oli erittäin kuormittava, samoin eilinen ratajuoksu. Keskiviikon painonnosto ja tämän päivän voimailut oli keskitasoa. Sunnuntain lenkillä voisi olla mittaa 5-10 kilsaa niin viikko olisi just passeli.

Olen aiemmin treenannut eri mittaisia ja kovuisia harjoituksia oman mielen ja sattuman mukaan, nyt ennakkosuunnittelusta on tullut uusi mielenkiintoinen osa tätä touhua. Sunnuntaisin kirjaan ylös millainen kulunut viikko on ollut ja pyörittelen mielessäni seuraavan viikon ohjelmaa. Palapelin osia on paljon kuten se millaisen treenin ehdin tehdä minäkin päivänä ja mihin aikaan. Joitain kiinteitäkin paloja on kuten keskiviikon painonnostoharjoitukset ja torstain intervallijuoksut radalla. Kevyellä viikolla pitää ottaa iisisti muina harjoituspäivinä, rankalla viikolla pitää ruuvia kiristää käytännössä joka treenissä.

Tuntuu vähän kuin olisi joku insinööri jonka pitää saada oikeat säädöt koneeseen niin ettei tule liikaa eikä liian vähän, aina just sen verran kuin on suunniteltu. Aika näyttää miten hyvin tämä toimii ja se on yksi niistä mielenkiintoisista asioista joita harjoitteluun liittyy - tuloksia pitää odottaa kärsivällisesti ja vain maltilla rakennetut tulokset lopulta toimii.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti