torstai 10. tammikuuta 2013

Kunto testiin: Crossfit SM2013 karsinnat

Olin vuosi sitten seuraamassa ensimmäisiä Suomessa järjestettyjä crossfitin SM-kilpailuja. En itse harrasta lajia mutta sitä on inspiroivaa seurata ja lajin parista löytyy mielenkiintoisia uusia harjoitteita ja treeniliikkeitä omaankin tekemiseen.

Tänä vuonna kisat järjestetään Tampereella ja ne ovat viralliselta nimeltään Crossfit Winter War 2013. Kisoihin pääsee karsintojen perusteella 32 kovakuntoisinta miestä ja naista. Karsintalajit pidettiin salassa tiistai-iltaan klo 21 asti jolloin kisasivustolle ilmestyi tarkat lajikuvaukset, säännöt ja videot liikkeistä joita pitää tehdä kelloa vastaan.

Karsintalaji kestää palautumistaukoineen 28 minuuttia ja sitä voi jokainen kokeilla vaikka omalla salillaan.

Laji 1: 8 minuuttia thrustereita (etukyykyn ja pystypunnerruksen yhdistelmä)

10 x miehet 40kg / naiset 30kg
10 x miehet 50kg / naiset 35kg
10 x miehet 60kg / naiset 40kg
10 x miehet 70kg / naiset 45kg
10 x miehet 80kg / naiset 50kg
10 x miehet 90kg / naiset 55kg

Sen jälkeen kun ei pysty tekemään enää thrustereita mutta aikaa riittää tehdään niin paljon burpeita (jännehyppy) kuin ehtii.

Lepotauko 5 minuuttia

Laji 2: 6 minuuttia niin monta kierrosta kuin ehtii:

20x Boksihyppy (miehet 60cm boksi/ naiset 50cm boksi)
10x Punnerrus (käsien irrotuksella ala-asennossa)
20x Tuplanaruhyppy

Lepotauko 5 minuuttia

Laji 3: 4 minuuttia niin monta kierrosta kuin ehtii:

1x leuanveto
1x varpaat tankoon

Tadaa: 28 minuutin hurja suoritus on tehtynä.

Jos on kovassa kunnossa (= pystyy tekemään kaikkia edellä mainittuja liikkeitä) kannattaa varmasti osallistua ihan virallisiin karsintoihin. Karsintasuorituksen voi tehdä jollain suomalaisella virallisella crossfit-salilla 9.-13.1.2013 tai suorituksen voi videoida vaikka omalla salilla ja lähettää järjestäjille. Parhaat pääsevät tietysti finaaliin.

Me jotka olemme vähän heikommassa kunnossa voimme tehdä joitain yksittäisiä liikkeitä ja rakentaa niistä  harjoituksen. Punnerrus ja leuanveto ovat ainakin monilla miehillä vakioharjoitteita, toisaalta esimerkiksi tuo tuplanaruhyppy onnistunee monilta naisilta melkein ilman harjoittelua mutta aika harva käyttää saleilla narua vaikkapa lämmittelyyn. Hieno perinteinen liike, kysykää vaikka nyrkkeilijöiltä jos ette usko.

Etukyykyn ja pystypunnerruksen yhdistelmä voi olla tangolla ja levypainoilla aluksi liian raskas mutta sitä voi yhtä hyvin tehdä 5kg, 15kg tai vaikka 50kg käsipainoillla.

Crossfitin raju harjoittelu ei varmasti sovi kaikille mutta lajille ominainen tinkimätön asenne ja mentaliteetti suorastaan pursuaa motivaatiota. Hyvä startti crossfitiin perehtymiseen on katsoa vaikkapa vuoden 2009 maailmanmestarista Mikko Salosta kertova dokumentti Sisu.


Sisu is strength of will. Sisu is determination, perserevance, while not asking too much help. Sisu is not making a big fuss and being stoic. Sisu is something internal and essential to understanding Finnish culture.

Oli pieni ylläri että Mikon juoksuharjoitukset ovat tismalleen samoja 400 metrin maksimivetoja kuin itsellänikin. Ja vieläpä samalla stadionilla!

2 kommenttia:

  1. Olen muutaman kerran käynyt crossfit-tunnilla ja siihen jää kyllä niin koukkuun. Lajin alkukantaisuus ja yksinkertaisuus viehättää suuresti. Ja teesit, varsinkin No Ego, tämän päivän maailmassa ;) Nostan suuresti hattua heille jotka tässä lajissa huippuja ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Yleensäkin harjoittelussa pitää pyrkiä pois mukavuusalueelta jos haluaa kehittyä ja crossfitissä sen joutuu kohtaamaan jokaisessa harjoituksessa.

      Poista